Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Mi az a Cold Brew kávé?

Dátum: 2022-02-01 / Írta: Budai István / Látták: /

Az elmúlt években egyre többet találkozhattál az elnevezéssel, de nem csoda, ha pontosan nem vagy tisztában vele, mit is takar. A cold brew kávé nem keverendő össze a jegeskávéval, egészen más az elkészítési módjuk, ezáltal pedig az ízük is. A Starbucks által 2015-ben bemutatott és az Amerikában és Kanadában igen közkedveltté vált kávét szerencsére otthon is egyszerűen elkészítheted!




  • Miben különbözik a jeges kávétól?

    A jeges kávét forrón főzik, majd utólag hűtik le. Teszik ezt jéggel vagy úgy, hogy néhány órán át a hűtőben tárolják. Ennek az a hátulütője, hogy a felolvadó jégtől a kávé túlzottan vizessé válik, a több órás hűtés pedig állottá teszi, megváltoztatja az ízélményt.

    A cold brew – azaz hidegen főzött – kávét azonban úgy készítik, hogy durvára őrölt kávébabot szobahőmérsékletű vízbe áztatnak 6-12 órára. A kávébabból kioldódó kávé igen koncentrált lesz, ezt higítják aztán vízzel vagy tejjel. A hidegen főzött kávé egyik nagy előnye, hogy a savra érzékenyek is fogyaszthatják, mivel 67%-kal kevésbé savas, mint a forrón főzött kávé.

    Antioxidánsból viszont több van benne, hiszen a cold brew kávé esetében magas hőmérséklet nem rombolja le őket, így jóval egészségesebb lesz a ital.

    A cold brew kávé íze általában édesebb, hiszen a forrón főzött kávé magas savtartalma csökkenti az édes ízt. Akár a cukrot is elhagyhatod belőle.

    2 fontos lépés, ha otthon szeretnéd elkészíteni:

    Válaszd a megfelelő őrlésű kávét: A cold brew kávéhoz speciálisan őrölt kávéra van szükség. A szemcséi nagyjából akkorák legyenek, mint a kristálycukoré. Így áztatás közben biztosan nem fog megkeseredni. A legjobb, ha szemes kávét veszel és egy darálóval te őrlöd meg a megfelelő méretűre.
    Óvatosan szűrd át: A levet az őrölt kávéról óvatosan kell leönteni. Ehhez otthon a legjobb egy vászon ruha és egy szűrő. Az őrölt kávét semmiképp se nyomd és préseld, mert csak keserű levet fogsz kinyerni belőle.

    Így készítsd el!

    A szemes kávét őröld meg, hogy nagyobb szemcséjű legyen. Egy éjszakára áztasd szobahőmérsékletű vízbe, majd másnap sűrű szövésű ruhán vagy nagyon finom lyukú szűrőn szűrd át. Egy magas poharat tölts meg jégkockával, félig öntsd fel a leszűrt kávéval, félig pedig hideg vízzel. Higítás nélkül is fogyaszthatod, de készülj fel, hogy akkor jóval erősebb lesz!

    Ha rászántad az időt, hogy elkészítsd, nemcsak önmagában fogyaszthatod, de belekeverheted koktélokba, készíthetsz belőle jégkrémet és süthetsz is vele.

    Szólj hozzá