1. Gyökérkenyér aszalt paradicsommal és olajbogyóval
Hozzávalók:
- 50 dkg kenyérliszt
- 3 g porélesztő
- 12 g só
- 4 dl víz
- 5 dkg olajbogyó apróra vágva
- 5 dkg aszalt paradicsom
Így készítsd el!
Keverjük össze a lisztet, az élesztőt és a sót. A vizet langyosan adagoljuk hozzá és egy fakanál segítségével keverjük el a tésztát. Legyünk óvatosak, ha úgy érezzük, a tészta már megfelelő állagú, még nem túl lágy, ne tegyünk bele több vizet. Nokedlihez hasonló állagú tésztát kell kapnunk. Ezután takarjuk le, akár egy fedővel, akár folpackkal, hogy ne száradjon ki a teteje. 8-10 órán át pihentessük szobahőmérsékleten.
Ezután a gyúródeszkát alaposan szórjuk be liszttel, borítsuk rá a tésztát és lisztes kézzel nyomkodjuk úgy a tésztát, hogy téglalap formát kapjunk. A szórjuk meg olajbogyóval és aszalt paradicsommal. A két végét zárjuk be, majd tekerjük fel a bejglihez hasonlóan. A kapott hengeren csavarjunk egyet-kettőt, hogy megkapjuk a gyökérkenyér jellegzetes formáját.
A tepsi béleljük ki sütőpapírral, tegyük bele a tésztát, majd fedjük le egy konyharuhával és hagyjuk pihenni 40 percig. A sütőt melegítsük fel 220 fokra. A tésztával együtt tegyünk egy vízzel teli kis edényt a sütő aljára, hogy a felszálló gőz kellő nedvességet biztosítson a tésztának. A kenyér méretétől függően 40-50 percig süssük.
2. Zabpelyhes-almás kenyér
Hozzávalók:
- 5 dkg zabpehely
- 1 nagyobb alma
- 40 dkg rétesliszt
- 2,5 dkg élesztő
- 2 evőkanál méz
- 1 kávéskanál fahéj
- 1 dl víz
- csipet só
Így készítsd el!
Az almát meghámozzuk és finomra reszeljük. A többi hozzávalóval együtt betesszük a dagasztógépbe 15-20 percre. Ezután letakarjuk és hagyjuk kelni. Ha megkelt, újra átgyúrjuk, majd sütőpapírral bélelt kenyérformába töltjük. A tetejét megkenjük vízzel. A sütőt 180 fokra előmelegítjük, a kenyeret 45-50 perc alatt készre sütjük. Ha elkészült, a formából rácsra borítjuk, így hagyjuk kihűlni.
3. Paleo kenyér
Hozzávalók:
- 130 g kókuszliszt
- 30 g útifűmaghéj
- 1 kávéskanál szódabikarbóna
- 6 tojás
- 2 evőkanál kókuszolaj
- 1 dl olívaolaj
- 1,5 dl langyos víz
- 1 kávéskanál só
Így készítsd el!
Keverjük össze a kókuszlisztet, a sót és a szódabikarbónát. Egyenként adjuk hozzá a tojásokat, majd tegyük bele az olívaolajat és a kókuszolajat. Az útifűmaghéjat tegyük a langyos vízbe pár percre, hogy zselés állagot vegyen fel. Ezután keverjük bele a kókuszlisztes keverékbe. Olívaolajjal kenjük ki a kenyérformát, a sütőt pedig melegítsük elő 180 fokra. Töltsük bele a formába a tésztát, a tetejét simítsuk el. 45 percig süssük. A formában hagyjuk langyosra hűlni, majd borítsuk ki belőle. Hűtőben 4 napig tárolhatjuk, de fagyasztani is lehet.
4. Cukkinis kenyér
Hozzávalók:
- 15 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 2 tojás
- 25 dkg cukkini
- 0,5 dl tejföl
- 0,5 dl olívaolaj
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 1 teáskanál sütőpor
- 8 dkg cukor
- 1 teáskanál oregánó
- 1 kávéskanál só
- 5 dkg főtt barnarizs
- 1 citrom reszelt héja
- 1 teáskanál citromlé
Így készítsd el!
Az olajat, a tejfölt és a tojást összekeverjük, majd hozzáadjuk a cukkinit, az oregánót, a citromhéjat és citromlevet is. Egy másik edényben keverjük össze a száraz hozzávalókat, a lisztet, a szódabikarbónát, a sütőport, a cukrot, a sót. Keverjük össze a nedves és a száraz keveréket, majd adjuk hozzá a főtt barnarizst. A kenyérformát kenjük ki olajjal, a sütőt melegítsük elő 160 fokra, majd 1 órán át süssük. A sütőből kivéve várjunk 20 percet, majd borítsuk ki a kenyeret a formából és hagyjuk teljesen kihűlni.
5. Chilis kenyér
Hozzávalók:
- 120 g teljes kiőrlésű liszt
- 250 g búzaliszt
- 1 chili paprika
- 1 teáskanál élesztő
- 25 g vaj
- 200 ml víz
- 1 evőkanál étolaj
- 1 teáskanál kristálycukor
- csipet só
Így készítsd el!
A chili paprikát magozzuk ki és vágjuk apróra. Forró olajon néhány percig pirítsuk. A kenyérsütő gépbe öntsük bele a liszteket, a vizet, az olajat és a chilit, tegyük bele a sót, a vajat, a cukrot és az élesztőt. Miután a gép végzett a dagasztással, borítsuk ki a tésztát egy belisztezett deszkára. Kissé gyúrjuk át és készítsük el a formáját. Olajjal kenjük ki a tepsit, tegyük bele a kenyeret, és annak a tetejét is kenjük le olajjal. Letakarva hagyjuk 20 percet pihenni, majd kenjük meg kevés vízzel és 200 fokos sütőben – lehetőleg légkeveréssel – süssük készre. A sütőből kivéve újból kenjük meg vízzel.