Mi az író?
Először azt tegyük tisztába, hogy pontosan mi is az író. Egyfajta tejtermék – ezt tudjuk. Azon belül is a vajkészítés mellékterméke, a köpülés után megmaradt folyadék, hasonló a tejhez, de sokkal sűrűbb annál. Önmagában is nagyon egészséges ital, magas a tápanyag- és vitamintartalma, kalcium tartalma pedig kiemelkedő. Rendszeresen fogyasztva támogathatja a csontok és a fogak egészségét is, de kitűnő a B-vitamin természetes pótlására is. Mivel erjesztett tejtermékről van szó, kevesebb benne a laktóz, így az arra érzékenyek is jó eséllyel fogyaszthatják. Még a szépségápoláshoz is felhasználhatjuk, hiszen tápanyagokkal tölti fel a bőrt, a ráncok ellen is bevethetjük természetes szépítőszerként.
Ha sütéshez használod alapanyagként, lágyabb, puhább állagú tésztát készíthetsz.
Amire szükséged lesz
Az író magas zsírtartalmú tejből készül. Legideálisabb esetben hozzá tudsz jutni friss tehéntejhez és nem a boltival kell dolgoznod. Ha viszont nem vagy ennyire szerencsés, a sima dobozos tej is megteszi, csak arra figyelj, hogy a legmagasabb zsírtartalmút válaszd. Dolgozhatsz tejszínnel is, ebben az esetben is érvényes, hogy magas zsírtartalmú legyen.
Így készítsd el!
Csupán egy bögre tejre vagy tejszínre lesz szükséged a házi író elkészítéséhez. Ehhez adj 1 evőkanál ecetet vagy citromlevet, jól keverd össze, majd szobahőmérsékleten hagyd állni 20-30 percet. Látni fogod, ahogyan a tej elkezd besűrűsödni, túrószerűvé válik. Ha ezeket a darabokat nem szeretnéd felhasználni, lekanalazhatod róla, de a tésztának semmi baja nem lesz tőlük! Az íród már el is készült, fontos, hogy azonnal használd fel, mert könnyen megromlik.