Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Minek van szezonja szeptemberben? – Idény gyümölcsök és zöldségek

Dátum: 2024-09-13 / Írta: Budai István / Látták: /

Az utolsó hónap az évben, mikor még frissen termett gyümölcshöz juthatunk, de a későbbiekben már a szezonális zöldségek mennyisége is drasztikusan csökkenni fog. Ezért ne késlekedjünk feltölteni tápanyag raktárainkat! Amivel a természet még megajándékoz minket így, az ősz kezdetén, azt fogyasszuk és tegyük el minél nagyobb mennyiségben!




  • Zöldségek

    Brokkoli

    A tavaszi betakarítás után itt az utolsó lehetőség, hogy friss brokkolihoz jussunk. Akár fagyasztva is érdemes eltenni a második termést, hiszen a küszöbön a zöldségekben szegény időszaka az évnek. A brokkoli pedig különösen értékes zöldség, ami a benne lévő tápanyagokat és az egészségre gyakorolt hatásait illeti, ezért is érdemes jól bespájzolnunk belőle.

    Kelbimbó

    A kelbimbó most kezd teremni, és azon kivételes zöldségek közé tartozik, melyeket még novemberben, sőt, akár decemberben is frissen fogyaszthatunk. Párolva és sütve is fogyaszthatjuk, egészséges és diétás köret készíthető belőle. Fűszerezzük bátran, ha az ízét nem szeretjük annyira! Ez nem lehet kifogás, hiszen a kelbimbó a rák ellen az egyik leghatékonyabb zöldség, örüljünk, hogy idehaza is megterem!

    Spenót

    Első betakarítása április-június között már megtörtént, de most itt a második itt van a második szezonja. Az ősszel termett spenót tápanyagokban semmivel sem szegényebb, mint a tavasszal előbújt levelek, ezért szedjük bőven, fogyasszuk frissen, de fagyasztva akár hónapokra eltehetjük. A spenótfőzelék csak az egyik felhasználási módja, kicsit böngésszünk utána, hiszen a többi zöld leveles zöldséghez hasonlóan számtalan módon elkészíthetjük.

    Gyümölcsök

    Birsalma

    Az ősz jellegzetes gyümölcse a birsalma, mely finom íze ellenére is csak keveseknél szerepel az étrendben, hiszen elég bonyodalmas a feldolgozása. Készíthetünk belőle lekvárt és “sajtot”, de nyersen nem fogyasztható, mert húsának állaga miatt gyakorlatilag élvezhetetlen a gyümölcs. Egészségre gyakorolt hatásai viszont jelentősek, többek közt csökkenti a koleszterinszintet és nagyon jó rostforrás is.

    Szőlő

    Ha van valami, amiért várjuk az ősz beköszöntét, akkor az a szőlő! Számtalan fajtája terem hazánkban, csak válogatnunk kell közülük. A korai fajtákat már a nyár utolsó hónapjában is lehet csipegetni, de a szüret időszaka szeptember-október hónapokra tehető. A legjobb, ha a szőlőszemeket nem feldolgozott formában, hanem egészben, héjastul fogyasztjuk. Így kerül szervezetünkbe a legtöbb tápanyag belőle. Nagyon jó vízhajtó, méregtelenítő és első osztályú antioxidáns gyümölcs.

    Szólj hozzá