Ha a mag megkapja a megfelelő nedvességet, hőmérsékletet és párát, 2-7 nap alatt kicsírázik. A fogyasztásra ideális csíra általában 2-5 cm hosszú. Csíráztatni sokféle magot lehet, pl. búzát, zabot, babféléket, brokkolit, retket, mandulát, tökmagot. Ezeket általában nyersen fogyasztják, de párolni is lehet. Lássuk, miért érdemes beilleszteni őket az étrendbe!
1. Javítja az emésztést
Mikor magot csíráztatunk, megnő a rosttartalma. Ezek az oldhatatlan rostok segítik a salakanyag távozását a szervezetből, támogatják a rendszeres bélmozgást, megelőzik a székrekedést. A csírák fogyasztásával tehát karbantarthatjuk emésztésünket.
2. Segíthet a fogyásban
Magas a rosttartalmuk, viszont nagyon kevés bennük a kalória. A csírák ezért eltelítenek, csökkentik az étvágyat és az egészségtelen ételek utáni sóvárgást, tehát nagyban megkönnyítik a fogyókúrát. Gátolják a ghrelin nevű hormon termelődését, ami arra ösztönözné az agyat, hogy még többet egyél.
3. Segíti az izomépítést
Növényi alapú fehérjék kiváló forrásai a csírák. A fehérjére pedig szükség van az izomépítéshez, az erős és egészséges csontokhoz, a szervek regenerálásához. Minél több csírát eszel, annál nagyobb az esélye, hogy megfelelő mennyiségben viszel be fehérjét a szervezetedbe. Ezzel fokozhatod az anyagcserét és növelheted az energiaszintedet.
4. Megelőzheti a vérszegénységet
A vashiány gyakori probléma és nem ritkán vérszegénységhez vezet. Ha ez nálad is fennáll, akkor gyakran tapasztalsz szédülést, hányingert, gyomorbántalmakat. Ez ellen is tehetsz a csírák rendszeres fogyasztásával. Naponta egy maréknyi már elég ahhoz, hogy a vashiányos vérszegénységet megelőzhesd. Ennyi csírában már elegendő vas van ahhoz, hogy ne szenvedj belőle hiányt.
5. Erősíti az immunrendszert
A csírák azáltal erősítik az immunrendszert, hogy sok A- és C-vitamint tartalmaznak. Az A-vitamin tartalmuk akkor a legmagasabb, ha legalább egy hétig hagyod őket növekedni. Az A-vitamin fokozza a fehérvérsejtek termelődését a szervezetben, melyek harcolnak a megfázással, az influenzával, a fertőzésekkel.
6. Javítja a vérkeringést
Nagy mennyiségű rézzel és vassal támogatja a vörösvérsejteket. A vas segíti az oxigén eljutását a sejtekbe, ezzel segíti a működésüket. A vasnak a hajnövekedésbeni is fontos szerepe van, fokozza a fejbőr és a hajhagymák oxigénnel való ellátását, ezzel segíti elő, hogy a haj vastagabb szálú és sűrűbb legyen.
7. Jót tesz a szemnek
A bennük lévő sok A-vitamin miatt a csírák a szemre is jótékony hatást gyakorolnak. Antioxidánsaikkal óvják a szemet a károsodástól, csökkentik a korral összefüggő szembetegségek kialakulásának esélyét.
8. Hasznos a szív számára
A csírákban omega-3 zsírsavak találhatók, melyek növelik a hasznos koleszterin szintjét, miközben a káros koleszterin mennyiségét csökkentik a vérben. Ezek a zsírsavak gyulladáscsökkentő hatással is bírnak, ezért csökkentik a keringési rendszert érő stresszt. A csírákban lévő kálium vérnyomáscsökkentő hatású.
9. Hajnövesztő hatású
Nemcsak a benne lévő A-vitamin, szelén és cink fontos a haj számára, de a biotin is. Ennek a B-vitaminok csoportjába tartozó tápanyagnak fontos szerepe van abban, hogy a haj töredezettsége és károsodása megszűnjön, a hajszálak egészségesek legyenek, regenerálódjanak.
10. Lassítja a bőr öregedését
Igazi tárháza a bőr számára fontos vitaminoknak. Magas C-vitamin tartalmával fokozza a bőr rugalmasságáért felelős kollagén termelődését, gyulladáscsökkentő hatásával csökkenti a pattanásokat, a benne lévő szilícium-dioxid pedig segíti a méreganyagok távozását a testből, ezzel helyreállítja a durva, élettelen bőrt.