1. Készítsd magad a zsemlemorzsát!
Persze, sokkal egyszerűbb a boltban levenni a polcról, ha már úgyis vásárolsz. De mennyivel büszkébb leszel magadra, ha a maradék kenyeret, zsemlét, kiflit félretéve és megszárítva magad készíted el a zsemlemorzsát, ahogyan azt a dédid is mindig tette! Hogy mi ennek az egésznek az értelme? Az, hogy ennyivel is kevesebb ételt pazarolsz el!
2. Tárold a mákot textilzsákban!
A máknak nem kell sok, hogy megavasodjon. Ha nem jól szellőző helyen tárolod, pl. műanyag edényben, nem lesz túl hosszú az élettartama. A dédi jól tudta ezt, ezért tárolta nagy méretű vászonzsákban a mákot a polcon. Nem is kellett attól tartania, hogy mikor a mákos bejgli sütéséhez készül elő, kellemetlen meglepetés fogja érni.
3. Mindig szitáld át a lisztet!
A dédi konyhájának egyik alapkelléke volt a jó öreg szita, amit minden sütés előtt elővett. Tette ezt azért, hogy a liszt garantáltan csomómentesen kerüljön a tálba, hiszen ettől lesz könnyedebb, levegősebb a tészta. A biztonság szempontjából is érdemes ragaszkodnod ehhez a lépéshez, hiszen ha régebb óta tárolod a lisztet, könnyen előfordulhat, hogy lisztmoly telepedett meg benne. A szűrővel viszont ezt könnyen felfedezheted, még mielőtt belekerülnének a tésztába.
4. A zöldségeket, gyümölcsöket tárold a pincében!
Ha azon szerencsések közé tartozol, akiknek tartozik a lakásukhoz pince is, ne csak a felesleges holmik tárolására használd! A dédi itt tárolta a zöldségeket, gyümölcsöket, hogy ne csak néhány napig vagy hétig, hanem hónapokig legyenek tartalékai. A burgonya, a hagyma, az alma, a körte a legjobb helyen lesz a sötét, hideg pincében. Ennek egyetlen feltétele, hogy a helyiség ne legyen dohos.
5. Adj még egy lehetőséget a pörköltnek!
Tegnap pörköltet készítettél a családnak, de ma már mindenki valami másra vágyna? Ettől még nem kell az ételt kidobnod! Nyúlj a dédi jól bevált trükkjéhez és a pörköltet alakítsd át gulyáslevessé! Nem lesz vele sok munkád és senki sem panaszkodhat, hogy már megint a tegnapi étel került az asztalra.
6. Használj ecetet a mosogatáshoz!
Ha nem mosogatógéppel mosogatsz, a mosogatószer mellett mindig használj ecetet. Nem kell belőle sok, hogy kifejtse áldásos hatásait. A dédi sem volt rest ecettel mosogatni a zsíros, ételmaradékos edényeket, de ezzel fényesítette a poharakat is. Az ecetnek a zsíroldó hatása mellett fertőtlenítő tulajdonsága is van, ezért mindenképpen jól jársz vele!
7. Ne keverd össze a konyharuhákat!
A dédi konyhájában szigorú szabályok uralkodtak. Mindennek megvolt a rendje, annak is, hogy melyik konyharuha mire való. Te is jobban jársz, ha nem kapkodsz hol az egyik, hol a másik után, hanem különböző célokra különböző konyharuhákat teszel ki magadnak. Az egyikkel végezd a “piszkos munkát”, pl. a pult letörlését, a zsíros, piszkos kezed megtörlését, mikor főzés közben hirtelen nincs idő a kézmosásra, a másikat pedig a tisztább estekre használod, mint a kezed megtörlése kézmosás után vagy az elmosott edények szárazra törölgetése.
8. A kávézaccot ne dobd a kukába!
A dédi sosem volt a pazarlás híve. Ajánlott követned a példáját! A lefőtt kávé után maradt zacc sosem végezhette a szemétben, hiszen a dédi tudta, a kertje mennyire örülni fog neki. Szórd a növények köré, hogy távol tartsd a kártevőket és tápláld vele a talajt is.
9. Légy elővigyázatos a tojásokkal!
A dédinek bevált módszere volt arra, hogy romlott tojás ne kerülhessen a többi közé. Mikor egyesével felütötte őket, először egy külön kis tálba tette, hogy megbizonyosodjon róla, hogy felhasználható. Csak ezután öntötte a többi közé, amit már felütött. Érdemes követni ezt a praktikát, hiszen képzeld csak el, mekkora bosszúság, ha éppen sütni készülsz és már jó néhány tojást feltörtél a tálba, mikor egy romlottat is véletlenül közéjük teszel! Az egész mehet a kukába. Nem beszélve arról, ha a recepthez szükséges tojásokkal pontosan ki voltál számolva…