Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

A kalcium 3 jótékony egészségügyi hatása

Dátum: 2015-02-12 / Írta: Budai István / Látták: 701 /

Sejtjeink és szöveteink megfelelő működéséhez nélkülözhetetlen a kalcium jelenléte. A csontok testünk nagy kalciumraktárai, hiszen szervezetünk kalciumtartalmának 99 százaléka a csontjainkban tárolódik (a maradék 1 százalék a vérben található). A továbbiakban a kalcium három jótékony egészségügyi hatását ismertetjük.




  • 1. A csontok és fogak egészsége

    A kalcium az emberi szervezetben a leggyakoribb ásványi anyag. A gyermekek számára különösen fontos a megfelelő kalciumbevitel: a gyermekek fejlődésük során alapozzák meg csontjaik és fogaik egészségét. Érdekesség, hogy a fogak a csontokhoz képest szilárdabbak és kopásállóbbak.

    A csontszövet az egyik leglassabban lebomló szövetünk, még a halál után is hosszú időn keresztül fennmarad. Mindannyian jól ismerjük a halálfej szimbólumát, mely egy emberi koponyát ábrázol alatta két keresztbetett lábszárcsonttal. Nem véletlenül ez a halál, a mulandóság szimbóluma.

    2. Az idegek és izmok ingerelhetősége

    A kalcium jelenléte szervezetünk megfelelő működéséhez nélkülözhetetlen. Sokszor csak akkor vesszük észre fontosságát, amikor nem megfelelő a mennyisége és valamiféle hiánybetegség alakul ki. Az idegek csakis kalciumionok jelenlétében képesek az ingerületvezetésre, a kalciumhiány izomgörcsökhöz, érzészavarokhoz, izomfájdalmakhoz vezethet.

    3. Immunrendszer megfelelő működése

    A kalcium az immunrendszer megfelelő működéséhez is nélkülözhetetlen. Ennek oka, hogy a kalciumkoncentráció változása felel a fehérjék és enzimek működésének szabályozásáért. A szervezet normál működéséhez szükséges kalcium mennyisége életkoronként eltérő. Az 1-3 évesek napi kalciumszükséglete 500 mg, a 4-8 éveseké 800 mg, míg a 9-19 éveseké 1300 mg. Szervezetünk a kalciumot csak külső forrásból képes felvenni, és figyelnünk kell arra, hogy testünkben mindig megfelelő mennyiségű kalcium legyen jelen. Magas kalciumtartalmú többek között a tej, a teljes kiőrlésű kenyér, a sajt, a mandula, a brokkoli, a tengeri hal és a szardínia.

    Szólj hozzá