Tészta alaprecept
Ezzel a finom tésztával könnyen tudsz majd dolgozni és bármilyen töltelékkel remekül kombinálhatod.
Hozzávalók:
- 50 dkg finomliszt
- 2 dkg élesztő
- 1,5 dl tejföl
- 1 dl tej
- 25 dkg vaj
- 2 kisebb tojás
- 5 dkg porcukor
- só
- 1 tojás a kenéshez
Elkészítés:
A tejet 1 teáskanál cukorral langyosra melegítjük, és belemorzsoljuk az élesztőt. A lisztet elmorzsoljuk a vajjal, de nem dolgozzunk vele túl sokáig, különben a vaj felolvad a kezünk melegétől. Adjuk hozzá a porcukrot, a tojást, a tejfölt és a felfutott élesztőt. Gyúrjuk össze a hozzávalókat, hogy közepes keménységű tésztát kapjunk. Ha sokáig gyúrjuk, ugyanaz érvényes: a vaj felolvad és a tészta túl puha lesz. Kb. 25 dkg-os cipókat formáljunk az összeállított tésztából. Fóliába csomagolva tegyük a hűtőbe 15-20 percre.
A tésztát ezután 20-25 cm-es téglalapra nyújtsuk. Mehet rá a töltelék, egyenletesen oszlassuk el. Annyi tölteléket használjunk, amennyi a tészta súlya. Tekerjük fel a tésztát, a végeit pedig nyomkodjuk be. 1 tojást keverjünk el, ezzel kenjük le a bejgli tetejét, majd hagyjuk még 15 percig kelni. Ha a tojás rászárad a tésztára, kenjük le újra. Villával szúrjunk néhány lyukat a tésztába.
180 fokos sütőben 30-35 percig süssük.
Gesztenyés töltelék
A gesztenye az őszi-téli desszertek kedvelt összetevője. A karácsony sem múlhat el gesztenyés finomságok nélkül. Így hát miért ne próbálhatnád ki a bejgliben is?
Hozzávalók:
- 0,5 kg gesztenyemassza
- 20 dkg margarin
- 10 dkg cukor
- 1 citrom reszelt héja
Elkészítés:
A töltelék valamennyi hozzávalóját alaposan dolgozzuk össze, majd kenjük meg vele a tésztát és tekerjük fel.
Kókuszos töltelék
A hagyományos bejglit kissé egzotikusabbá tehetjük a kókusz különleges, sokak által kedvelt ízével. Édes és finom, kitűnő bejgli töltelék!
Hozzávalók:
- 20 dkg kókuszreszelék
- 2,5 dl tej
- 5 dkg tejpor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 1 evőkanál liszt
- 5 dkg cukor
- 2 dkg vaj
- só
Elkészítés:
A tejet elkezdjük melegíteni, majd mikor már gőzölög, levesszük a tűzről és hozzákeverjük a kókuszreszeléket, a tejport, a cukrot, sót, vaníliás cukrot, a vajat és a lisztet. Visszatesszük a tűzre, és addig főzzük, míg sűrű massza nem lesz belőle. Ha elkészült, vegyük le a tűzről és várjuk meg, míg kihűl.
Aszalt szilvás-marcipános töltelék
Valódi különlegesség az aszalt szilvával és marcipánnal készült bejgli! A marcipán még ünnepélyesebbé teszi a süteményt, az elkészítésével pedig még kezdőknek sem adódhat problémájuk!
Hozzávalók:
- 25 dkg aszalt szilva
- 50 dkg marcipán
- 6 dkg vaj
- 5 evőkanál rum
Elkészítés:
A hűtőből frissen kivett marcipánt reszeljük le. Dolgozzuk össze a vajjal és a rummal. Az összeállított tölteléket osszuk 2-3 részre, hogy könnyebben tudjunk vele dolgozni. Csomagoljuk őket műanyag fóliába, így nyújtsuk téglalap alakúra. Fektessük a tésztára, majd szórjuk meg apróra vágott aszalt szilvával és tekerjük fel a tésztát.
Nutellás töltelék
A Nutella szerelmeseinek jó hír, hogy kedvenc édességüket a bejligből sem kell hiányolniuk! Ennek a mogyorós tölteléknek az elkészítése ráadásul szuperkönnyű!
Hozzávalók:
- 50 dkg Nutella
- 12-15 dkg háztartási keksz darálva
- 30 dkg pörkölt mogyoró darálva
Elkészítés:
A hozzávalókat dolgozzuk össze. A massza legyen puha, de mégsem túl lágy. Ha szükséges, darált keksz hozzáadásával növelhetjük a szilárdságát.
Szilvás bejgli
Készülhet mirelit szilvából vagy nagyon sűrű, házi szilvalekvárból is. Igazi téli finomság, mégsem hagyományos bejgli születik a következő receptből!
Hozzávalók:
- 50 dkg mirelit szilva
- 15 dkg kristálycukor
- 1 citrom reszelt héja
vagy:
- sűrű házi szilvalekvár
- 1 citrom reszelt héja
Elkészítés:
A szilvát apróra feldaraboljuk, és 1 evőkanálnyi vízben megpároljuk. Mikor már engedi a saját levét, hozzáadjuk a cukrot. Fedő alatt 30 percig főzzük, ezután keverjük hozzá a reszelt citromhéjat. Vegyük le a fedőt és főzzük további fél órán át, míg szépen besűrűsödik. Ha lekvárt használsz, csak pár percig főzd és add hozzá a citromhéjat.
