1. Burgonyaleves magyarosan
Hozzávalók:
- 50 dkg burgonya
- 20 dkg száraz füstölt kolbász
- 1,5 dl tejföl
- 5 dkg sárgarépa
- 5 dkg petrezselyem
- 1 fej vöröshagyma
- 2 babérlevél
- 1 teáskanál őrölt pirospaprika
- 2 evőkanál olaj
- só
- bors
Így készítsd el:
– Az olajat felforrósítjuk, beletesszük az apróra vágott hagymát és a karikákra vágott kolbászt. Ha a hagyma már üveges, a kolbász pedig megpirult, lehúzzuk a tűzről és elkeverjük benne a pirospaprikát.
– Mehet bele a kockákra vágott burgonya, a feldarabolt petrezselyem és sárgarépa, a babérlevél, a só és a bors.
– Felöntjük 1 liter vízzel.
– Közepes lángon főzzük addig, míg a burgonya megpuhul.
– Hőkiegyenlítéssel hozzákeverjük a tejfölt úgy, hogy a levesből annyit merünk a tejfölhöz, hogy átmelegítse, ezután öntjük az egészet a levesbe.
– Adjunk neki még 5 percet.
– Forrón tálaljuk, csípős paprikát is kínálhatunk hozzá.
2. Brokkolis-sonkás tészta
Hozzávalók:
- 25 dkg penne tészta
- 1 dl natúr joghurt
- 10 dkg tömlős krémsajt
- 25 dkg brokkoli
- 2 nagy fej gomba
- 10 dkg sonka
- 15 dkg trappista sajt
Így készítsd el:
– Főzzük meg a tésztát.
– Pároljuk meg a brokkolit
– A sajtkrémet és a joghurtot keverjük össze.
– A felszeletelt gombát és sonkát kevés olajon megsütjük, majd hozzáadjuk a brokkolit.
– Belekeverjük a joghurtos-sajtos szószt.
– A tésztát leszűrjük és tálaláskor ráhalmozzuk a szószt. Ekkor szórjuk meg a reszelt trappista sajttal.
3. Pirított csirkemáj
Hozzávalók:
- 50 dkg csirkemáj
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 2 evőkanál olaj
- fűszerpaprika
- só
- bors
Így készítsd el:
– A csirkemájat megtisztítjuk, kettévágjuk, megmossuk és lecsepegtetjük.
– A hagymát felkarikázzuk és az olajban üvegesre pároljuk.
– Adunk hozzá egy csipet sót, majd hozzákeverjük a fűszerpaprikát és rögtön felöntjük 1 dl vízzel.
– Beletesszük a májat, borssal fűszerezzük, majd fedő alatt hagyjuk főni 30 percen keresztül.
– Mikor átfőtt, levesszük róla a fedőt és megpirítjuk a májat.
4. Tepsiben sült csirke burgonyával
Hozzávalók:
- 6 db csirke felsőcomb
- 2 evőkanál olaj
- 7 db burgonya
- 2 fej lilahagyma
- 2 sárgarépa
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál fűszerpaprika
- só
- bors
Így készítsd el:
– A csirkecombokat bedörzsöljük sóval és borssal.
– A tepsit kikenjük az olajjal, beletesszük a combokat, köré pedig a karikákra vágott burgonyát.
– Rászeleteljük a hagymát, fokhagymát, sárgarépát.
– Egy kevés olajjal meglocsoljuk a húsok tetejét és megszórjuk fűszerpaprikával.
– Alufóliával lefedve 200 fokon sütjük 50 percig, majd fólia nélkül még 15 percig.
5. Zabpelyhes-étcsokis keksz
Hozzávalók:
- 125 g zabpehely
- 10 dkg étcsokoládé
- tojás
- 10 dkg cukor
- 15 dkg liszt
- ⅕ teáskanál sütőpor
- 1 teáskanál vaníliaaroma (ízlés szerint)
- 125 g vaj
Így készítsd el:
– A vajat a cukorral habosra keverjük.
– Az étcsokoládét fél centis darabokra vágjuk.
– Valamennyi hozzávalót összekeverjük és egy sütőpapírral bélelt tepsibe teáskanálnyi méretű halmokat teszünk belőle.
– Előmelegített sütőben 180 fokon süssük készre.