Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Milyen serpenyőt vegyek? – Segítünk eligazodni közöttük!

Dátum: 2019-07-24 / Írta: Budai István / Látták: 2179 /

A hivatásos szakácsok legalább egy tucat különböző méretű és formájú serpenyőt és lábast használnak, de egy hétköznapi háztartásban nincs szükség ennyire. Elég kiválasztani 1-2 olyan darabot, ami képes lesz megbirkózni a mindennapos feladatokkal, amikben egyszerűen süthetünk húst, tükörtojást vagy éppen palacsintát. Annyi biztos, hogy serpenyőre minden konyhában szükség van. De hogy milyenre, arra most megtalálhatod a választ! • Öntöttvas serpenyő

  Ma már szinte ritkaságnak számít, pedig ez a legklasszikusabb serpenyő típus. Úgy tartja a hőt, ahogyan arra semmilyen más anyagból készült serpenyő nem képes, de az élettartama is jóval hosszabb, gyakorlatilag korlátlan.

  Természetesen, megvan annak az oka, hogy miért szorult hátrányba a modernebb serpenyőkkel szemben. Az öntöttvasból készült edények lassan melegszenek fel és lassan hűlnek ki, tehát jóval megnövelik a főzéssel töltött idő hosszát. Napjaink háziasszonyai számára pedig ez nem éppen előny, ezért választják kevesen.

  Ha mégis mellette döntesz, érdemes elvégezned a “beavatási szertartást” az első használat előtt. Hogy a legjobban funkcionáljon, mosd el a szokott módon, mosószeres vízzel. Törölgesd szárazra, majd kívül-belül kend át olajjal és melegítsd fel lángon vagy sütőben. Mikor füstölni kezd, hagyd kihűlni. Ezt a műveletet többször is elvégezheted.

  Fontos tudni az öntöttvas serpenyőkről, hogy savas ételekhez nem megfelelőek, ezek hamar letapadnak bennük.

  Alumínium serpenyő

  Talán a legolcsóbb a serpenyők között, de ezenkívül nem sok előnye van. Tapadásmentes bevonat híján az étel hamar odakap benne, tisztán tartani pedig nagyon nehéz. Már 1-2 használat után is igen elhasználódott látványt nyújt. Az alumínium könnyen felmelegszik és gyorsan ki is hűl.

  Mivel ezeknek a serpenyőknek kicsi a súlya, könnyű velük dolgozni, ám tárolás közben, ha sok mindent pakolunk rájuk és köréjük, könnyen eldeformálódhatnak. Az alumínium serpenyőkkel kapcsolatban van egy sarkalatos pont, mégpedig az, hogy bizonyos ételekkel reakcióba lép. Ennek során egészségtelen alumínium-ionok kerülhetnek az ételbe.

  Hogy ezt elkerüld, figyelj arra, hogy az alumínium serpenyő rendelkezzen speciális védőbevonattal. Ez nemcsak a káros anyagok ételbe kerülését akadályozza meg, de a tapadást is részben megelőzi.

  Réz serpenyő

  A rézből készült edények kezdenek visszatérni a konyhákba. Nagyon jól lehet bennük sütni és nem veszik el bennük az étel íze. Azonban a réz serpenyőknél az idő múlásával fennáll az oxidáció veszélye. Ha ezt gátló kivonattal rendelkezik a serpenyő, semmi akadálya nincs annak, hogy kényelmesen használhassuk hosszú időn át.

  Rozsdamentes acél serpenyő

  Nem lép reakcióba az étellel, időtálló és strapabíró. Viszont eléggé egyenetlenül vezeti a hőt, ezért könnyen odaég benne az étel. Viszont sima, lecsiszolt felületéről az ételmaradékokat könnyen el lehet távolítani. A rozsdamentes acél serpenyő minőségén javíthat, ha többrétegű könnyűfémből készült, akkutermikus aljjal rendelkezik. Ezeknek a típusoknak egyenletesebb a hővezetésük.

  Teflon serpenyő

  A tapadásmentes teflon bevonattal ellátott serpenyők nagy segítségére vannak a háziasszonyoknak. Bennük nem szükséges sok zsiradékot használni, de egyes minőségi daraboknál az olajat akár teljesen el is hagyhatjuk sütésnél.

  Azonban nem tesz jót a teflonnak, ha túlhevítjük, ezért pirításhoz ne használjuk. A fémből készült eszközöket tartsuk tőle távol, mert pillanatok alatt megkarcolják és ezzel tönkreteszik a bevonatot.

  Ha teflon serpenyőt veszünk, elsősorban fából készült eszközöket használjunk hozzá, de a szilikon és műanyag eszközök is megfelelnek erre a célra. A teflon serpenyőnek talán a legfőbb hátránya, hogy nagyon sérülékeny.

  Könnyen karcolódik és nem bírja a hirtelen hőváltozást sem, pl. ha közvetlenül sütés után hideg vízzel engedjük fel. Ha a teflon bevonat megsérült, a serpenyőt jobb, ha lecseréljük egy újra.

  Grillserpenyő

  Ezeknek a serpenyőknek az alját úgy alakították ki, hogy a leginkább imitálja a grillsütők felületét. Aljuk rácsozott, így akkor is tudunk bennük húst és zöldségeket grillezni, ha az időjárás nem engedi meg, hogy a szabadban süssünk. Hátrányuk is éppen ebből adódik, hiszen csak azt tudjuk elkészíteni bennük, amiket a grillen is. Az ilyen serpenyő nem alkalmas pl. tojás vagy palacsinta sütésére.

  Szólj hozzá

  Ajánlott cikkek