Mandulás-narancsos töltelék
A karácsony jellegzetes illatait és ízeit rejti magában ez a töltelék, amit egyszerű hozzávalókból és igazán egyszerűen el tudsz készíteni az ünnepi asztalra!
Hozzávalók:
- 20 dkg darált mandula
- 10 dkg kandírozott narancshéj
- 1 narancs reszelt héja
- 2 dl tej
- 20 dkg cukor
Elkészítés:
A tejet és a cukrot együtt melegítsük fel egy edényben, hogy a cukor teljesen felolvadjon. Még melegen csorgassuk rá a darált mandulára és alaposan dolgozzuk össze. Reszeljük bele a narancshéjat, és tegyük hozzá a kandírozott narancshéjat is. Dolgozzuk össze és kenjük meg vele a bejgli tésztát.
Mézeskalácsos töltelék
Bejgli és mézeskalács – nem is lehet ütősebb kombinációt kitalálni az igazi karácsony-fanatikusoknak! A két fantasztikus édesség remek párost alkot együtt! Ha már túl vagy a mézeskalács sütésen, és maradt néhány darab, most okosan felhasználhatod!
Hozzávalók:
- 25 dkg mézeskalács
- 12,5 dkg mascarpone
- 2-3 evőkanál tej
- 2-3 evőkanál lekvár
- fél kávéskanál őrölt szegfűszeg
- fél kávéskanál őrölt szegfűbors
- 1 púpozott kávéskanál őrölt fahéj
- 1 narancs reszelt héja
Elkészítés:
A mézeskalácsokat ledaráljuk, majd összekeverjük a mascarponéval. Fűszerezzük, belereszeljük a narancshéjat, és annyi tejet adunk hozzá, hogy krémes állagú masszát kapjunk. Egyenletesen oszlassuk el a tésztán és szorosan tekerjük fel.
Csokis-narancsos töltelék
Ha süteményt el sem tudsz képzelni csokoládé nélkül, bátran fogj neki a következő receptnek! A narancshéjtól és a narancslekvártól fogja elnyerni igazi ünnepi jellegét.
Hozzávalók:
- 25 dkg étcsokoládé
- 10 dkg cukrozatlan kakaópor
- 4 dkg kandírozott narancshéj
- 6 evőkanál narancslekvár
- 20 dkg mazsola
Elkészítés:
A kandírozott narancshéjat és a mazsolát aprítsuk fel, majd daráljuk össze. Keverjük hozzá az apróra vágott étcsokoládét, a kakaóport és a lekvárt. Jól dolgozzuk össze, majd kenjük a tésztára.
Forralt boros-aszalt szilvás töltelék
Különleges töltelék, tele a tél ízeivel és illataival. Ha kedveled a kulináris különlegességeket, ezt a receptet egyensen imádni fogod!
Hozzávalók:
- 1,5 dl száraz vörösbor
- 10 dkg aszalt szilva
- fahéj
- 1 vanília rúd
- 2 teáskanál méz
- 10 dkg cukor
- 1 dl víz
- 4 db egész szegfűszeg
- 1 citrom reszelt héja
Elkészítés:
Az aszalt szilvát vágjuk szeletekre és szórjuk meg fahéjjal. A cukrot és a vizet a fűszerekkel együtt tegyük fel főni. Lassú tűzön készítsünk belőlük szirupot, majd adjuk hozzá a vörösbort, a mézet és az aszalt szilvát. Addig főzzük, míg a szilva puha nem lesz, a leve pedig sűrű, szirupos állagú. Ha a leve gyorsan elforrna, pótoljuk kevés vörösborral. A fűszereket szedgessük ki belőle, majd a szirupot benne a szilvával pürésítsük. Várjuk meg, hogy kihűljön, így vigyük fel a tésztára.
Sütőtökös-narancsos töltelék
Igazi reform töltelék ez, hiszen nem mondható éppen hagyományosnak zöldségfélével tölteni a bejglit. Ám a narancs gondoskodik arról, hogy a sütemény semmivel sem összetéveszthetően karácsonyi legyen! Étcsoki darabokkal tovább gazdagíthatod ezt a különleges tölteléket.
Hozzávalók:
- 50 dkg sült sütőtök pürésítve
- 10 dkg cukor
- 6 dkg narancslekvár
- 10 dkg kandírozott narancshéj
- 1 narancs reszelt héja és leve
- 1 citrom leve
- 2 cm-es gyömbérdarab reszelve
Elkészítés:
A sült sütőtökből készített pürét keverjük össze a narancslekvárral, adjuk hozzá a cukrot, a narancs levét és héját, a citromlevet és a reszelt gyömbért. 15 perc alatt főzzünk belőle sűrű, lekvárszerű pépet. Miután rákentük a tésztára, szórjuk meg a kandírozott narancshéjjal, esetleg apróra vágott étcsokoládéval.