Vitaminok
Legalább egy bögre keresztesvirágú zöldségek kellene hetente enni, különösen brokkolit és karfiolt. Mindkettő tartalmaz A-, C- és K-vitamint, a brokkoli nagyobb mennyiségben. Egy bögre brokkoliban 2280,7 NE A-vitamin található, ami a napi szükséges mennyiség 46,6%-át teszi ki. 123,4 mg C-vitamint tartalmaz, ami a napi ajánlott mennyiség 205,7%-a! A karfiolban ehhez képest csupán 54.9 mg C-vitamin és 2108 NE A-vitamin van. K-vitaminból a brokkoliban 155,2 mcg található, míg a karfiolban 11,2 mcg. E-vitaminból, folsavból, B2-, B3-, B6-vitaminból is többet tartalmaz.
Fehérje
A brokkoli és a karfiol segítségével könnyen megoldhatjuk a napi szükséges fehérje fogyasztást anélkül, hogy mellé cukrokat vagy más adalékanyagokat vinnénk be szervezetünkbe. Egy bögre főtt brokkoliban 4,7 g fehérje van, míg a karfiol 2,3 g-ot tartalmaz.
Kalória
Jó hír, hogy mindkét növény alacsony kalória tartalmú. Egy bögre főtt brokkoliban 44 kalória van, míg a karfiolban csak 29, tehát ezt a fordulót a karfiol nyerte. De a fogyókúrába mindkettő tökéletesen passzol, egy bögrében 0,55 g-os zsírtartalommal.
Ásványi anyagok
Egy bögre főtt brokkoli jobb forrása a kálciumnak, vasnak és magnéziumnak, mint ugyanilyen mennyiségű karfiol. A brokkoli 74,7 mg kálciumot tartalmaz, míg a karfiol csak 19,8 mg-ot. A brokkoliban 1,4 mg vas van, a karfiolban csak 0,74 mg. A brokkoli kiváló forrása a magnéziumnak 39 mg-mal, szemben a karfiol 11,2 mg-os magnézium tartalmával. A brokkoli nagyobb mennyiségben tartalmaz mangánt, káliumot, foszfort és cinket is.
A brokkoli egészségre gyakorolt előnyei
Az már világos, hogy a brokkoli igazi tápanyagbomba, szuperélelmiszer, melynek pozitív hatásait tudományos vizsgálatok is alátámasztották. Például gyakran emlegetik a rákmegelőzés egyik főszereplőjeként.
Rákmegelőzés
A brokkoli olyan összetevőt tartalmaz, mely segíti speciális fitotápanyagok felszabadulását. Ezek eltávolítják a szervezetből a rákot okozó karcinogén anyagokat. Mellrákos sejtek terjedésének megállításában is hatékonynak találták.
Szívbarát
A brokkoli gyulladásgátló hatásokkal rendelkezik, segít megelőzni és visszafordítani az artériák károsodását. Tele van szívbarát tápanyagokkal, mint az omega-3 zsírsavak, a magnézium, a folsav, a rostok, melyek még a koleszterinszintet is csökkentik.
Szemvédő
A brokkolit a szembetegségekkel küzdő embereknek különösen ajánlani szokták. Két erős antioxidánst, zeaxantint és luteint is tartalmaz, melyek védik a szemet a szabadgyökök okozta károsodástól.
Egyéb előnyök
A brokkoli segítségével a csontritkulás is megelőzhető, de a fogyás is hatékonyabbá tehető. A szervezet lúgosításához is nagyszerű választás.
Hogyan fogyasszuk?
A legjobb, ha nyersen esszük, de főzhetjük is, nagyon kevés vízben pároljuk meg. Ha túlfő, elveszti finom ízét
A karfiol egészségre gyakorolt előnyei
Bár a brokkoli tápanyagok tekintetében megelőzi a karfiolt, mégis egy sor okot fel lehet sorakoztatni a karfiol rendszeres fogyasztása mellett is.
Rákmegelőzés
A brokkolihoz hasonlóan olyan kénszármazékokat tartalmaz, melyek a karcinogének semlegesítésével képesek megelőzni a rákot. Vastagbél-, prosztata-, petefészek- és tüdőrák ellen különösen hatékonynak találták összetevőit.
Szívbarát
Nagyon jót tesz a szívnak a benne lévő folsavval és más B-vitaminokkal. Segítségével egészséges szinten tartható a vérnyomás és megelőzhető az erek károsodása. Omega-3 zsírsavat is tartalmaz, valamint alfa-linolén savat, melyek szintén csökkentik a szívbetegségek kockázatát.
Emésztés támogatása
A karfiol hasznos az emésztés szempontjából is. Gyulladáscsökkentő hatásokkal rendelkezik, ami fekély, Crohn betegség, 2-es típusú cukorbetegség, reumás ízületi gyulladás, inzulin rezisztencia, metabolikus szindróma, elhízás és irritábilis bél szindróma esetén is igen hasznos. Hatóanyagai támogatják a máj méregtelenítési folyamatait.
Hogyan fogyasszuk?
Gőzben pároljuk. Ha összetörjük és pürésítjük, máris kiválthatjuk vele a sokkal egészségtelenebb krumpli pürét.
A brokkoli jobb a karfiolnál?
A statisztikák nem hazudnak: a brokkoli tényleg sokkal több tápanyagot tartalmaz, mint a karfiol. Valamennyi tápanyag, de különösen rostok, fehérje, kálcium, vas, magnézium, A-, C- és K-vitamin szempontjából körözi le.
A karfiolban azonban kevesebb kalória van.
Összességében azt mondhatjuk, bármelyiket is fogyasztjuk, nem tudunk tévedni. Mindkettő igen jó tápanyagforrás és egészséges választás.
Van hátrányuk is?
Mindkettőnek ugyanaz a mellékhatása van: növelik a gázképződést. Ezenkívül a brokkoli nagyobb mennyiségben tartalmaz K-vitamint, ami befolyásolhatja a vérhigító gyógyszerek hatásait.