Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Különleges bejglik karácsonyra – Ha már unod a mákosat és a diósat!

Dátum: 2018-11-12 / Írta: Budai István / Látták: 22148 /

Vannak a mákos- és vannak a diós-rajongók – már, ami a bejglit illeti. Ha te egyik csoportba sem tudod besorolni magad, vagy csak szeretnéd végre ezt a hagyományos ünnepi desszertet új köntösben a család elé tálalni, most nagyon jó ötleteket kaphatsz! Egyszerű hozzávalókból extra töltelékek születhetnek a következő receptek által!



  • Tészta alaprecept

    Ezzel a finom tésztával könnyen tudsz majd dolgozni és bármilyen töltelékkel remekül kombinálhatod.

    Hozzávalók:

    1. 50 dkg finomliszt
    2. 2 dkg élesztő
    3. 1,5 dl tejföl
    4. 1 dl tej
    5. 25 dkg vaj
    6. 2 kisebb tojás
    7. 5 dkg porcukor
    8. 1 tojás a kenéshez

    Elkészítés:

    A tejet 1 teáskanál cukorral langyosra melegítjük, és belemorzsoljuk az élesztőt. A lisztet elmorzsoljuk a vajjal, de nem dolgozzunk vele túl sokáig, különben a vaj felolvad a kezünk melegétől. Adjuk hozzá a porcukrot, a tojást, a tejfölt és a felfutott élesztőt. Gyúrjuk össze a hozzávalókat, hogy közepes keménységű tésztát kapjunk. Ha sokáig gyúrjuk, ugyanaz érvényes: a vaj felolvad és a tészta túl puha lesz. Kb. 25 dkg-os cipókat formáljunk az összeállított tésztából. Fóliába csomagolva tegyük a hűtőbe 15-20 percre.

    A tésztát ezután 20-25 cm-es téglalapra nyújtsuk. Mehet rá a töltelék, egyenletesen oszlassuk el. Annyi tölteléket használjunk, amennyi a tészta súlya. Tekerjük fel a tésztát, a végeit pedig nyomkodjuk be. 1 tojást keverjünk el, ezzel kenjük le a bejgli tetejét, majd hagyjuk még 15 percig kelni. Ha a tojás rászárad a tésztára, kenjük le újra. Villával szúrjunk néhány lyukat a tésztába.

    180 fokos sütőben 30-35 percig süssük.

    Gesztenyés töltelék

    A gesztenye az őszi-téli desszertek kedvelt összetevője. A karácsony sem múlhat el gesztenyés finomságok nélkül. Így hát miért ne próbálhatnád ki a bejgliben is?

    Hozzávalók:

    1. 0,5 kg gesztenyemassza
    2. 20 dkg margarin
    3. 10 dkg cukor
    4. 1 citrom reszelt héja

    Elkészítés:

    A töltelék valamennyi hozzávalóját alaposan dolgozzuk össze, majd kenjük meg vele a tésztát és tekerjük fel.

    Kókuszos töltelék

    A hagyományos bejglit kissé egzotikusabbá tehetjük a kókusz különleges, sokak által kedvelt ízével. Édes és finom, kitűnő bejgli töltelék!

    Hozzávalók:

    1. 20 dkg kókuszreszelék
    2. 2,5 dl tej
    3. 5 dkg tejpor
    4. 2 csomag vaníliás cukor
    5. 1 evőkanál liszt
    6. 5 dkg cukor
    7. 2 dkg vaj

    Elkészítés:

    A tejet elkezdjük melegíteni, majd mikor már gőzölög, levesszük a tűzről és hozzákeverjük a kókuszreszeléket, a tejport, a cukrot, sót, vaníliás cukrot, a vajat és a lisztet. Visszatesszük a tűzre, és addig főzzük, míg sűrű massza nem lesz belőle. Ha elkészült, vegyük le a tűzről és várjuk meg, míg kihűl.

    Aszalt szilvás-marcipános töltelék

    Valódi különlegesség az aszalt szilvával és marcipánnal készült bejgli! A marcipán még ünnepélyesebbé teszi a süteményt, az elkészítésével pedig még kezdőknek sem adódhat problémájuk!

    Hozzávalók:

    1. 25 dkg aszalt szilva
    2. 50 dkg marcipán
    3. 6 dkg vaj
    4. 5 evőkanál rum

    Elkészítés:

    A hűtőből frissen kivett marcipánt reszeljük le. Dolgozzuk össze a vajjal és a rummal. Az összeállított tölteléket osszuk 2-3 részre, hogy könnyebben tudjunk vele dolgozni. Csomagoljuk őket műanyag fóliába, így nyújtsuk téglalap alakúra. Fektessük a tésztára, majd szórjuk meg apróra vágott aszalt szilvával és tekerjük fel a tésztát.

    Nutellás töltelék

    A Nutella szerelmeseinek jó hír, hogy kedvenc édességüket a bejligből sem kell hiányolniuk! Ennek a mogyorós tölteléknek az elkészítése ráadásul szuperkönnyű!

    Hozzávalók:

    1. 50 dkg Nutella
    2. 12-15 dkg háztartási keksz darálva
    3. 30 dkg pörkölt mogyoró darálva

    Elkészítés:

    A hozzávalókat dolgozzuk össze. A massza legyen puha, de mégsem túl lágy. Ha szükséges, darált keksz hozzáadásával növelhetjük a szilárdságát.

    Szilvás bejgli

    Készülhet mirelit szilvából vagy nagyon sűrű, házi szilvalekvárból is. Igazi téli finomság, mégsem hagyományos bejgli születik a következő receptből!

