Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Legkedveltebb fűszereink

Dátum: 2021-05-03 / Írta: Budai István / Látták: /

A magyar konyha gazdag fűszerekben, sőt vannak olyan fűszereink, amelyek messze földön is híresek. A piros fűszerpaprika, a fokhagyma és még sok más is kiváló minőségben teremnek hazánkban, és szívesen használunk – sőt egyre szélesedő körben próbálunk ki – idegen tájakon termesztett fűszereket is.




  • Lestyán

    Ősi magyar fűszerünk a lestyán, amely a városodással a feledés homályába merült. Első írásos említése a VIII. századból való, nagy becsben tartott gyógynövény volt. A boltokban szárított gyökerét lehet „lestyán” címen megvenni, pedig zellerhez hasonló friss zöld levele szintén kiváló fűszer. Hatalmas termete – a 2 m-t is elérheti – tekintélyt parancsoló. Hazán egyes tájain maggifűnek hívják, hiszen a cég által készített ételízesítők tőle kapják jellegzetes illatukat.

    Erdélyi ételek jellegzetes fűszere, káposztás és tejfölös étkeink harmonikus ízesítője. Zöld leveleit salátába is tehetjük, az ipar konzervek és likőrök készítésénél is felhasználja.

    Gyógynövényként vizelethajtó és vesebántalmakat gyógyító hatása ismert, valamint epeproblémákra is kiváló gyógyír.

    Majoránna

    A pecsenyevirágnak is hívott majoránna eredeti hazája a mediterrán vidékeken terül el, de napjainkban már Európában bárhol megterem. Rendkívüli népszerűsége mellett sajnos kissé rossz felhangokat is kapott a imidzse, amelyet annak köszönhet, hogy aromája elnyomja a húsok mellékízét, így alacsony minőségű húsokból készült feldolgozott árukat is szívesen ízesítenek vele.

    Nagyon sokféle ételbe használható, zöldséglevesek, főzelékek, saláták, mártások, húsételek és húskészítmények kedvelt ízesítője. Kiválóan illik a szárnyasokon kívül a birkához, és grillételek, pácolt húsok is nagyszerűen készíthetőek vele. Különleges borokat is ízesítenek vele.

    A többi árvacsalánfélék körébe tartozó fűszernövényhez hasonlóan jó hatással van az emésztésre, nyugtatja és erősíti a gyomrot, szélhajtó, simaizom-nyugtató. Az idegrendszert is nyugtatja, fejfájás-csillapító hatása is van.

    Snidling

    Hazánkban a németes hangzású név helyett inkább a metélőhagyma megnevezést használjuk. A hagyma-név utal arra, hogy a vöröshagyma közeli rokona – amit erős illata is bizonyít. Kiváló téli vitaminforrás, de főzni nem szabad, mert értékes anyagai tönkremennek. Hideg mártások, szendvicskrémek ízesítésére használjuk, de a langyos leveseket is megszórhatjuk vele a tányérban. Étvágygerjesztő és gyomorerősítő.

    Oregánó

    Magyarul szurokfűnek nevezzük ezt fűszernövényt de ismert a vadmajoranna elnevezés is. Rendkívüli népszerűségnek örvend a mediterrán tájakon, a bazsalikommal és a rozmaringgal karöltve gyakorlatilag az olasz konyha alapköveit képezik. Paradicsomos, halas, babos ételekhez kiváló, gyakran darált húsos töltelékekbe teszik, pástétomokba, májas ételekbe is kiváló, a mártásokat kiválóan feldobja.

    Cser- és keserűanyagokat, flavonoidokat, és illóolajokat tartalmaz. Emésztésjavító hatásán túl a legfontosabb tulajdonsága az antibakteriális és gombaölő hatás, amelyet nem csak gyógynövény minőségében használhatunk fel, hanem természetes tartósításra is alkalmazhatunk. Serkenti a gyomorműködést, megelőzi a puffadást és a gyomorégést, javítja az étvágyat.

    Fokozza az emésztés hatékonyságát, elmulasztja a teltségérzetet, enyhíti a görcsöket. Felső légúti panaszokon is sokat enyhít antibakteriális hatása révén, és segít felköhögni a hurutos váladékot is. A száj és torok nyálkahártyájának gyulladásait kiválóan gyógyítja. Külsőleg fürdőkhöz adják, mert fertőtlenít és ellazít.

