A japán konyhában két féle panko létezik: a fehér és a “barna”. A fehér változatban csak a kenyér belseje van jelen nagyobb darabokban, míg a másikban a héj is megtalálható, és általában teljes kiőrlésű kenyérből készül. Az utóbbi hazánkban kevésbé elterjedt.
Felmerülhet a kérdés, mi teszi ezt különlegessé és miért lenne jobb vagy másabb, mint a szokásos zsemlemorzsa, amit a nagyi is használt…
Nos, a panko nagyobb darabjainak mérete és szerkezete egészen más minőséget kölcsönöz. A panko szinte légies és könnyed, pehelyszerű. Ez a szerkezet kevésbé nedvszívó, mint a hagyományos morzsa, ami azt jelenti, hogy kevesebb olajat fog felvenni, így a rántott hús könnyebb lesz. Ezen felül, még ropogósabb állagot is biztosít, ami igen előnyös egy vasárnapi ebédnél.
Hogyan készíthetsz pankót házilag?
Most, hogy feltártuk az alapanyagot, talán nem fog meglepni a következő megállapítás: igen, otthon is elkészítheted a pankót.
Vegyél egy kiszáradt fehér kenyeret. Vágd szeletekre, majd távolítsd el a héját. Tegyél egy aprítógépbe, és darabold durva morzsává. Ezután szépen terítsd el egy sütőpapírral bélelt tepsin, majd tedd a sütőbe! Szárítsd 60 fokon, de ügyelj rá, hogy ne pirítsd meg.
Amikor már száraznak tűnik, vedd ki a sütőből, hagyd kihűlni, majd még egy kicsit hagyd tovább száradni. Amikor már tényleg pehelyszerű, tedd üvegbe!