Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Le lehet fagyasztani a tojást?

Dátum: 2021-06-24 / Írta: Budai István / Látták: /

Igen, a tojást lefagyaszthatod, mégpedig többféle módon is!
A tojás hűtőben tárolva 5 vagy még több hétig is felhasználható marad. Ha több tojásod van, mint amennyit ennyi idő alatt el tudnál használni, a legjobb módszer, ha lefagyasztod őket. Számos lehetőség áll előtted, hiszen lefagyaszthatod egyben, de külön-külön a sárgáját és a fehérjét is, attól függően, hogy kiolvasztás után mihez szeretnél kezdeni vele. A lefagyasztott tojást 1 évig is felhasználhatod!




  • A tojás fagyasztásának legfontosabb szabálya, hogy sosem szabad a héjában a fagyasztóba tenned. Mivel a fagyás során a tojásfehérje térfogata megnő, a héj megreped vagy szét is törik, a tojás pedig kifolyik. Ezt csak úgy kerülheted el, ha a tojást feltöröd fagyasztás előtt. De még ebben az esetben is fontos, hogy olyan tárolóba tedd, ahol elég hely van számára a térfogat növekedéshez. Kb. 1 cm helyet biztosíts egy tojásnak a terjeszkedéshez és ne felejtsd el ráírni a dátumot sem, mikor betetted a fagyasztóba!

    Egész tojás lefagyasztása

    Egy tálra, jégkockatartóra, kézi habverőre és természetesen a tojásra lesz szükséged ehhez. Törd fel a héját és a tojást tedd a tálba. A habverővel keverd össze, hogy a tojássárgája és a fehérje jól elkeveredjenek egymással. Az így felvert tojást öntsd a jégkockatartóba, úgy számold, hogy egy-egy rekeszbe kb. fél tojásnak megfelelő mennyiség fog kerülni. A legjobb, ha szilikonból készült jégkockatartót használsz, ebből könnyebben ki tudod majd forgatni a tojást. Ha ilyened nincs, akkor kevés olajjal kend ki a falát, ezzel megkönnyítheted a dolgod. Tedd be így a fagyasztóba, majd ha már teljesen megszilárdult, szedd ki a tojáskockákat a rekeszből és tedd őket légmentesen zárható nejlon tasakba.

    Tojásfehérje lefagyasztása

    Ha gyakran sütsz, érdemes külön is lefagyasztanod tojásfehérjét, hiszen sok receptben az egész tojások mellett szükség van extra tojásfehérjére is.
    Törd fel a tojást, a fehérjét pedig rögtön tedd a jégkockatartóba. Egy rekeszbe egy tojásfehérje kerüljön. Ha nem egyesével szeretnéd lefagyasztani a fehérjéket, törj fel néhány tojást, válaszd külön a sárgáját és a fehérjét, keverj el egymással annyi tojásfehérjét, amennyit szeretnél együtt fagyasztani, majd öntsd az egészet egy légmentesen zárható nejlon tasakba vagy jégkockatartóba. A tartó 1 rekesze 1 tojásfehérjének felel meg. Ne felejtsd el ráírni, hogy pontosan hány tojásfehérje található a tasakban.

    Tojássárgája lefagyasztása

    Az eljárás némileg különbözik az egész tojás és a tojásfehérje lefagyasztásának módjától. A tojássárgája ugyani sűrűsödik, ezért cukrot vagy sót kell hozzáadni, hogy megőrizze állagát. A tojássárgáját tedd egy tálba és keverd el, hogy folyékony legyen. Ha sós ételhez szeretnéd felhasználni, tégy 1 tojássárgájához fél teáskanál sót, ha desszerthez használod majd, akkor 1,5 teáskanál cukrot. Ezután a módszer már ugyanaz, jégkockatartóban vagy nejlon tasakban tedd a fagyasztóba. A jégkockatartó 1 rekesze ebben az esetben 2 tojássárgájának felel meg.

    Főtt tojás lefagyasztása

    Ebben a formában a tojás nem fagyasztható. Hidd el, nem szeretnél olyan tojást enni, aminek a sárgája porszerűvé válik, a fehérje pedig gumis lesz. A főtt tojást frissen fogyaszd! De jó hír, hogy a hűtőben viszonylag sokáig eláll!

    Lefagyasztott tojás felhasználása

    A fagyasztóból kivett tojást – akár egész tojásról, akár sárgájáról vagy fehérjéről van szó – csak teljesen kiolvasztott állapotban használd fel és mindig hőkezeld. Süss vagy főzz vele, de nyersen ne tedd az ételbe! A felhasználást megelőző napon vedd ki a tojást a fagyasztóból és tedd a hűtőbe, hogy ott olvadjon ki, így biztosan nem fognak benne elszaporodni a baktériumok. Kiolvadás után rögtön használd fel a tojásokat!

    Szólj hozzá