Húsok
A hús fajtájától függően 1 hónaptól 1 évig terjedhet a fagyasztva eltarthatóság ideje. Általános szabály, hogy ha több hónapra szeretnéd eltárolni a húst, az eredeti csomagolásában fagyaszd le.
Ha ennél is tovább, az eredeti csomagoláson felül csavard alufóliába vagy tedd egy lezárható nejlon tasakba. Ne felejtsd el ráírni a lefagyasztás időpontját!
Néhány húsétel eltarthatósági ideje a fagyasztóban:
– bacon: 1-2 hónap
– egész csirke, pulyka: 1 év
– csirke darabolva: 9 hónap
– hússzeletek: 4-12 hónap
– hal: 3-8 hónap
– darált hús: 3-4 hónap
– kagyló: 3-12 hónap
Tej és tejtermékek
Nem sokan csinálják, de ettől még a tej tökéletesen fagyasztható. Arra ügyelj, hogy a palackban, amiben lefagyasztod, legyen elég hely a térfogatnövekedéshez, ezért egy bögrényit vegyél ki belőle, mielőtt a fagyasztóba tennéd!
A vajat jégkockatartóban tudod praktikusan tárolni a fagyasztóban, de nagyon jól eltarthatók a kemény és a félkemény sajtok is.
Tejtermékek eltarthatósági ideje a fagyasztóban:
– vaj: 6-9 hónap
– keménysajt: 3 hónap
– reszelt sajt: 2-3 hónap
– tej: 3 hónap
– tejes jégkrém: 2-4 hónap
Pékáruk
A legtöbb pékáru jól fagyasztható, főleg, ha frissen tesszük be a fagyasztóba. A kenyeret legjobb felszeletelve fagyasztani, hogy éppen annyit tudjunk kivenni, amennyire szükségünk van. A fagyasztóból rögtön mehet is a pirítóba! Nemcsak a pékáruk, a sült tészták is nagyon jól elvannak a mínuszban. A süteményeket kb. 4 hónapig tárolhatjuk fagyasztva.
Pékáruk eltarthatósági ideje a fagyasztóban:
– kenyér: 2-3 hónap
– élesztővel készült zsemle: 3-6 hónap
– gyümölcsös pite: 6-8 hónap
Gyümölcsök és zöldségek
A friss, nem főtt zöldségek és gyümölcsök gond nélkül lefagyaszthatók. Ha gyorsan betesszük őket a fagyasztóba, még a tápanyagaik nagy részét is megőrizhetjük! Kivéve azonnal mehetnek a levesbe, a pörköltbe vagy készíthetünk belőlük isteni köretet, a gyümölcsökből süteményt, szószokat, smoothie-t.
A zöldségek és gyümölcsök eltarthatósági ideje a fagyasztóban: 8-12 hónap