Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Minden sütimnek megég az alja. Mit csináljak?

Dátum: 2021-05-17 / Írta: Budai István / Látták: /

Mikor süteményt készítünk, azt általában nem magunknak csináljuk, hanem a családunkat, a barátainkat szeretnének meglepni vele. Emiatt még inkább fontos, hogy a süti tökéletes legyen, mikor az asztalra tesszük. Ám sokszor előfordul, hogy a sütemény alja megég, miközben a teteje még nem sült át egyenletesen, belül még félig nyers. Ezt leginkább azok tapasztalhatják, akik nem légkeveréses sütővel dolgoznak. A gázsütőkben a hő csak alulról érkezik, így nem is akkora csoda, hogy a sütemény alja odakap. Ha te is légkeverés nélkül sütsz, próbáld ki a következő tippeket!




  • Kísérletezz!

    Sajnos nem valószínű, hogy rögtön megtalálod a tökéletes megoldást. Kísérletezned kell, feláldoznod néhány süteményt, mire eléred a célodat. Figyelned kell a hőfokot, a sülés egész folyamatát. A tapasztalatokból aztán ki tudsz indulni, hogy pontosan mit kellene tenned, hogy biztonságosan megsüthesd végre a piskótát.

    Feljebb és még feljebb

    A rácsot sütés közben teheted egyre feljebb, ha arra gyanakszol, hogy a süti alja hamarosan meg fog égni. Ezáltal kevesebb hő éri majd alulról, viszont felül tovább tud sülni.

    Sütőpapír

    A legjobb, ha sütőpapír nélkül neki se állsz a sütésnek. A sütőpapírt olajjal is kend át, így még kevesebb esélyt adsz annak, hogy a süti alja ne kapjon oda túl korán. A rácsot még ezután is feljebb teheted.

    Előmelegítés

    Nem véletlenül írja a legtöbb recept, hogy a sütőt bizonyos hőfokra melegítsd elő, mielőtt beleteszed a tésztát. Ha a sütő egyenletesen átmelegszik, akkor a tészta is egyenletesebben kezd el sülni benne. Ha ezt a lépést elmulasztod, akkor viszont a tészta alját már perzseli a hőség, miközben a tetejét még alig-alig éri el a hő.

    A megfelelő sütőforma

    Ha a sütőd már eleve megbízhatatlanul működik, a helyzetet csak még tovább rontja, ha nem megfelelő sütőformát használsz. Kerüld az üvegből készült, valamint az elvetemedett, megviselt vagy rossz minőségű, vékony fémből készült sütőformákat, tepsiket. Akkor se használd a sütőformát, ha az alján vagy az oldalán égésfoltok, sötét pöttyök vannak, mert azokon a területeken biztos, hogy jobban odakap benne majd a tészta.

    Nagyanyáink módszere

    Mikor a légkeveréses sütőket még fel sem találták, a háziasszonyok akkor is tudtak tökéletes süteményeket sütni. Megvoltak a maguk trükkjei, pl. téglát, cserepet tettek a sütő aljába, hogy az felfogja a forróságot. Ezek átmelegedve sokkal egyenletesebb hőt sugároztak és segítettek, hogy a tészta egyformán süljön át.

    Ha már odaégett

    Amikor már nincs mit tenni, még akkor is van egy utolsó mentőötlet: vedd elő a legfinomabb lyukú reszelőt és azzal próbáld meg helyrehozni a tészta alját. Mintha a citrom héját reszelnéd, csak sokkal óvatosabban reszeld le vele az égett részeket. Ezt a módszert tortalapoknál és aprósüteményeknél is alkalmazhatod.

    Szólj hozzá