    Hozzávalók:

    1. 50 dkg mirelit szilva
    2. 15 dkg kristálycukor
    3. 1 citrom reszelt héja

    vagy:

    1. sűrű házi szilvalekvár
    2. 1 citrom reszelt héja

    Elkészítés:

    A szilvát apróra feldaraboljuk, és 1 evőkanálnyi vízben megpároljuk. Mikor már engedi a saját levét, hozzáadjuk a cukrot. Fedő alatt 30 percig főzzük, ezután keverjük hozzá a reszelt citromhéjat. Vegyük le a fedőt és főzzük további fél órán át, míg szépen besűrűsödik. Ha lekvárt használsz, csak pár percig főzd és add hozzá a citromhéjat.

    Mandulás-narancsos töltelék

    A karácsony jellegzetes illatait és ízeit rejti magában ez a töltelék, amit egyszerű hozzávalókból és igazán egyszerűen el tudsz készíteni az ünnepi asztalra!

    Hozzávalók:

    1. 20 dkg darált mandula
    2. 10 dkg kandírozott narancshéj
    3. 1 narancs reszelt héja
    4. 2 dl tej
    5. 20 dkg cukor

    Elkészítés:

    A tejet és a cukrot együtt melegítsük fel egy edényben, hogy a cukor teljesen felolvadjon. Még melegen csorgassuk rá a darált mandulára és alaposan dolgozzuk össze. Reszeljük bele a narancshéjat, és tegyük hozzá a kandírozott narancshéjat is. Dolgozzuk össze és kenjük meg vele a bejgli tésztát.

    Mézeskalácsos töltelék

    Bejgli és mézeskalács – nem is lehet ütősebb kombinációt kitalálni az igazi karácsony-fanatikusoknak! A két fantasztikus édesség remek párost alkot együtt! Ha már túl vagy a mézeskalács sütésen, és maradt néhány darab, most okosan felhasználhatod!

    Hozzávalók:

    1. 25 dkg mézeskalács
    2. 12,5 dkg mascarpone
    3. 2-3 evőkanál tej
    4. 2-3 evőkanál lekvár
    5. fél kávéskanál őrölt szegfűszeg
    6. fél kávéskanál őrölt szegfűbors
    7. 1 púpozott kávéskanál őrölt fahéj
    8. 1 narancs reszelt héja

    Elkészítés:

    A mézeskalácsokat ledaráljuk, majd összekeverjük a mascarponéval. Fűszerezzük, belereszeljük a narancshéjat, és annyi tejet adunk hozzá, hogy krémes állagú masszát kapjunk. Egyenletesen oszlassuk el a tésztán és szorosan tekerjük fel.

    Csokis-narancsos töltelék

    Ha süteményt el sem tudsz képzelni csokoládé nélkül, bátran fogj neki a következő receptnek! A narancshéjtól és a narancslekvártól fogja elnyerni igazi ünnepi jellegét.

    Hozzávalók:

    1. 25 dkg étcsokoládé
    2. 10 dkg cukrozatlan kakaópor
    3. 4 dkg kandírozott narancshéj
    4. 6 evőkanál narancslekvár
    5. 20 dkg mazsola

    Elkészítés:

    A kandírozott narancshéjat és a mazsolát aprítsuk fel, majd daráljuk össze. Keverjük hozzá az apróra vágott étcsokoládét, a kakaóport és a lekvárt. Jól dolgozzuk össze, majd kenjük a tésztára.

    Forralt boros-aszalt szilvás töltelék

    Különleges töltelék, tele a tél ízeivel és illataival. Ha kedveled a kulináris különlegességeket, ezt a receptet egyensen imádni fogod!

    Hozzávalók:

    1. 1,5 dl száraz vörösbor
    2. 10 dkg aszalt szilva
    3. fahéj
    4. 1 vanília rúd
    5. 2 teáskanál méz
    6. 10 dkg cukor
    7. 1 dl víz
    8. 4 db egész szegfűszeg
    9. 1 citrom reszelt héja

    Elkészítés:

    Az aszalt szilvát vágjuk szeletekre és szórjuk meg fahéjjal. A cukrot és a vizet a fűszerekkel együtt tegyük fel főni. Lassú tűzön készítsünk belőlük szirupot, majd adjuk hozzá a vörösbort, a mézet és az aszalt szilvát. Addig főzzük, míg a szilva puha nem lesz, a leve pedig sűrű, szirupos állagú. Ha a leve gyorsan elforrna, pótoljuk kevés vörösborral. A fűszereket szedgessük ki belőle, majd a szirupot benne a szilvával pürésítsük. Várjuk meg, hogy kihűljön, így vigyük fel a tésztára.

    Sütőtökös-narancsos töltelék

    Igazi reform töltelék ez, hiszen nem mondható éppen hagyományosnak zöldségfélével tölteni a bejglit. Ám a narancs gondoskodik arról, hogy a sütemény semmivel sem összetéveszthetően karácsonyi legyen! Étcsoki darabokkal tovább gazdagíthatod ezt a különleges tölteléket.

    Hozzávalók:

    1. 50 dkg sült sütőtök pürésítve
    2. 10 dkg cukor
    3. 6 dkg narancslekvár
    4. 10 dkg kandírozott narancshéj
    5. 1 narancs reszelt héja és leve
    6. 1 citrom leve
    7. 2 cm-es gyömbérdarab reszelve

    Elkészítés:

    A sült sütőtökből készített pürét keverjük össze a narancslekvárral, adjuk hozzá a cukrot, a narancs levét és héját, a citromlevet és a reszelt gyömbért. 15 perc alatt főzzünk belőle sűrű, lekvárszerű pépet. Miután rákentük a tésztára, szórjuk meg a kandírozott narancshéjjal, esetleg apróra vágott étcsokoládéval.

    Szólj hozzá

    Ajánlott cikkek