Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Melyik egészségesebb: a csirke- vagy a pulykahús? – Nem fogod elhinni!

Dátum: 2017-11-07 / Írta: Budai István / Látták: 10484 /

Az orvosok és a táplálkozási szakértők is azt javasolják, hogy csökkentsük a vöröshús fogyasztást. Alternatívaként a csirke- és a pulykahúst választják a legtöbben. De vajon melyik az egészségesebb?




  • A pulyka- és a csirkehús is elkészíthetők sokféle módon, finomak és egészségünk szempontjából is előnyösek. Azonban vannak köztük kisebb-nagyobb különbségek.

    Kalóriák tekintetében a csirkehús 287, a pulykahús pedig 262 kalóriával száll be a versenybe, azaz a fogyókúrázók jobb, ha a pulykát választják. Már csak azért is, mert 1 bögre csirkehúsban 13,6 g, ugyanennyi pulykahúsban pedig 10,1 g zsír van.

    Nagy különbség van köztük nátrium tartalom tekintetében: ebből a csirkehús 130 mg-ot, míg a pulykahús 111 mg-ot tartalmaz. Izomépítési szempontjából is előnyösebb a pulykahús, valamivel több fehérje található benne.

    Egyik legfontosabb ásványi anyagunk a vas, melynek pótlásához is érdemesebb a pulykahúst fogyasztani, hiszen a napi vasszükséglet 18%-át fedezhetjük vele, szemben a csirkehússal, amiből a napi szükséglet 10%-ához juthatunk hozzá.

    Bár a különbségek mértéke kicsit, mégis azt mondhatjuk, hgoy a pulykahús az egészségükre és a súlyukra odafigyelők számára is jobb választás. Természetesen a sütés során felhasznált zsiradékok típusa és mennyisége nagyban befolyásolja mindkét hús előnyeit.

    Minél kevesebb zsiradékot használjunk, ha lehet, inkább grillezzük a húsokat. Így élvezhetjük leginkább azok előnyös tulajdonságait.

    Szólj hozzá