1. A termesztése környezetromboló
Az avokádó óriási mennyiségű vizet igényel, egyetlen darabhoz akár 300–400 liter is kellhet. Egyes régiókban a túlzott vízfelhasználás kiszáradt folyómedrekhez és ökológiai válsághoz vezetett, nem beszélve az erdőirtásról, ami új ültetvények telepítését kíséri.
2. Gazdasági és társadalmi problémákat is okoz
Latin-Amerika több térségében az avokádótermesztés nemcsak gazdaságilag torzítja a helyi piacot, hanem a termőföldek birtoklása körüli konfliktusok miatt súlyos társadalmi feszültségekhez is vezet. A „zöld aranyként” emlegetett gyümölcs a drogkartellek figyelmét sem kerülte el.
3. Kalóriadúsabb, mint hinnénk
Sokan diétás ételként kezelik, holott egy közepes avokádó akár 300 kalória is lehet – főleg, ha olajos magvakkal vagy pirítóssal párosítjuk. Egészséges, de nagyon könnyű túlenni belőle.
4. Nehezen emészthető, nem mindenkinek való
Zsíros állaga miatt érzékenyebb emésztőrendszerűeknél puffadást, teltségérzetet okozhat. Allergiás reakciók is előfordulhatnak, főként a hisztaminérzékenyek körében.
5. A trend hajtja, nem a tudatosság
Sokan nem azért eszik, mert valóban hasznosnak érzik, hanem mert „az van az Instagramon”. Ezzel háttérbe szorulhatnak a helyben termő, szezonális, olcsóbb, fenntarthatóbb alapanyagok – pedig ezekből is lehet isteni, tápláló ételeket készíteni.