Több tucat kutatás bizonyítja, illetve mutatta ki az arányokat, hogy ezeken a területeken minden megtett lépés mennyivel csökkenti a különféle daganatok kialakulásának esélyét.
Amellett, hogy az egészséges táplálkozáshoz hozzájárulnak, számos olyan zöldségféle létezik, amelyek beltartalmi anyagaik révén csökkentik az egyes daganatfajták létrejöttének esélyét, sőt sok esetben a kialakult elváltozás gyógyításában is képesek közreműködni.
Keresztesvirágúak
Többször írtunk már arról, hogy a keresztesvirágzatúak – mint a káposzta, kelkáposzta, karfiol és brokkoli – több olyan vegyületet is tartalmaznak amelyek nagy hatékonysággal hozzájárulnak a rák megelőzéséhez.
Szabályozzák a sejtek életfolyamatait, az új sejtek létrejöttét, illetve a sejtek osztódását, valamint fokozzák a degenerált sejtek apoptózisát (programozott sejthalálát). A hormonális alapú daganatok – pl. emlő- vagy prosztatadaganat – esetében gátolják a daganat növekedését serkentő hormon hatását.
Paradicsom
A paradicsom közismerten kiváló gyulladáscsökkentő, de arra vonatkozóan csak az utóbbi években folytattak kutatásokat, hogy milyen hatással van a daganatokra. Bebizonyosodott, hogy a paradicsomban levő likopin nevű antioxidáns elpusztítja az ún. tumorcellákat, aminek a révén gátolja a daganat növekedését.
Zöldborsó és cukkini
A C-vitaminnak számtalan kulcsfontosságú szerep jut a szervezetünk működése során. Egyik legfontosabb ezek közül a szabadgyökök megkötése. A szervezetünkben keletkező szabadgyökök komoly kockázati tényezőt jelentenek a rák vonatkozásában, amellyel szemben egy ilyen hatékony antioxidáns, mint a C-vitamin hatásosan lép fel. Számos gyümölcsünkben megtalálható, de kevesen tudják, hogy a friss zöldborsó az egyik legjobb C-vitamin forrás.
Hasonlóan erős antioxidáns hatással bír a béta-karotin, amelynek kiváló lelőhelye a sárgarépa és a cukkini.