Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Károsak a gyorséttermi ételek?

Dátum: 2014-09-08 / Írta: Budai István / Látták: 674 /

A címben feltett kérdésre a válasz egyértelműen igen, bár az hogy miért, némi magyarázatot és részletezést kíván. Természetes, hogy a gyorséttermeket – mint minden vendéglátóipari egységet – szigorú szabályok kötnek, így sem a kínálás körülményei, sem az ott fogyasztható élelmiszerek nem tartalmazhatnak olyan alapanyagot, összetevőt, adalékanyagot, amely ne felelne meg az élelmiszertörvényben és a vonatkozó jogszabályokban olvasható elírásoknak.




  • Mégis, miért károsak a gyorséttermi ételek?

    A legfontosabb, hogy az étterem típusától, stílusától, céljaitól, és a kínált ételek fajtáitól függetlenül, a gyorséttermi táplálkozási mód káros. Nagyon fontos lenne, hogy az ember kellemes és gusztusos körülmények között, színvonalas és szép eszközökkel (evőeszközökkel és tányérokkal-poharakkal), nyugodt és kiegyensúlyozott tempóban táplálkozzon.

    A futószalag módszer, a sorban állás, a tömeg, a zaj, az eldobható evőeszközök és papírtányérok mind-mind halvány árnyékképei annak, ami egy normális és emberhez méltó étkezésre jellemző, olyanok, mintha egy szintetikus vitamint hasonlítunk össze egy természetes forrásból származóval: pont napjainkban bizonyosodik be, hogy nemhogy nem ugyanolyan hatásos, hanem még káros is.

    A gyorséttermi csomagolóanyagok rengeteg szintetikusan előállított elemet (bevonatot, ragasztóanyagot, színezőanyagot stb.) tartalmaznak, amelynek jó esélye van beleoldódni az élelmiszerekbe. A műanyag villák, szívószálak – különösen ha sokáig állnak az ételben és a szénsav miatt erősen savas üdítőitalban – szintén tartogathatnak meglepetéseket számunkra.

    Az ételek minősége természetesen éttermenként változik. Nagy általánosságban elmondható azonban, hogy a fehér lisztből készült pékáruk, a ki tudja honnan származó és milyen körülmények között tárolt paradicsomok és saláták, a kinyomozhatatlan eredetű és készítési eljárással gyártott húspogácsák, mesterséges aromákat alkalmazó szószok nem jelentenek garanciát se a minőségre, se a beltartalomra, se az egészségre gyakorolt hatásokra.

    A gyorséttermi kiszolgálás és étel-előkészítés teljesen más ritmusban és rendszerben történik, mint a hagyományos éttermekben. Az egyébként nem túl izgalmas kinézetű és nem túl gusztusos ételeket muszáj széppé, vonzóvá, kívánatossá varázsolniuk, és arra is fel kell készülniük, hogy ezt az állagot akár hosszabb távon is fenntartsák, ha azt kívánja meg a forgalom. Ehhez szükségesek mindenféle adalékanyagok, amelyek demonstrálására a közelmúltban több kísérlettel is lehetett találkozni az interneten.

    Ezekben több hétig/hónapig hagytak egy gyorséttermi szendvicset „a maga útját járni”, de tulajdonképpen nem történt vele semmi: nem indult oszlásnak, nem száradt ki stb. Az még nem egyértelmű, hogy ezek az adalékanyagok az emberi testbe bejutva milyen problémákat okozhatnak.

     

    Szólj hozzá