Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Melyik fajta krumpli mire való?

Dátum: 2021-04-07 / Írta: Budai István / Látták: /

Lehet, hogy eddig csak az ár alapján válogattál a különböző fajta burgonyák között, pedig nemcsak ez a különbség köztük. Bár a krumpli, az csak krumpli, de mégsem teljesen, hiszen vannak kifejezetten főzésre és vannak sütésre alkalmas fajták köztük. Más-más tulajdonságokkal rendelkeznek és ha nem a megfelelő célra használod őket, hiába is várod, hogy a végeredmény olyan legyen, amilyet szerettél volna. Hogy ne essen szét főzés közben, hogy krémes legyen, ha arra van szükség, hogy finom salátát készíthess belőle, ismerd meg jobban a burgonyákat!




  • Vásárláskor figyeld a krumpli csomagolását! A címkén látható betűjelzések ugyanis elárulják, hogy milyen fajta burgonyával van dolgod, ebből tudhatod, hogyan a legcélszerűbb felhasználni. Hogy egyes fajták milyen célra a legalkalmasabbak, azt a keményítő tartalmuk határozza meg, ami az azonos fajtákba tartozóknál nagyjából egyforma.

    Újburgonya

    A legzsengébb, ropogós, friss. Keményítő tartalma alacsony, ezért elsősorban salátába és főzeléknek, illetve levesekbe való. Tócsnit és gombócot jobb, ha nem készítünk belőle. Sokat ne vegyünk előle egyszerre, mert hamar romlik.

    A jelzésű

    Nem fő szét, szilárd állagát főzés után is megőrzi. A legjobb fajta salátákba, tepsis és rakott ételekbe, valamint hideg ételekbe. Mutatós lesz vele az étel, hiszen melegen is szép karikákra szelhető.

    B jelzésű

    Főzni való burgonya, mely nem vagy csak kicsit fő szét, omlósabb, mint az A jelzésű burgonya, textúrája lisztes. Tócsnihoz, főzelékhez, raguhoz, levesekhez használhatjuk, de készíthetünk belőle hasábburgonyát és paprikás krumplit is.

    C jelzésű

    Sütésre a legalkalmasabb, mert az ilyen típusú burgonyák hamar szétfőnek. Textúrájuk száraz, porhanyós. Héjában sült krumplit, hasábburgonyát, chipset és pürét készíthetünk belőlük, de krumpligombócnak is ez a legideálisabb.

    Szólj hozzá