Zöldségek
1. Brokkoli
Az egyik szuperélelmiszerként emlegetett zöldségféle, ami kalóriát szinte egyáltalán nem, ám tápanyagot és antioxidánst annál többet tartalmaz. Kitűnő immunerősítő, javítja a csontok és fogak állapotát, jól ismertek rákellenes hatásai. Magas rosttartalma jó hatással van az emésztésre, de gyulladások esetén is érdemes minél többet enni belőle.
Brokkoli receptek »»»
2. Karfiol
Nemcsak sok tápanyag, de számos olyan összetevő is van benne, ami a többi zöldségben csak ritkán fordul elő. Beilleszteni az étrendünkbe pedig azért is egyszerű, mert még a fogyást is elősegíti. Nagyon jó forrása vitaminoknak és ásványi anyagoknak, szinte minden tápanyag megtalálható benne, amire szükségünk van, főként télen.
Karfiol receptek »»»
3. Káposzta
Elsősorban C- és K-vitaminból van benne sok, de az idegrendszer számára fontos B6-vitamin pótlásához is felhasználhatjuk. Magas az antioxidáns és a rosttartalma, segít megelőzni és csökkenteni a gyulladásokat, karban tartja a keringési rendszert. Mivel bőséges C-vitamin forrás, az immunrendszer számára is fontos, hogy rendszeresen fogyasszuk a tápanyaghiányos időszakban.
Káposzta receptek »»»
4. Zeller
Egyre népszerűbb zöldségféle, amit már nemcsak a zöldséglevesekben tudunk elképzelni. Szerencsére! Hiszen rengeteg pozitív hatása van egészségünkre nézve, köszönhetően a benne lévő rostoknak, a C-, B6- és K-vitaminnak. Tápanyagtartalma akkor a legmagasabb, ha nyersen fogyasztjuk, de ha pároljuk, akkor is megőrizhetjük értékes vitaminjainak és ásványi anyagainak nagy részét.
Zeller receptek »»»
5. Cékla
Nagyon jót tesz a vérkeringésnek, csökkenti a vérnyomást és növeli a teljesítményt. A mangán, a kálium, a vas és a C-vitamin egyik legjobb természetes forrása, antioxidánsaival erősíti az immunrendszert, csökkenti a szívbetegségek kockázatát.
Cékla receptek »»»
6. Póréhagyma
Karotinoidokat tartalmaz, melyek egyaránt fontosak a szem, az immunrendszer és a bőr számára. A K1-vitamint is pótolhatjuk vele, ezzel pedig a vérrögök ellen tehetünk sokat. A benne lévő mangán a pajzsmirigy egészségét segít megőrizni, de a premenstruációs tüneteket is enyhíti.
Póréhagyma receptek »»»
Gyümölcsök
1. Narancs
A legnépszerűbb citrusféle, melynek az igazi szezonja a tél. C-vitamin bombaként ilyenkor sokan szívesen vásárolják, de nem ez az egyetlen értékes tápanyaga. Antioxidánsokban is gazdag és rostok is bőségesen vannak benne, ezek az egészséges emésztést segítik elő. A narancs a benne lévő citromsav révén a vesekövek kialakulását is képes megelőzni.
Narancs receptek »»»
2. Kivi
Igazi tárháza a C-, E- és K-vitaminnak, a folsavnak és a káliumnak. Segíthet az asztma tüneteinek csökkentésében, az emésztési zavarok enyhítésében és a vérnyomás szabályozásában. Napi 3 kivivel pedig megelőzhetjük az időskori szembetegséget, a makula degenerációt.
Kivi receptek »»»
3. Mandarin
Mivel kicsi, nagyon könnyű túlzásba esni vele. Ha figyelsz a szénhidrát bevitelre, jobb, ha 1-2 darabnál többet nem eszel belőle egyszerre. Bár vitaminokat és ásványi anyagokat a többi citrusféléhez képest kisebb mennyiségben tartalmaz, vannak benne olyan hatóanyagok, melyek fokozzák a sejtek védettségét az oxidatív károsodással szemben, csökkentik a gyulladásokat és a keringési betegségek kockázatát.
Mandarin receptek »»»
4. Alma
A citrusfélék mellett a tél meghatározó gyümölcse az alma. Nagyon jó C-vitamin- és rostforrás, a benne található polifenoloknak pedig számos jótékony hatusa van. Mivel a rost és a víz is sok benne, gyorsan eltelít, ezért a fogyókúrát is érdemes kiegészíteni vele. Csökkenti a koleszterinszintet, jót tesz a szívnek, és ha rendszeresen fogyasztjuk, a cukorbetegséget is elkerülhetjük.