Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Lúgosítás, szükségünk van rá?

Dátum: 2014-05-14 / Írta: dietamegoldasok.hu / Látták: 1383 /

A lúgosításról mostanában sokat lehet hallani, olvasni. Elvileg a lúgosítás segítségével sok betegséget meg lehet előzni, többek között a rákos megbetegedéseket is. Az elsavasodás ezzel szemben számtalan betegség kiváltó oka lehet. Vajon szükségünk van a lúgosításra, vagy a szervezetünk megteszi ezt magától is? Mit is jelent egyáltalán a lúgosítás, vagy az elsavasodás?

A szervezetben a megfelelő pH érték megtartását, illetve az elsavasodás megelőzését két szerv, a tüdő és a vese látja el. A tüdő a szén-dioxid eltávolításával vesz részt a lúgosítás folyamatában (ez oldott formában bikarbonátként a legnagyobb mennyiségű sav a testben). A tüdőnk alkalmazkodik a pH változásához és a légzésünk szabályozza a savkiáramlást. Savi irányú eltolódás esetén a légzés mélyebb lesz, fokozódni kezd, így több szén-dioxid távozhat a szervezetből, a légzés a lúgos irányba tolja el a pH-értéket.

A vese savkiválasztó folyamata ennél több időt vesz igénybe. A vese több óra , vagy akár nap alatt végzi el a „szükséges munkát”. Mivel a bikarbonát vizeletből való visszaszívásán, valamint aktív H+-kiválasztásán alapszik a vese savszint szabályozása.

Azzal tisztában kell lennünk, hogy a szervezet folyadéktereinek vegyhatása, vagyis pH-értéke nagyon szigorúan szabályozott rendszer. Ez azért van így, mivel a pH bármilyen irányú eltolódása ellehetetlenítené az enzimek megfelelő működését, ezáltal a sejtszintű életfolyamatokat is. Vagyis a szervezetünk savszabályozó rendszere nagyon jól ki van találva! A testünk azon dolgozik, hogy a savháztartásunk is megfelelő legyen, így a lúgosításra talán nincs is akkora szükség, mint gondolnánk.

Sokan tévesen a szervezet sav-bázis háztartását hibáztatják a gyomorsav kialakulása miatt. A gyomorsav termelődés mértéke sok mindentől függ, például a stressztől, az étkezéstől, az alkoholfogyasztástól, gyógyszerektől. A túlzott gyomorsavtermelés nem a szervezet elsavasodása miatt történik, hanem a fent említett tényezők lévén, valamint a helytelen életmód miatt. A gyomor nem képes tökéletesen alkalmazkodni a rendszertelen életmódhoz, amely során nem megfelelő mennyiségű és minőségű táplálékot fogyasztunk, ez lehet a panaszok egyik oka.

A lúgosító diéták ettől függetlenül jó hatással lehetnek a szervezetre, hiszen kíméljük a testünket általuk. Arról viszont nem szabad elfeledkeznünk, hogy a szervezetünk számára az a legmegfelelőbb, ha egészségesen táplálkozunk! Kerüljük a savas ételeket, amennyire szükségesnek véljük, de ne felejtsük el, hogy valamilyen mértékben a savas ételekre is szüksége van a szervezetünknek ahhoz, hogy megfelelőképpen működhessen! Étkezzünk minél vitamindúsabban és egészségesebben, segítsük a szervezetünk munkáját, de hagyjuk, hogy elvégezze azt, amit már évezredek óta végez csodadiéták nélkül.

Szólj hozzá

Ajánlott cikkek