Azonban joggal merül fel a kérdés, hogy a fagyasztóban eltett élelmiszereket és ételeket vajon meddig lehet biztonságosan felhasználni. Most erre kaphatsz választ!
Húsféleségek
Főtt hús: 2-3 hónap
Kolbász, szeletelt bacon: 1-2 hónap
Nyers darált hús: 3-4 hónap
Nyers oldalas, steak hús: 4-12 hónap
Nyers vadhús: 8-12 hónap
Nyers marha- és borjúhús: 4-6 hónap
Nyers bárány: 4-6 hónap
Nyers sertéshús: 4-6 hónap
Pácolt hús: 2-3 hónap
Nyers nyúlhús: 4-6 hónap
Szárnyashúsok
Főtt: 4 hónap
Nyers belsőségek: 3-4 hónap
Nyers baromfihús: 12 hónap
Nyers szárnyasaprólék: 9 hónap
Tejtermékek
Vaj: 6-9 hónap
Tej: 3 hónap
Joghurt: 1-2 hónap
Margarin: 12 hónap
Tejszín: 4 hónap
Fagylalt, jégkrém: 3-4 hónap
Gyümölcsök
Minden friss gyümölcs: 10-12 hónap
Kivéve:
– Avokádó, banán: 3 hónap
– Citrusfélék: 4-6 hónap
Fagyasztott gyümölcs felnyitott csomagolásban: 6-8 hónap
Gyümölcspüré: 6-8 hónap
Gyümölcslé: 4-6 hónap
Zöldségek
Paradicsom egészben: 6-8 hónap
Paradicsom szeletelve vagy túléretten: 2 hónap
Articsóka, padlizsán: 6-8 hónap
Spárga, fehérrépa: 8-10 hónap
Babfélék, cékla, brokkoli, kelbimbó, bok choy, sárgarépa, karfiol, kukorica, zöld leveles zöldségek, póréhagyma, gomba, vöröshagyma, zöldborsó, paprika, spenót
Káposzta, zeller, uborka, endívia, retek, fejes saláta, vízitorma: Lefagyasztásuk nem ajánlott!
Tojás
Egészben, héjában: nem ajánlott a fagyasztása
Nyers tojásfehérje és tojássárgája: 12 hónap
Főtt tojás: nem ajánlott lefagyasztani
Készételek
Levesek, mártások: 3 hónap
Rakott ételek (casserole): 2-3 hónap
Élesztővel készült kenyér: 6 hónap
Élesztővel készült tészta: 2 hét
Sütemények: 4-6 hónap
Alaplé: 6 hónap
Szendvics: 2-3 hónap
Péksütemény: 3-4 hónap
Tippek fagyasztáshoz
– Fagyassz -18 fokon! Hogy meg tudd őrizni a vitamintartalmát, a színét, az állagát az élelmiszernek, ez a legideálisabb hőmérséklet. A folyamatosan -18 fokon tartott ételeket kiolvasztás után is biztonságosan fogyaszthatod
– Címkézz! A fagyasztóba csakis úgy tegyél el bármit, hogy felcímkézed. Írd rá, hogy pontosan milyen étel van a csomagban, különben néhány hét vagy néhány hónap múlva tanácstalanul forgathatod a kezedben, hogy vajon mit is fagyasztottál le.
– Rendszerezz! Kategorizáld a fagyasztóba tett élelmiszereket! Az egyik rekeszbe kerüljenek csak a zöldségek, a másikba a húsok! De fagyasztási időtartam szerint is csoportosíthatod őket! A fagyasztásra csak rövid ideig alkalmas élelmiszereket tedd egy helyre, így tudni fogod, hogy azokat hamar fel kell használnod.