Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Mennyi a hűtőszekrény ideális hőmérséklete?

Dátum: 2014-09-09 / Írta: Budai István / Látták: 36314 /

Erre a kérdésre nem lehet egyetlen egzakt számadattal válaszolni, hiszen a különféle hűtőtípusok, használati szokások, de még az aktuális évszak is hatással van rá. Az átlagos és még megfelelő hűtőbeli hőmérséklet 5 és 10 ºC között van.
A hűtőn belül amúgy sem uralkodik minden ponton egyenletes hőmérséklet, ezért a különböző polcokra és rekeszekre érdemes a hőmérséklet-különbségekhez alkalmazkodva elosztani a különböző hűtési igénnyel rendelkező élelmiszereket.




  • Hőmérsékleti zónák a hűtőben

    A legmelegebb a hűtő alján található ún. zöldség-fiókban van. Itt a hűtő középhőmérsékleténél melegebb van (5-8 ºC), ide kerüljenek a zöldségek és gyümölcsök, amelyek beltartalmának nem tesz jót, ha nagyon hidegen tároljuk őket.

    Furcsa módon a hűtő leghidegebb pontja (a mélyhűtőtől eltekintve) a zöldségfiók feletti polcon van. Itt 0 és 2 ºC között van a hőmérséklet, ez a helye a legromlandóbb élelmiszereknek. Itt kell tárolnunk a húsokat, a felvágottakat, halakat.
    Fölfelé haladva a következő polc a hűtő közepe, ideális esetben itt van 5 ºC. Ide kerülhetnek a tej, tejföl, kefir és egyéb tejtermékek, illetve azok a termékek, amelyek felbontást követően hűtőben tartandóak (konzervek, tetra packba csomagolt termékek stb.) Ide szokták tenni a hűtő hőmérőjét is.

    A legfelső polcon már 8 ºC körüli hőmérséklet uralkodik, amely a zöldségfiókhoz hasonló klíma és olyan ételekhez ideális, amelyeket nem szükséges hűteni, csak a túlmelegedését kell megakadályozni. Ilyenek lehetnek a vaj, a tojás, sajtok, szószok (mustár, ketchup, majonéz).

    Mi fontos még a hőmérsékleten kívül?

    Nagyon fontos, hogy ne rakjuk annyira tele a hűtőt, amikor már nem tud járni benne a levegő. Azért fontos ez, mert ha akadályozzuk a hűtő belsejének természetes légmozgását, akkor lehetetlenné tesszük a természetes hőeloszlást, és így szélsőséges hőmérsékleti viszonyokat teremtünk a szekrényben.

    Annak is fontos szerepe van, hogy ne „bástyázzuk körbe” a hűtőszekrény hátsó falát (különösen, ha régebbi típusú készülékünk van). A hátra csúszó élelmiszerek átjegesedhetnek és/vagy hozzáfagyhatnak a hűtő hátfalához, ezek befolyásolhatják a hűtő belsejében a hőmérsékletet. Például, ha egy kiló marhacomb odafagy a hátfalhoz, az jelentősen csökkenti a hűtő hőmérsékletét, a közvetlen közelében, emiatt a szabályozó csökkentheti a hűtésteljesítményt, aminek következtében a hústól távolabbi részeken túlmelegedhet a levegő.

    Nyári időszakban, amikor a hűtőszekrény hőleadása problémássá válik, érdemes alacsonyabbra állítani a belső hőmérsékletet. Figyeljünk rá, hogy mindig jól csukjuk be a hűtő ajtaját, és ne nyitogassuk túl gyakran, valamint ne hagyjuk sokáig nyitva.

    Szólj hozzá