Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Légy Te is profi – 5 tipp profi séfektől

Dátum: 2019-04-26 / Írta: Budai István / Látták: 5031 /

A profi séfeknek több ezernyi trükk van a tarsolyukban, amiket nap mint nap használnak is. Ha rajta vagy azon, hogy minél ügyesebb legyél a konyhában és hatékonyabban tudj dolgozni, a tanácsaikra neked is szükséged lehet! Most olyan tippek következnek, amiket valószínűleg még nem ismertél! • 1. Mindig használj sütőtálcát a sütéshez!

  A tűzhelyek sütői hajlamosak nem egyenletesen sugározni a hőt. Általában vagy alul vagy felül jobban átmelegszenek és ez nem csak azokra a sütőkre igaz, melyeket az 1950-es években gyártottak… Hamar rájössz, hogy alulról vagy felülről süt jobban a sütőd, hiszen a tésztának az egyik fele már megég, míg a másik még sápadt. Egy sütőtálca azonban orvosolhatja ezt a problémát! Bármit készítesz a sütőben, alulra vagy felülre – attól függően, hogy melyik részén süt jobban a sütőd – tegyél egy sütőtálcát. Ez megvédi az ételt és segíti a hő egyenletesebb eloszlását.

  2. A fokhagymát vágd fel először!

  Vágd fel a fokhagymát, mielőtt elkezdenél bármilyen más alapanyaggal dolgozni! Ennek a fűszernövénynek ugyanis szüksége van jó 10 percre ahhoz, hogy kiengedje az allicint, ami a fokhagyma legegészségesebb összetevője. Ha olajban készülsz megpirítani a fokhagymát, előbb a felaprított fokhagymát tedd egy kis tálba és csurgass rá egy kevés olajat. Hagyd ebben állni, hogy az olaj átvegye a fokhagyma aromáját és az étel ízletesebb legyen.

  3. Egyensúlyozd ki az ízeket ecettel!

  Legyen az ecet a barátod! Nem csak salátákhoz használhatod, de harmonikusabb ízeket is érhetsz el vele. Ha úgy érzed, az ételednek semmilyen jellegzetes íze nincs, só helyett tégy bele egy kevés ecetet! A főzés végén a húst is megpárolhatod egy kis vörösborecetben, hogy még intenzívebb ízeket csalogass elő. Ha a levest netán elsóztad, egy cseppnyi balzsamecettel helyrehozhatod a hibát!

  4. A zsiradék nagy részét csak a végén add az ételhez!

  Egy evőkanál olaj vagy vaj a főzés végén több ízt ad az ételnek, mintha 4-5 kanálnyit a főzés elején beletettél volna. Ha a zsiradékot a végén adod az ételhez, megül annak felszínén, nem fog annyira elolvadni és keveredni a többi hozzávalóval. Így amikor a nyelveddel érintkezik, jóval teltebb ízeket fogsz érezni!

  5. A húst ne villával forgasd!

  Sütés közben a cél, hogy a hús megőrizze nedvességtartamát és szaftos maradjon. Ha villával forgatod a serpenyőben, nagy a valószínűsége, hogy bele is bököd a húsba. Ez pedig kiváló alkalom a nedvességnek arra, hogy elillanjon. A hús pillanatok alatt kiszárad. Ha nem szeretnél cipőtalpat sütni, használj spatulát vagy húsfogó csipeszt a hús forgatásához!

  Szólj hozzá

  Ajánlott cikkek