A szárzeller az édeskömény és az ánizs közeli rokona. A gumós zellerrel szemben a szárzeller gumóját nem lehet megenni, kizárólag szárai fogyaszthatók. Azért hívják halványító vagy halványított zellernek, mert mikor az első levelek előbújnak a földből, azokat újra földdel takarják le, hogy ne érje őket a napfény. Így vesztik el sötétzöld színűket, ízük pedig kevésbé lesz erőteljes.
A hosszú és széles, lédús szárak és rajta lévő levelek megannyi értékes összetevőt rejtenek. A szárzeller kalóriatartalma olyannyira alacsony, hogy negatív kalóriás zöldségnek is nevezik, mert több kalóriát éget el, mint amennyit tartalmaz. Nem véletlenül lett a fogyókúrázók körében az egyik leggyakrabban fogyasztott zöldség, amivel ráadásul bajlódni sem kell, hiszen nyersen is elrágcsálhatjuk. Pozitív hatásai is ilyen formában érvényesülnek a legjobban. Nagy mennyiségben tartalmaz rostokat, vitaminokat és ásványi anyagokat, előnyeit pedig még az is élvezheti, aki a zeller ízét nem szereti, hiszen a szárzeller íze majdhogynem semleges, ebben közrejátszik magas víztartalma is.
Ha megvásároltad, jobb mielőtt felhasználni, mert nem bírja a tárolást. Apróra vágva viszont fagyasztóban tovább is eltarthatod.
Hatásai
1. Jót tesz az emésztésnek
Magas rost- és víztartalma miatt megkönnyíti a salakanyagok távozását a szervezetből, fokozza a bélmozgást, megelőzi a székrekedést. Jótékony hatásait kifejti a gyomor- és a bélnyálkahártyára is. Csökkenti a fekélyek kialakulásának esélyét, de azoknak, akik krónikus hasmenésben szenvednek érdemes óvatosan fogyasztani, mert nagy mennyiségben a szárzeller hasmenést válthat ki.
2. Jó hatással van az idegekre
Nagy mennyiségben tartalmaz kalciumot és magnéziumot, melyek képesek csökkenteni a szorongást és a stresszt. A kalcium az agynak a testtel való kommunikációját is megkönnyíti. A szárzellerben kumarin is található, melyről kimutatták, hogy jelentős szerepe lehet az olyan neurodegeneratív betegségek kezelésében, mint az Alzheimer-kór, a Parkinson-kór vagy az epilepszia.
3. Segíti a fogyást
Egy bögre zeller csak 14 kalóriát tartalmaz és kb. 1,5 g rost van benne. Ezért tökéletes salátákba, levesekbe vagy köretként azok számára, akik a túlsúlyuktól szeretnének megszabadulni. A szárzeller leve is hasonló hatásokkal rendelkezik.
4. Gyulladáscsökkentő hatása van
A szárzeller tartalmaz egy apigenin nevű vegyületet, mely hatékonyan csökkenti a szervezetben kialakult gyulladásokat. Ezért javasolják fogyasztását ízületi gyulladás, gyulladásos bélbetegségek és bőrproblémák esetén is.
5. Csökkenti a vérnyomást
Káliumot tartalmaz, ami az egyik legfőbb tápanyag a szív és az érrendszer számára. Ennek is köszönhető, hogy a szárzeller csökkenti a vérnyomást, valamint magas rosttartalma miatt a koleszterinszintet is. Napi 1-2 szárzeller már hozzásegít ahhoz, hogy tegyünk a szívünk és a keringési rendszerünk egészségéért.
6. Védi a szem egészségét
A-vitamin, lutein és zeaxantin is található a szárzellerben. Ezek mindegyike nagyon fontos a szem számára. Csökkentik a makuladegeneráció és a szürke hályog kialakulásának esélyét.
7. Erősíti az immunrendszert
A- és C-vitamin tartalmával a szárzeller támogatja az immunműködést. Rendszeres fogyasztásával megúszthatjuk az influenza szezont, a megfázásokat és számos más betegséget.
Így használd fel!
Nyersen
A legegyszerűbb, ha csak annyit csinálsz vele, hogy megmosod. Már eheted is! De ugyanígy főzés nélkül kerülhet salátákba, valamint kínálhatod mártogatós szószok mellé is.
Köretként
Főzve, párolva a feldarabolt szárzellert ugyanúgy fogyaszthatod, mint bármilyen más zöldséget köretként. Húsok és halételek mellé is kitűnő.
Levesbe
A szárzeller nagyon ízes leveszöldség. Belefőzheted zöldséglevesekbe, akár ragukat is gazdagabbá tehetsz vele.
Krémleves
Bár a zellerkrémlevest általában gumós zellerből készítik, a szárzeller is megállja a helyét, ha így használod fel! A legfinomabb akkor lesz, ha almával párosítod!
Tésztákhoz
Az apróra vágott szárzellert tésztaszókhoz is hozzáadhatod. Nagyon jól illik a paradicsomos-fűszeres ízvilágba, éppen ezért pizzákra is teszik feltétként.