Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Mire jó a balzsamecet

Dátum: 2021-03-09 / Írta: Budai István / Látták: 1271 /

A balzsamecet a nevéhez illően bársonyos és gazdag ízű ecetfajta, amely igazán jól olívaolajjal párosítva adja ki az ízét. Savanykássága mellett gazdag és telt aromával rendelkezik, ami legjobban salátaöntetként, húsokkal párosítva, és a legújabb trendek szerint édességekbe vagy lekvárokba cseppentve teljesedik ki, illetve hozza ki a többi összetevő ízharmóniáját.




  • Aceto Balsamico Tradizionale di Modena

    A balzsamecet őshazája Modena, ahol a trebbiano nevű szőlőfajtából készítik a mai napig. Az eljárást valószínűleg véletlenül fedezhették fel, de a mai napig megőrizték annak menetét: a sűrűre forralt mustot különféle fahordókban érlelik, minimum 12 évig. Az eljárás különlegessége, hogy egyre kisebb hordókba fejtik át, így a kezdetben 200 literes hordót legvégül 20 literes váltja fel. A szőlőt, amely az ecet sötét színét megcáfolva fehér fajta, kézzel szüretelik, a lehető legkésőbbi időpontban, hogy minél édesebbre érjen.

    A hordó anyaga gesztenye, akác, kőris, szeder, de akár cseresznye vagy boróka is lehet, attól függően, hogy milyen fából készült hordóban tölti az ecet az érési időszakot, különféle aromákkal ruházódik fel. A legintenzívebb ízeket a gesztenye- és cseresznyefától, vagy a borókától kapja.

    Az „Aceto Balsamico Tradizionale di Modena” hasonlóan védett terméknév, mint nálunk a Tokaji aszú. A hosszadalmas eljárás miatt az eredeti balzsamecet nehezen beszerezhető, és rendkívül drága, de mivel egy-egy ételhez csak pár cseppre van szükség, ha szeretnénk konyhánk eszközei közé emelni, érdemes jó minőségűt vásárolni belőle. Rendkívül hosszú ideig elég, és ha légmentesen lezárva, sötét és hűvös helyen tároljuk, a minőségét korlátlan ideig megőrzi.

    Természetesen máshol is állítanak elő balzsamecetet, sőt a nagyáruházak polcain már megjelentek az ipari körülmények között gyártott változatok is. Ezt szőlő sűrítményből és borecetből készítik, természetesen az íze meg sem közelíti az eredeti modenai „műalkotásét”, amely több, mint egy évtizedig készül, mielőtt az asztalunkra kerülne.

    Milyen ételekhez használhatjuk?

    Szinte minden ételtípushoz illik, bátran használhatjuk tészták szószaiba, rizottókhoz, húsételekhez, salátákhoz és desszertekhez is. Az összetevők ízét kiemeli és igazi „meggy a habon” típusú összetevő, azaz egységbe foglalja, befejezi az ételek ízét. Az olasz konyha tálaláskor az olívaolaj mellett az asztalra helyezi, hogy a kész ételt is tovább ízesíthessük vele.

    A balzsamecetből szószt vagy krémet is készíthetünk, aztán ezt adagolhatjuk különféle ételekhez. Különféle sült és párolt húsok, bogyós gyümölcsök, fagylaltok és csokikrémek kiváló és merész kiegészítője lehet.

    Szólj hozzá