Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Milyen gyakran kell cserélni a fakanalat és a vágódeszkát? 

Dátum: 2021-04-10 / Írta: Budai István / Látták: /

Ahogy egyre tájékozottabbak vagyunk a hétköznapi és a háztartási higiéniával kapcsolatban, mind többször gondolkodunk el, melyek azok a gyakran használt eszközeink, melyek potenciális veszélyforrások lehetnek körülöttünk. Néha nem árt más szemmel nézni a dolgokat, ezért jobb, ha azzal is tisztában vagy, hogy a konyhád alappilléreit képező fakanál és fából készült vágódeszka milyen veszélyeket rejtegethet és meddig használhatod biztonságosan!




  • A fából készült eszközöket évszázadok óta használjuk. Néhány évtizeddel ezelőtt az olcsó műanyagok elkezdték őket kiszorítani a háztartásokból, ennek legfőbb oka a bakériumfóbia volt. De a kutatások szerint nincs miért aggódni, a fakanalat és a fa vágódeszkát biztonsággal használhatjuk. 

    A fa valóban természetes és porózus anyag. Magába szívja a folyadékot és a zsiradékot főzés közben. De kiderült, hogy ezek már nem szivárognak vissza az eszköz felszínére, hanem a fa sejtjeiben maradnak, a bennük lévő baktériumokkal együtt, melyek ráadásul nem is szaporodnak, hanem a számukra kedvezőtlen körülmények miatt elpusztulnak. Egy egyszerű mosogatószeres elmosással hatékonyan tisztíthatjuk a fakanalat és minden szennyeződést lemoshatunk a felszínéről. A mosogatógéppel azonban már más a helyzet, hiszen a szárítóprogram komoly kárt tehet a fában. A nagy hő hatására repedések keletkeznek benne, ezek pedig már könnyen vezethetnek bakteriális fertőzéshez. A rendszeresen mosogatógépben tisztított fakanalat és vágódeszkát ezért sűrűbben kell cserélni. 

    Meddig használhatod őket?

    Minden fából készült eszközre, így a fakanálra és a vágódeszkára is igaz, hogy addig használhatod őket a fertőzés veszélye nélkül, míg repedések, sérülések nem jelennek meg rajtuk. Az élettartamukat a gondos ápolással – vágódeszka esetében pl. csiszolással, olajozással – és kíméletes bánásmóddal (nem teszed őket mosogatógépbe) meghosszabbíthatod, de sajnos nem a végtelenségig. Hogy lejárt az idejük, annak legtöbbször látható jelei vannak, de ha a fakanál vagy a vágódeszka már olyan bűzt áraszt magából, amit a mosogatással sem tudsz megszüntetni, akkor is biztos lehetsz benne, hogy búcsút kell venned tőle, hiszen a szagot a baktériumok okozzák. A legjobb, ha keményfából készült eszközöket választasz, ezekenek eleve hosszabb az élettartama. 

    Fakanalak esetében az a legbiztonságosabb, ha 5 évente cseréled őket, a vágódeszkát viszont egészen addig használhatod, míg repedésmentes a felülete. 

    Szólj hozzá