Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Kürtőskalács házilag – Így készítsd!

Dátum: 2019-01-29 / Írta: Budai István / Látták: 79606 /

A kürtőskalács mindig is különleges édességnek számított, hiszen csak bizonyos alkalmakkor juthattunk hozzá, például vásárokban. A legtöbben tehát készen vásárolták, otthon azonban szinte senki nem készítette, csak azok a szerencsések, akiknek kemencéje és speciális forgató nyársa volt.




  • Ha te is rajongója vagy ennek az isteni édességnek, most megmutatjuk, hogy házilag, mindenféle különleges felszerelés nélkül hogyan készítheted el a kürtőskalácsot!

    A következő recept egyszerű, akár kezdőknek is ajánlott. Ha pedig az a kérdés foglalkoztat, hogy hogyan fogod megsütni, megnyugodhatsz: sörösdobozra tekerve, sütőben 15 perc alatt tökéletesen elkészül a hamisítatlan kürtős!

    Hozzávalók:

    1. 50 dkg liszt
    2. 2 tojás + 2 tojássárgája
    3. 2,5 dl tej
    4. 1 csomag szárított élesztő
    5. 10 dkg vaj
    6. 2 evőkanál cukor
    7. kristálycukor a szóráshoz
    8. olaj

    Így készítsd el!

    A lisztbe szórjuk bele az élesztőt és a cukrot. Keverjük össze, majd adjuk hozzá a 2 egész tojást és a 2 tojássárgáját. A tejet kissé langyosan öntsük a masszához, és gyúrjuk össze. Mikor a tészta elválik az edény falától, adjuk hozzá a felolvasztott vajat, és dagasszuk még kb. 10 percig.

    Konyharuhával lefedve 1 óra alatt hagyjuk a duplájára kelni. Ezután lisztezett deszkára borítsuk ki a tésztát, nyújtsuk ki 4-5 mm vastagságúra, majd vágjunk belőle 2 cm vastag csíkokat.

    Sörösdobozt vonjunk be alufóliával, kenjük meg olajjal, majd erre tekerjük rá a tésztacsíkokat. Belisztezett deszkán görgessük át néhányszor a már feltekert tésztát, hogy a csíkok rés nélkül egymáshoz tapadjanak. A dobozokat állítva tegyük egy tepsibe a sütő középső rácsára.
    180 fokra előmelegített sütőben 10-15 percig süssük, közben figyeljük és forgassuk őket. Végül kristálycukorban vagy tetszés szerint fahéjas cukorban megforgatjuk.

    Szólj hozzá