Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Minek van szezonja februárban? – Szezonális alapanyagok, receptekkel!

Dátum: 2021-02-13 / Írta: Budai István / Látták: /

A tél még javában tart, de szervezetünk már egyre inkább várja a frissen szedett zöldségekben és gyümölcsökben rejlő tápanyagokat. Ez azonban még a téli szezonális alapanyagok időszaka, ennek megfelelően tudunk válogatni a piacon vagy az üzletek polcain a különböző zöldség- és gyümölcsfélék között.




  • Zöldségek

    1. Kelbimbó

    A karfiol és a kelkáposzta közeli rokona, amiből sosem lehet eleget enni, hiszen annyi fontos tápanyag van benne. Kalóriatartalma alacsony, ezért főzhetjük, süthetjük még a tél végi fogyókúra időszakában is. Kiemelkedő a K-vitamin tartalma, amihez az egészséges csontok érdekében és a vérrögök megelőzése miatt van szükségünk.

    2. Kelkáposzta

    A zöldleveles zöldségek királya, legalábbis tápanyagok szempontjából. Kevesen sejtik róla, de a világon az egyik legegészségesebb zöldségféle! Egyedülálló mennyiségben tartalmaz A- és K-vitamint, de C-vitamin, mangán és B6-vitamin tartalmát is meg kell említeni. Antioxidáns tartalma szintén kivételes, ennek köszönhetően egyszerre véd a betegségektől és lassítja az öregedést.

    3. Spenót

    Az eredetileg Perzsiából származó levélzöldség jót tesz a szemnek, véd az oxidatív stressztől, csökkenti a rák kockázatát és hatékony magas vérnyomás ellen. Fogyaszthatjuk nyersen és főzve is, akár fogyókúra mellett is, hiszen kevés kalóriát, de sok rostot tartalmaz. Legértékesebb tápanyagai az A-, a C- és a K1-vitamin, de ajánlott a folsav természetes pótlásához is.

    4. Burgonya

    Bár az utóbbi időben alaposan megtépázták hírnevét, valójában a burgonya is részét képezi az egészséges és változatos étrendnek. Olcsó téli zöldség, melyből sokféle vitaminhoz és ásványi anyaghoz hozzájuthatunk. A burgonyában találhatók antioxidánsok, karotinoidok és
    fenolsavak. Ha megfelelően készítjük el és nem bő zsiradékban sütjük, akkor a szívbetegségek csökkentésében is segíthet.

    5. Hagyma

    Raw Organic Yellow Onions Ready for Cooking

    Amellett, hogy a legtöbb hagyományos ételünkből nem hiányozhat, gyógyító hatásai is vannak. Már az ókor óta alkalmazzák különböző problémák kezelésére, pl. használták fejfájás csillapítására, szívbetegségek gyógyítására és fekélyek kezelésére is. A hagyma az egyik leghálásabb zöldségünk, hiszen olcsó, finom, sokoldalú, sok tápanyag és sejtvédő antioxidáns van benne.

    6. Mángold

    Legközelebbi rokona a cékla, de jóval kevesebben ismerik. Pedig legalább annyira egészséges, mint a zöldségek királyának nevezett kelkáposzta. Már kis adagban fogyasztva is biztosítja a napi szükséges A- és K-vitamin mennyiség nagy részét és a C-vitamin szinte egészét. De a kalcium, magnézium, réz, cink, foszfor és E-vitamin pótlásához is érdemes minél többet enni belőle.

    Gyümölcsök

    1. Grapefruit

    Healthy Organic Red Ruby Grapefruit on a Background

    Továbbra is tart a citrusfélék szezonja. A grapefruit édesen kesernyés ízét sokan nem kedvelik, de más gyümölccsel együtt fogyasztva ezt kellemesebbé tehetjük. Amiért nem érdemes lemondani a grapefruitról, annak számos oka van. Segíti a fogyást, nagyon sok tápanyag és rost található benne, megelőzheti a cukorbetegség kialakulását és javíthatja szívünk egészségét is.

    2. Téli körte

    Rostokban az egyik leggazdagabb gyümölcs, ami szerencsére télen is rendelkezésünkre áll. A kutatások szerint segítheti a fogyást, szerepe lehet a rák és a szívbetegségek megelőzésében, antioxidánsaival pedig még a fiatalság megőrzéséhez is hozzájárul. Mindemellett nagyon jó méregtelenítő is.

    3. Citrom

    Nincs tél citrom nélkül. De ne csak a teába pazaroljuk ezt az értékes és tápanyagokban csak úgy dúskáló gyümölcsöt! Azt mindenki tudja, hogy C-vitaminból rengeteg van benne, ez pedig nemcsak immunrendszerünknek, de a szívünknek is jót tesz. Nagyon jó rostforrás, de csak akkor, ha a nemcsak a levét, hanem magát a gyümölcshúst is elfogyasztjuk. A benne lévő citromsav segítségével megelőzhető a vesekövek képződése.

    4. Naspolya

    Mespilus germanica – also known as Medlar Fruit

    Nem a legnépszerűbb a gyümölcsök között, de télen bőségesen feltankolhatunk belőle A-, B1-, B2- és C-vitaminból. Magas vastartalma miatt jót tesz vérszegénység esetén, segíti a vörösvérsejtek képződését. Javítja az agyműködést, karbantartja az izomzatot, segíti a szervezet oxigénnel való ellátását.

    Szólj hozzá