Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Kenyérsütés otthon: Így nem hibázhatsz!

Dátum: 2019-05-28 / Írta: Budai István / Látták: 5709 /

Egyre többen próbálkoznak meg az otthoni kenyérsütéssel, hiszen valóban számos előnye van, kezdve azzal, hogy csak az kerül bele, amit mi szeretnénk. Ám a kenyérsütés sosem volt egyszerű folyamat és napjainkban sem az, mégsem kell megriadni tőle! A leggyakrabban előforduló problémákra ugyanis léteznek egyszerű megoldások! • Nem kel meg a tészta

  Összekeverted a szükséges hozzávalókat és most összeszorított fogakkal várod a csodát: hogy a tésztád megkeljen. De ez mégsem történik meg. Hol lehet a gubanc?

  Előfordulhat, hogy az élesztőd nem elég friss vagy – amennyiben száraz élesztőt használsz – nem elég jó minőségű. Az élesztő hatékonyságát teljesen tönkreteheti a túl forró víz is. A kenyér receptek meleg, 40-43 fokos vizet írnak elő, de nem forróbbat ennél. Arról sem szabad megfeledkezni, hogy egyes fűszerek és savas összetevők is károsíthatják az élesztőt, a receptek ezért többnyire ilyenekkel nem dolgoznak. Csak az előírt összetevőket használd!

  Lehet, hogy a víz megfelelő hőmérsékletű volt és az élesztővel sincs semmi baj, annál inkább van viszont a konyhád hőmérsékletével. Ha túl hideg helyiségben próbálod megkeleszteni a tésztát, nem fog sikerülni. Szobahőmérsékletnél egy kevéssel legyen melegebb, hogy a tészta jól érezze magát.

  A tésztán kéreg alakul ki

  A száraz, ropogós réteg a nyers tésztán annak az eredménye, hogy nem takartad le kelesztés közben. Miközben állt, a tészta kiszáradt a meleg levegőn. Hogy ezt megelőzd, mindkét kelesztésnél takard le!

  Megkel, majd összeesik

  A kenyered már a sütőben, figyeled, ahogy gyönyörűen magasodik, majd egyszer csak összeesik. Ha a közepén hirtelen mélyedés alakul ki, annak több oka is lehet.
  Például az, hogy túl sok folyadékot használtál. Ha a tészta túl nedves, nem tud megkelni rendesen. Ha így jártál, legközelebb 1-2 evőkanállal csökkentsd a folyadék mennyiségét.

  Előfordulhat, hogy élesztőből tettél bele túl sokat. Bár az élesztőt csomagban vesszük, sok recepthez nem szükséges a teljes csomagot felhasználni. A túl sok élesztő egyik legszembetűnőbb jele, hogy a tészta megemelkedik, majd összeesik. Az élesztővel kapcsolatban a másik probléma az lehet, hogy nem olyan típusút használtál, amilyet a recept előír. Ha száraz élesztő szerepel a receptben, ne kísérletezz a frissel és fordítva, mert nem fog működni.

  Lehet, hogy túl kevés sót tettél a tésztába, aminek ugyanolyan hatásai lehetnek, mintha túl sok élesztőt használtál volna.

  Túl száraz lett a kenyér tésztája

  Hogy a kenyér száraz, morzsalékos lett, annak oka lehet, hogy teljes kiőrlésű gabonából készült lisztet használtál hozzá. Ez alapvetően szárazabb tésztát produkál, ezért növeld mellé a folyadék mennyiségét. A liszt alapjaiban meghatározza a tészta állagát, nem véletlen, hogy kenyérsütéshez külön kaphatók lisztek. Ezeknek a liszteknek magasabb a fehérje tartalmuk, aminek köszönhetően a kenyértészta nem lesz száraz.

  Belül mintha nyers maradt volna

  Kívül szép, ropogós, belül mégis nyersnek érzed a tésztát. Ez jellemzően két ok miatt fordulhat elő.

  A legkézenfekvőbb, hogy nem sütötted kellő ideig, azaz a tészta még nem készült el. A legjobb, ha ellenőrzöd a tészta belső hőmérsékletét! 87 fokon biztos, hogy teljesen átsült.

  A másik ok az lehet, hogy nem volt elég meleg a sütő, mikor betetted a tésztát sülni. Lehet, hogy előmelegítetted, de sütőtől függ, hogy mennyi idő alatt melegszik fel a kívánt hőmérsékletre. Egy hőmérővel ezt is egyszerűen ellenőrizheted.

  Darabos a tészta

  Feltehetően apró lisztdarabkákat érzel a szádban, mivel nem dolgoztad össze alaposan a tésztát. A lisztet csakis átszitálva használd, ezzel megelőzheted a csomósodást és sokkal egyenletesebb, homogénebb tésztát tudsz összeállítani.

  Túl sok lyuk lett a kenyértésztában

  Néhány lyuk kell a kenyértésztába, de ha szinte másból sem áll, mint lyukacsokból, akkor ott valamit elrontottál! Feltehetően azt, hogy az első kelesztés után nem nyomkodtad le és nem gyúrtad át újra a tésztát, így a benne képződött légbuborékoktól nem szabadultál meg.

  Szólj hozzá

  Ajánlott cikkek