Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Miért van ennyire túlértékelve az avokádó? – 5 érv a divatgyümölcs ellen

Dátum: 2025-04-30 / Írta: Budai István / Látták: /

Avokádós pirítós, guacamole, smoothie – egy ideje mindenhol ez az egzotikus gyümölcs köszön vissza. De vajon tényleg akkora csodaszer, mint ahogy sokan hirdetik? Összegyűjtöttünk 5 érvet, ami miatt érdemes óvatosabban rajongani érte.

  • 1. A termesztése környezetromboló

    Az avokádó óriási mennyiségű vizet igényel, egyetlen darabhoz akár 300–400 liter is kellhet. Egyes régiókban a túlzott vízfelhasználás kiszáradt folyómedrekhez és ökológiai válsághoz vezetett, nem beszélve az erdőirtásról, ami új ültetvények telepítését kíséri.

    2. Gazdasági és társadalmi problémákat is okoz

    Latin-Amerika több térségében az avokádótermesztés nemcsak gazdaságilag torzítja a helyi piacot, hanem a termőföldek birtoklása körüli konfliktusok miatt súlyos társadalmi feszültségekhez is vezet. A „zöld aranyként” emlegetett gyümölcs a drogkartellek figyelmét sem kerülte el.

    3. Kalóriadúsabb, mint hinnénk

    Sokan diétás ételként kezelik, holott egy közepes avokádó akár 300 kalória is lehet – főleg, ha olajos magvakkal vagy pirítóssal párosítjuk. Egészséges, de nagyon könnyű túlenni belőle.

    4. Nehezen emészthető, nem mindenkinek való

    Zsíros állaga miatt érzékenyebb emésztőrendszerűeknél puffadást, teltségérzetet okozhat. Allergiás reakciók is előfordulhatnak, főként a hisztaminérzékenyek körében.

    5. A trend hajtja, nem a tudatosság

    Sokan nem azért eszik, mert valóban hasznosnak érzik, hanem mert „az van az Instagramon”. Ezzel háttérbe szorulhatnak a helyben termő, szezonális, olcsóbb, fenntarthatóbb alapanyagok – pedig ezekből is lehet isteni, tápláló ételeket készíteni.

    Szólj hozzá