Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Liszt kisokos: Mit jelentenek a számok és a betűk a zacskón?

Dátum: 2020-07-07 / Írta: Budai István / Látták: 110 /

Még a főzésben jártasakat is képesek elbizonytalanítani a különböző liszteken található jelölések. Melyiket mibe tegyük, mit készíthetünk belőle és mit nem – nem árt tisztában lenni vele, ha nem szeretnénk csalódni az elkészült étel, sütemény minőségében.




  • A liszteket szigorú szabályozások szerint osztályozzák, ezért a megannyi betű és szám a csomagolásukon. Most megfejtjük ezeket a titkos kódokat!

    A liszteket az alapján osztályozzák, hogy milyen fajta gabonából készültek, mekkora a szemcseméretük, mennyi maghéjat tartalmaznak, mekkora a fehérje-(sikér-) és a nedvességtartalmuk. A sikér, azaz a glutén tartalom a tészta nyújthatóságát, rugalmasságát határozza meg.

    Lényegében ez mutatja, hogy a liszt mennyire alkalmas a feldolgozásra. Minél magasabb a sikértartalom, a liszt annál több gázt képes magában tartani, vagyis a belőle készült tészta annál levegősebb, lazább szerkezetű lesz.

    A lisztek csomagolásán látható első betűből azt tudhatjuk meg, hogy a liszt miből készült:

    • B: búza
    • R: rozs
    • T: tönkölybúza
    • D: durumbúza

    A második betű a szemcseméretre és az őrlés módjára utal:

    • L: liszt (a legapróbb szemcseméret)
    • D: dara
    • F: fogós liszt (nagyobb, durvább szemcseméretű)
    • FF: kétszer fogós liszt (rétesliszt)
    • G: Graham-liszt
    • TK: teljes kiőrlésű
    • K: korpa

    Az ezután következő számok pedig a hamutartalmat, azaz a visszamaradt ásványi anyagok arányát mutatják. Ez az érték minél kisebb, annál tisztább a liszt. Ha magas, akkor sok korpát tartalmaz.

    Nézzük a leggyakrabban használt lisztek jelöléseit:

    BL55: A legtöbb háztartásban ezt a lisztet vásárolják rendszeresen. Ez finomszemcsés búzaliszt, melyben héjrész nem található. Ebből készülnek a péksütemények, cukrásztermékek, a kelt és omlós tészták, de ezt használjuk főzésnél habaráshoz és panír elkészítéséhez is. Mivel sikértartalma alacsony, kenyérsütésre nem alkalmas.

    BL80: Búzakenyérliszt, mely finomszemcsés héjrészt is tartalmaz. Ebből készítik a fehér kenyeret, keverhető más, alacsony sikértartalmú lisztekkel.

    BL112: Világossárga, félfehér búzaliszt, melyet a félbarna kenyér készítéséhez használnak.

    BFF55: Fogós liszt, búzarétesliszt, melyből rétes, nokedli, piskóta készülhet. Sikértartalma nagyobb, mint a fehérlisztnek, azzal keverve használhatjuk kenyérliszt helyett kenyerek sütéséhez.

    GL200: Graham-búzaliszt, melyben a búzaszem valamennyi alkotórésze megtalálható. Vitamin- és tápértéke magas. A teljes kiőrlésű liszttől durvább szemcsemérete különbözteti meg. Többnyire más lisztekkel keverve és kenyérsütéshez használják.

    BTKL: Teljes kiőrlésű búzaliszt, tartalmazza a gabonaszem valamennyi alkotóelemét. Finomszemcsés, ez különbözteti meg a Graham-liszttől.

    BK: Búzakorpa, mely a búza őrlésének mellékterméke.

    DSL: Durumbúza liszt, sárgás színű, maghéj nem található benne. Általában száraztésztákhoz használják, kenyértészta készítéséhez csak kenyérliszttel keverve alkalmas.

    RL60: Fehér rozsliszt vagy rozslángliszt

    RL90: Világos rozsliszt

    RL125: Sötét rozsliszt

    RTKL: Teljes kiőrlésű rozsliszt
    A rozsliszteket nem önmagukban, hanem búzaliszttel keverve érdemes felhasználni alacsony sikértartalmuk viszont. Ásványi anyag tartalmuk viszont jóval nagyobb, mint a búzaliszteké.

    TBL70: Fehér tönkölybúza liszt

    TBL300: Teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt
    A tönkölybúzalisztnek magas a fehérjetartalma, ezért ideális kelt tészták készítéséhez. Vitamin- és ásványi anyag tartalma magasabb, mint a búzaliszté. Valamennyi B-vitamin megtalálható benne, kivéve a B12-t. A búzalisztet bármely ételnél helyettesíthetjük vele.

    Szólj hozzá