Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Miért érdemes datolyát fogyasztanod?

Dátum: 2023-05-30 / Írta: Budai István / Látták: /

A Közel-Keleten őshonos datolyapálma gyümölcse olyan sok egészséges hatással rendelkezik, hogy mindennap enned kellene belőle. Igazi gyógyító ételnek tartják a benne lévő rengeteg tápanyag, rost és antioxidáns miatt. Sokféle módon támogatja a szervezet működését, ezért jobban jársz, ha édesség helyett ezt a finomságot választod a nassoláshoz!




  • 1. Tápértéke

    100 g szárított datolya a következő tápanyagokat tartalmazza:
    – 277 kalóriát
    – 75 g szénhidrátot
    – 2 g fehérjét
    – 7 g rostot
    – a napi ajánlott kálium mennyiség 15%-át
    – a napi ajánlott réz bevitel 40%-át
    – a napi ajánlott magnézium és mangán mennyiség 13%-át
    – a napi ajánlott B6-vitamin 15%-át

    Datolyából napi 4-6 szem a javasolt mennyiség ahhoz, hogy előnyös hatásait érezhesd. A magas cukortartalom miatt sem kell aggódnod, hiszen emellett a datolyában rost, fehérje és számos ásványi anyag is található. Fogyaszthatod nyersen, de természetes édes íze miatt kiváló smoothie alapanyag. Felhasználhatod salátákhoz, készíthetsz belőle mártogatóst is.

    2. Csökkenti a szívbetegség kockázatát

    Oldható rostjaival csökkenti a káros LDL-koleszterin szintjét azáltal, hogy kapcsolódik hozzá és megakadályozza, hogy a véráramba kerüljön. Megakadályozza, hogy a koleszterin lerakódjon az artériákban, ezzel csökkenti a szívbetegségek esélyét. Az oldható rostokról
    kimutatták azt is, hogy csökkentik a magas vérnyomást. A datolyában lévő antioxidánsok csökkentik a trigliceridek mennyiségét, ezzel pedig szintén hozzájárulnak a szívbetegségek elkerüléséhez.

    3. Javítja az emésztést

    A datolyában oldhatatlan rostok is megtalálhatók, melyek elengedhetetlenek az egészséges emésztéshez. Megelőzik a székrekedést és az emésztőrendszer gyulladásait. Egy kísérlet eredménye szerint a datolya fogyasztása csökkentheti a vastagbélrák kockázatát, köszönhetően magas rost- és polifenol tartalmának.

    4. Fokozza az anyagcserét

    A datolyában többféle B-vitamin is megtalálható, pl. folsav, niacin és pantoténsav is. Ezek támogatják az anyagcserefolyamatot a táplálék energiává való alakításában. A datolya csökkenti a cukor felszívódását a szervezetben, ezáltal hozzájárul a vércukorszint
    csökkenéséhez, amivel segíti a fogyást és elkerülhetővé teszi a cukorbetegséget.

    5. Támogatja az idegrendszer működését

    A datolyában jóval több kálium található, mint a banánban. Ez az ásványi anyag nélkülözhetetlen a szívritmus, a légzés és az izomműködés szabályozásához. Pótlására odafigyelni pedig azért is nagyon fontos, mert a lakosság alig néhány százaléka fogyaszt belőle eleget. A kálium hiánya fáradtságot, izomgyengeséget, szabálytalan vagy gyenge szívritmust okoz. A datolya ideális a kálium megfelelő mennyiségben történő beviteléhez, ezáltal pedig az idegrendszer támogatásához.

    6. Nyugtató hatása van

    Ha stresszesnek érzed magad vagy pánikrohamoktól szenvedsz, a datolya gyógyító hatású lehet számodra. Tápanyagokban gazdag, sok benne a rost és természetesen, hozzáadott cukor nélkül is édes. Tanulmányok szerint a datolya képes csökkenteni a gyulladást az agyban és segíti az idegrendszer megfelelő működését.

    7. Segíti a jobb alvást

    Ha elkél egy kis segítség ahhoz, hogy aludni tudj, a datolya jó, ha kéznél van. Segíti a szervezet melatonin termelését, amitől jobban tudsz aludni. Lefekvés előtt 1-2 órával fogyaszd, így éjszakára is eltelít, hogy ne ébredj fel a sóvárgás miatt.

    Szólj hozzá