Ha te is rajongója vagy ennek az isteni édességnek, most megmutatjuk, hogy házilag, mindenféle különleges felszerelés nélkül hogyan készítheted el a kürtőskalácsot!
A következő recept egyszerű, akár kezdőknek is ajánlott. Ha pedig az a kérdés foglalkoztat, hogy hogyan fogod megsütni, megnyugodhatsz: sörösdobozra tekerve, sütőben 15 perc alatt tökéletesen elkészül a hamisítatlan kürtős!
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 2 tojás + 2 tojássárgája
- 2,5 dl tej
- 1 csomag szárított élesztő
- 10 dkg vaj
- 2 evőkanál cukor
- kristálycukor a szóráshoz
- olaj
Így készítsd el!
A lisztbe szórjuk bele az élesztőt és a cukrot. Keverjük össze, majd adjuk hozzá a 2 egész tojást és a 2 tojássárgáját. A tejet kissé langyosan öntsük a masszához, és gyúrjuk össze. Mikor a tészta elválik az edény falától, adjuk hozzá a felolvasztott vajat, és dagasszuk még kb. 10 percig.
Konyharuhával lefedve 1 óra alatt hagyjuk a duplájára kelni. Ezután lisztezett deszkára borítsuk ki a tésztát, nyújtsuk ki 4-5 mm vastagságúra, majd vágjunk belőle 2 cm vastag csíkokat.
Sörösdobozt vonjunk be alufóliával, kenjük meg olajjal, majd erre tekerjük rá a tésztacsíkokat. Belisztezett deszkán görgessük át néhányszor a már feltekert tésztát, hogy a csíkok rés nélkül egymáshoz tapadjanak. A dobozokat állítva tegyük egy tepsibe a sütő középső rácsára.
180 fokra előmelegített sütőben 10-15 percig süssük, közben figyeljük és forgassuk őket. Végül kristálycukorban vagy tetszés szerint fahéjas cukorban megforgatjuk.