Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Meddig állnak el az ételek a fagyasztóban?

Dátum: 2020-03-31 / Írta: Budai István / Látták: 325 /

Nagy híve vagy az ételek lefagyasztásának? Jól teszed! Halat, húst, gyümölcsöt, zöldséget, tejterméket és akár készételt is eltehetünk a fagyasztóba. Ez nagyon jó módja az ételekkel való takarékosságnak, másrészt megkönnyíti a háziasszonyok dolgát, ha mindig van mihez nyúlni, mikor éppen szükség van rá a főzésnél.




  • Azonban joggal merül fel a kérdés, hogy a fagyasztóban eltett élelmiszereket és ételeket vajon meddig lehet biztonságosan felhasználni. Most erre kaphatsz választ!

    Húsféleségek

    Főtt hús: 2-3 hónap
    Kolbász, szeletelt bacon: 1-2 hónap
    Nyers darált hús: 3-4 hónap
    Nyers oldalas, steak hús: 4-12 hónap
    Nyers vadhús: 8-12 hónap
    Nyers marha- és borjúhús: 4-6 hónap
    Nyers bárány: 4-6 hónap
    Nyers sertéshús: 4-6 hónap
    Pácolt hús: 2-3 hónap
    Nyers nyúlhús: 4-6 hónap

    Szárnyashúsok

    Főtt: 4 hónap
    Nyers belsőségek: 3-4 hónap
    Nyers baromfihús: 12 hónap
    Nyers szárnyasaprólék: 9 hónap

    Tejtermékek

    Vaj: 6-9 hónap
    Tej: 3 hónap
    Joghurt: 1-2 hónap
    Margarin: 12 hónap
    Tejszín: 4 hónap
    Fagylalt, jégkrém: 3-4 hónap

    Gyümölcsök

    Minden friss gyümölcs: 10-12 hónap
    Kivéve:
    – Avokádó, banán: 3 hónap
    – Citrusfélék: 4-6 hónap
    Fagyasztott gyümölcs felnyitott csomagolásban: 6-8 hónap
    Gyümölcspüré: 6-8 hónap
    Gyümölcslé: 4-6 hónap

    Zöldségek

    Paradicsom egészben: 6-8 hónap
    Paradicsom szeletelve vagy túléretten: 2 hónap
    Articsóka, padlizsán: 6-8 hónap
    Spárga, fehérrépa: 8-10 hónap
    Babfélék, cékla, brokkoli, kelbimbó, bok choy, sárgarépa, karfiol, kukorica, zöld leveles zöldségek, póréhagyma, gomba, vöröshagyma, zöldborsó, paprika, spenót

    Káposzta, zeller, uborka, endívia, retek, fejes saláta, vízitorma: Lefagyasztásuk nem ajánlott!

    Tojás

    Egészben, héjában: nem ajánlott a fagyasztása
    Nyers tojásfehérje és tojássárgája: 12 hónap
    Főtt tojás: nem ajánlott lefagyasztani

    Készételek

    Levesek, mártások: 3 hónap
    Rakott ételek (casserole): 2-3 hónap
    Élesztővel készült kenyér: 6 hónap
    Élesztővel készült tészta: 2 hét
    Sütemények: 4-6 hónap
    Alaplé: 6 hónap
    Szendvics: 2-3 hónap
    Péksütemény: 3-4 hónap

    Tippek fagyasztáshoz

    – Fagyassz -18 fokon! Hogy meg tudd őrizni a vitamintartalmát, a színét, az állagát az élelmiszernek, ez a legideálisabb hőmérséklet. A folyamatosan -18 fokon tartott ételeket kiolvasztás után is biztonságosan fogyaszthatod
    – Címkézz! A fagyasztóba csakis úgy tegyél el bármit, hogy felcímkézed. Írd rá, hogy pontosan milyen étel van a csomagban, különben néhány hét vagy néhány hónap múlva tanácstalanul forgathatod a kezedben, hogy vajon mit is fagyasztottál le.
    – Rendszerezz! Kategorizáld a fagyasztóba tett élelmiszereket! Az egyik rekeszbe kerüljenek csak a zöldségek, a másikba a húsok! De fagyasztási időtartam szerint is csoportosíthatod őket! A fagyasztásra csak rövid ideig alkalmas élelmiszereket tedd egy helyre, így tudni fogod, hogy azokat hamar fel kell használnod.

    Szólj hozzá