Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Itt a szörp szezon – 5 szuper recept amit el kell készítened a nyáron!

Dátum: 2020-08-07 / Írta: Budai István / Látták: 19 /

Házi szörpöt szinte mindenből készíthetsz, beleértve gyümölcsöket, fűszernövényeket, virágokat. Nincs határa az izgalmas variációknak, melyeknek különleges zamatát akár konyhai gyakorlat nélkül is üvegbe zárhatod, hogy aztán büszkén kortyolhasd vagy kínálhasd a vendégeidnek! Ha valami különlegeset szeretnél készíteni, próbáld ki ezeket a szörp recepteket!




  • 1. Zsályás szörp

    Hozzávalók:

    1. 3 liter víz
    2. 2 nagy marék zsályalevél
    3. 2 kg cukor
    4. 2 citrom
    5. 30 g citromsav

    Így készítsd el:

    A zsályaleveleket aprítsd fel, a citromokat karikázd fel.

    A vizet tedd egy nagy tálba, add hozzá a zsályát és a citromokat, majd hagyd állni 1-2 napig.

    Ezután szűrd le és a lébe keverd bele a cukrot és a citromsavat. Forrald 10 percig.

    Ezután töltsd az előtte sterilizált üvegekbe, dunszban hagyd kihűlni.

    Hűtőben tárold.

    2. Meggyes-vaníliás szörp

    Hozzávalók:

    1. 1 liter meggylé
    2. 1 evőkanál vanília kivonat
    3. 1 liter víz
    4. 1 kg cukor
    5. 1 dkg citromsav

    Így készítsd el:

    A cukrot és a vizet főzd fel, hogy szirupot kapj.

    Add hozzá a meggy levét, a vaníliát és a citromsavat, és alaposan keverd össze.

    Töltsd üvegekbe, dunsztban hűtsd ki.

    Hűtőben tárold.

    3. Eperszörp bazsalikommal

    Hozzávalók:

    1. 1 kg eper
    2. 2 evőkanál + 400 g cukor
    3. 1 citrom leve
    4. 1 lime leve
    5. 1 csokor friss bazsalikom
    6. 3 dl víz

    Így készítsd el:

    Az epret mosd meg és vágd a lehető legkisebb darabokra. Keverd hozzá a 2 evőkanál cukrot, a lime- és a citromlevet. Keverd meg és hagyd állni egy éjszakán át.

    Ezután egy szűrd át, de csak óvatosan passzírozd, nehogy zavaros legyen a szörpöd!

    A vizet és a cukrot főzd fel, hogy szirupot kapj, majd keverd hozzá az eperléhez.

    Forrald fel, majd vedd le a tűzről és add hozzá a bazsalikomot. Hagyd állni így 1 órát.

    A bazsalikomot ezután vedd ki belőle, töltsd a szörpöt üvegbe és hűtsd le.

    4. Rózsaszörp

    Hozzávalók:

    1. minél illatosabb rózsából 8-10 virágfej (Kizárólag olyan virágot használj, amit előtte biztosan nem permeteztek. A rózsa ne legyen száraz, de lehet már kissé elnyílt, aminek még egyben vannak a szirmai.)
    2. fél liter víz
    3. 40 dkg cukor
    4. 1 teáskanál citromsav

    Így készítsd el:

    A rózsákat legfeljebb 1 órával a befőzés előtt szedd le. Minél frissebbek a szirmok, annál több íz marad bennük.

    A vizet töltsd egy lábasba, tedd bele az előtte átmosott szirmokat.

    Keverd hozzá a cukrot és közepes lángon tedd fel főni. Ne forrald fel, csak egyenletes hőmérsékleten főzd kb. háromnegyed órán át.

    Középidőnél add hozzá a citromsavat.

    Még forrón töltsd üvegbe és azonnal zárd le fedéllel. Állítsd az üveget a tetejére és így hagyd kihűlni

    Hűtőben tárold.

    5. Mentás ribizliszörp

    Hozzávalók:

    1. 2,5 kg ribizli
    2. 60 dkg cukor
    3. 2 liter víz
    4. 1 kávéskanál pektin
    5. 3-4 szál menta

    Így készítsd el:

    A ribizli bogyókat szedegesd le, folyóvíz alatt mosd meg. Add hozzá a vizet.

    Lassú tűzön forrald fel, majd főzd még 30 percig, közben kevergesd. A habját szűrővel szedd le a tetejéről.

    Szűrd le a levét, a gyümölcsöt pedig passzírozd át, hogy a magok és a héj ne kerüljenek a szörpbe.

    A szörpöt aztán tedd vissza a tűzre, add hozzá a cukrot és a mentát.

    Forrald fel és további 5-6 percig főzd kevergetés mellett.

    Vedd le a tűzről és keverd el benne a pektint.

    Töltsd üvegbe, fordítsd fejjel lefelé és így hagyd kihűlni.

    Hűtőben tárold.

    Szólj hozzá