1. Zsályás szörp
Hozzávalók:
- 3 liter víz
- 2 nagy marék zsályalevél
- 2 kg cukor
- 2 citrom
- 30 g citromsav
Így készítsd el:
A zsályaleveleket aprítsd fel, a citromokat karikázd fel.
A vizet tedd egy nagy tálba, add hozzá a zsályát és a citromokat, majd hagyd állni 1-2 napig.
Ezután szűrd le és a lébe keverd bele a cukrot és a citromsavat. Forrald 10 percig.
Ezután töltsd az előtte sterilizált üvegekbe, dunszban hagyd kihűlni.
Hűtőben tárold.
2. Meggyes-vaníliás szörp
Hozzávalók:
- 1 liter meggylé
- 1 evőkanál vanília kivonat
- 1 liter víz
- 1 kg cukor
- 1 dkg citromsav
Így készítsd el:
A cukrot és a vizet főzd fel, hogy szirupot kapj.
Add hozzá a meggy levét, a vaníliát és a citromsavat, és alaposan keverd össze.
Töltsd üvegekbe, dunsztban hűtsd ki.
Hűtőben tárold.
3. Eperszörp bazsalikommal
Hozzávalók:
- 1 kg eper
- 2 evőkanál + 400 g cukor
- 1 citrom leve
- 1 lime leve
- 1 csokor friss bazsalikom
- 3 dl víz
Így készítsd el:
Az epret mosd meg és vágd a lehető legkisebb darabokra. Keverd hozzá a 2 evőkanál cukrot, a lime- és a citromlevet. Keverd meg és hagyd állni egy éjszakán át.
Ezután egy szűrd át, de csak óvatosan passzírozd, nehogy zavaros legyen a szörpöd!
A vizet és a cukrot főzd fel, hogy szirupot kapj, majd keverd hozzá az eperléhez.
Forrald fel, majd vedd le a tűzről és add hozzá a bazsalikomot. Hagyd állni így 1 órát.
A bazsalikomot ezután vedd ki belőle, töltsd a szörpöt üvegbe és hűtsd le.
4. Rózsaszörp
Hozzávalók:
- minél illatosabb rózsából 8-10 virágfej (Kizárólag olyan virágot használj, amit előtte biztosan nem permeteztek. A rózsa ne legyen száraz, de lehet már kissé elnyílt, aminek még egyben vannak a szirmai.)
- fél liter víz
- 40 dkg cukor
- 1 teáskanál citromsav
Így készítsd el:
A rózsákat legfeljebb 1 órával a befőzés előtt szedd le. Minél frissebbek a szirmok, annál több íz marad bennük.
A vizet töltsd egy lábasba, tedd bele az előtte átmosott szirmokat.
Keverd hozzá a cukrot és közepes lángon tedd fel főni. Ne forrald fel, csak egyenletes hőmérsékleten főzd kb. háromnegyed órán át.
Középidőnél add hozzá a citromsavat.
Még forrón töltsd üvegbe és azonnal zárd le fedéllel. Állítsd az üveget a tetejére és így hagyd kihűlni
Hűtőben tárold.
5. Mentás ribizliszörp
Hozzávalók:
- 2,5 kg ribizli
- 60 dkg cukor
- 2 liter víz
- 1 kávéskanál pektin
- 3-4 szál menta
Így készítsd el:
A ribizli bogyókat szedegesd le, folyóvíz alatt mosd meg. Add hozzá a vizet.
Lassú tűzön forrald fel, majd főzd még 30 percig, közben kevergesd. A habját szűrővel szedd le a tetejéről.
Szűrd le a levét, a gyümölcsöt pedig passzírozd át, hogy a magok és a héj ne kerüljenek a szörpbe.
A szörpöt aztán tedd vissza a tűzre, add hozzá a cukrot és a mentát.
Forrald fel és további 5-6 percig főzd kevergetés mellett.
Vedd le a tűzről és keverd el benne a pektint.
Töltsd üvegbe, fordítsd fejjel lefelé és így hagyd kihűlni.
Hűtőben tárold.