Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

A kurkuma jótékony hatásai

Dátum: 2015-01-09 / Írta: Budai István / Látták: 2147 /

A kurkuma a gyömbérfélék családjába tartozik és az indiai gasztronómia egyik alapvető összetevője, valamint a népi gyógyászatuk is előszeretettel alkalmazza. Mindez pedig nem is véletlen, hiszen rendkívül különleges aromával és erőteljes antioxidáns hatással rendelkezik. Az itthoni konyha nem alkalmazza túl gyakran, pedig számos jótékony hatása van. Fő összetevője a kurkumin, amely a jellegzetes sárga színét adja. Többek között tartalmaz még vasat, C-vitamint, magnéziumot, káliumot, nátriumot, kalciumot és foszfort is.




  • Előnyös tulajdonságai közé tartozik, hogy serkenti az emésztést és stabilizálja a vércukorszintet, valamint gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal is bír. Az ízületek gyulladásának gyógyításában kifejezetten jól teljesít. Külsőleg is kedvelt csodaszere a hindu nőknek, akik kurkumás vízzel mosnak arcot, ami színezi a bőrüket és a pórusokat is kitisztítja. Emellett remekül szabályozza a faggyútermelődést, fokozza a kollagén termelődést és a vérkeringést. Éppen emiatt a kurkuma egy csodás bőrfiatalító szer is.

    Az indiai gyógyászatban hatékony vértisztító szerként is alkalmazzák, de gyakran bevetik májbetegségek, láz, különféle fertőzések és ízületi betegségek esetén is. Mindemellett pedig a különböző gyomorproblémák, mint a gyomorégés, bélgörcsök és felfúvódás elleni terápiáknak is kiemelt része a kurkuma. Így a túlságosan zsíros és nehéz ételek fogyasztása utáni fokozott teltségérzetet is jelentősen csökkenti.

    Kismamáknak nem javasolt a fogyasztása, mivel a méh sima izomzatának összehúzódását fokozhatja. A szülés után azonban ez éppen előnyös, ezért a méhösszehúzódás elősegítésére is alkalmazható a szülést követően.

    A kurkumát továbbá a kínai gyógyászatban a vérkeringés javítására is alkalmazták. Ugyanis gátolja a vérrögök keletkezését, így csökkenti a trombózisveszélyt is. Emellett pedig a vérzések csillapítására és a nőket gyötrő menstruációs panaszok orvoslására is felhasználták.

    A kurkuma mindezeken kívül erősíti az epehólyagot, csökkenti a koleszterinszintet, javítja a látást, kiváló fájdalomcsillapító, véd a fekélyek kialakulásától, gyulladáscsökkentő, véralvadásgátló, valamint hatásos a különféle kórokozókkal szemben is. Sőt, a rákellenes küzdelemben is nagy reményeket fűznek hozzá, ugyanis a kurkumin laborkörülmények között gátolta a ráksejtek osztódását és szétvándorlását. Egérkísérletek alkalmával pedig akadályozta az áttétek kialakulását is. Ezeket a csodás hatásait azonban egyelőre csak állatkísérletekben sikerült bebizonyítani, de mindenesetre igen reménykeltőek ezek az eredmények, s talán a jövőben hatásos rák elleni gyógyszer készíthető a kurkuma felhasználásával.

    Szólj hozzá