Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

A legjobban tartósítható zöldségek és módszereik

Dátum: 2017-05-17 / Írta: Budai István / Látták: 585 /

A kertünkben frissen leszedett zöldségekhez semmi nem fogható, de azért az sem utolsó dolog, amikor az érési szezon elmúltával is tudunk falatozni belőlük. A tartósítás ősi módszer az élelmiszerek eltevésére, ma már nemcsak a kamrában van mód tárolnunk őket, hanem a fagyasztóban is, anélkül, hogy veszítenének ízükből vagy tápanyagaikból. • De vajon melyek a legjobb zöldségek erre a célra?

  A legjobb zöldségek befőzésre

  A befőzés során üvegben, folyadékban tartósítunk el zöldségeket olyan módon, hogy a baktériumokat teljesen kizárjuk. A legtöbben gyümölcsöket tesznek el így, de a zöldségeknél is tökéletesen működik ez a módszer.

  Ha nem vagyunk benne biztosak, hogy milyen zöldségek alkalmasak az ilyen módon történő tartósításra, nézzünk körbe az üzletek polcain. Amelyik zöldséget megtaláljuk konzerv formájában, azt mi is befőzhetjük. Ilyen a bab, a sárgarépa, a zöldborsó, a burgonya, a paradicsom, a kukorica, a cékla, a káposzta.

  A befőzés során nagyon fontos a folyamat minden lépését pontosan követni, mert ha szennyeződés, baktérium kerül az üvegbe, a zöldségek könyörtelenül megromlanak.

  A legjobb zöldségek fagyasztásra

  Lefagyasztani egy jó adag zöldséget kitűnő módszer, hogy aztán a szezon elmúltával újra élvezhessük az ízeket. Sok kerttulajdonos vásárol nem egy, de kettő vagy három fagyasztószekrényt is csak azért, hogy bőven termő kertjének kincseiből minél többet eltárolhasson. Fagyasztásra a legjobb a brokkoli, a karfiol, a káposzta, a spenót, a sárgarépa, a kukorica, a vöröshagyma, a spárga, a zöldborsó, az articsóka, a kelbimbó, a padlizsán, a gomba. A paradicsom egészben lefagyasztva nagyon meg tudja sínyleni az alacsony hőmérsékletet, ezért csak feldolgozva fagyasztható.

  A befőzés előnyei:

  – Az üvegben eltett zöldségek nagyon sokáig fogyaszthatók. Akár 5 évig is megőrzik minőségüket és ha megkóstoljuk őket, mintha csak frisset ennénk.
  – Egy hosszabb áramszünet miatt nem kell őket a kukába dobni, hiszen hűtés nélkül is nagyon jól érzik magukat a hűvös kamra polcain.
  – Akár ajándékba is adhatjuk a csinos kis üvegeket, a szállítás nem okoz problémát, hiszen az üvegek biztonságos és tiszta csomagolást garantálnak.

  A befőzés hátrányai:

  – Elég sok időt vesz igénybe a befőzés több kiló zöldség esetén. Kisebb mennyiségnek nem is érdemes nekiállni.
  – Sok eszköz és nagy odafigyelés szükséges ahhoz, hogy a befőzés sikeres legyen és a zöldségek hosszú időn át megőrizzék minőségüket.

  A fagyasztás előnyei:

  – A világ legegyszerűbb dolga zöldségeket lefagyasztani, nagyon gyorsan megvan a művelet.
  – Jóval kevesebb az eszközigénye, mint a befőzésnek.
  – Viszonylag egyszerű megállapítani, hogy egy fagyasztott élelmiszer megromlott-e és általában csak a fagyás negatív hatásai miatt kell aggódni.

  A fagyasztás hátrányai:

  – A fagyasztót megvenni és üzemeltetni is elég költséges dolog, főleg, ha több is van belőle egy háztartásban.
  – Egy hosszabb áramszünetnél könnyen előfordulhat, hogy a fagyasztó teljes tartalmát dobhatjuk a kukába.
  – A fagyási sérülések a zöldségeken nagyon gyakoriak, még nagy elővigyázatosság mellett is. Akár már 3 hónapon belül előfordulhatnak.

  Sok zöldségnek nincs szüksége ilyen tartósítási eljárásokra. A sütőtök például 6 hónapig is eláll, ha hűvös, száraz helyen tartjuk. Ugyanez igaz a hagymára, fokhagymára. Ugyanakkor vannak olyan zöldségfélék is, melyeknél semmilyen tartósítási eljárás nem ajánlott. Ilyen a kígyóuborka vagy a saláta, melyeket csak frissen leszedve élvezhetünk.

  Szólj hozzá

  Ajánlott cikkek