    Petrezselyem

    Hazánkban az egyik leghétköznapibb fűszer. Tulajdonképpen nem is fűszerként tekintünk rá, hanem az ételek alapanyagaként, zöldségként. Több fajtája is létezik, van amelyik a fehérrépának is nevezett petrezselyemgyökér föld feletti részét képezi, és vannak már „tépő” fajták is, amelyek föld alatti része jelentéktelen. A bodor levelű fajtája vaskosabb és több nedvességtartalommal rendelkezik, mint a szimpla levelű.

    A petrezselyem élettani jelentősége nem merül ki az emésztésre gyakorolt pozitív hatásaiban: C-vitamin tartalma a paprikáéval vetekszik, ásványi anyag tartalma sok szempontból győztessé teszi a zöldségek között. A- és E-vitamint is tartalmaz, folsavai gyökfogó hatásúak.

    Kálium-tartalma verhetetlen, vastartalma pedig nem csak azért vonzó, mert a magyar lakosság nagy része vérszegény, hanem azért is, mert ez felszívódik a szervezetünkben, a vastabletta pedig nem. Kalciumot, magnéziumot, foszfort és cinket is találhatunk benne.

    Rozmaring

    Az örökzöld bokor Európa déli részeiről származik, de elterjedt a kontinens nagy részén, így nálunk is megél. Keskeny tűszerű levelei erős aromás illatot árasztanak, szúnyogok elűzésére is alkalmasak. Gyógyszerkönyvekben szereplő „hivatalos” gyógynövény, kivonatát illetve hatóanyagait sok boltban kapható gyógytermék hasznosítja.

    A francia és olasz ételek kedvelt fűszere egyaránt illik a zöldséges (paradicsomos, hagymás, gombás) és húsos (vad-, szárnyas-, hal-, bárány- és zsíros húsok) ételek receptjeibe, továbbá hagymával pácok, mártások alkotórésze is.

    Az emésztési zavarokra gyakorolt enyhítő hatásán túl felső légúti, sőt kifejezetten orr-fül-gége panaszok gyógyítására alkalmazzák. Vízhajtó és méregtelenítő, kiváló köptető, védi a májat, serkenti az epehólyag működését. Számos polifenolt tartalmaz, amelyek antioxidáns-hatású vegyületek, vagyis elősegítik a sejtmegújulást, és ellensúlyozzák a szabadgyökök termelődését.

    Méregtelenítő hatásával belsőleg, vérbőséget okozó és gyulladáscsökkentő hatásával külsőleg gyógyítja a reumás és ízületi panaszokat.

    Tárkony

    A kevésbé ismert kesernyés-csípős fűszer Erdélyből került hazánkba. Errefelé saláták, savanyúságok ízesítéséhez használjuk, de természetesen az erdélyi konyhában sokféle ételben helye van: levesek, főtt húsok, tejfölös ételek kiemelkedő fűszere, szárnyasok, birka, bárány, vad, hüvelyesek, burgonya összetevőjű ételekkel kiválóan harmonizál.

    Emésztésserkentő hatása mellett a magas vérnyomás ellenszereként alkalmazzák, vesetisztító és epeserkentő hatású, felső légúti megbetegedésekben nyújt enyhülést.

    Zsálya

    Orvosi zsálya a teljes neve, hiszen „pályafutását” gyógynövényként kezdte. Annyiféle gyógyhatása van, hogy szinte csoda növényként tisztelték, sőt a halhatatlanság füvének is nevezték. Van egy olyan angol közmondás, mely szerint „Aki örökkön kíván élni, zsályát kell annak enni.” Rendkívül erős gyulladáscsökkentő, antimikrobális hatása révén még a nehezen gyógyuló sebeket és fekélyeket is gyógyítja.

    Ugyanilyen erővel regenerálja a gyulladt nyálkahártyát, jó hatással van a női bajokra, csökkenti a vércukorszintet, vértisztító és idegerősítő, emésztésserkentő és a felső légúti megbetegedések hatékony ellenszere.

    A zsályát gyakran fűszerkeverékekben használják, de önmagában is megállja a helyét kifejezetten zsíros húsételek, liba, kacsa, pástétomok, vadhúsok elkészítésénél.

    Szólj hozzá