Csakis foltosat!
Ha eddig azt hitted, a dinnyén lévő volt valamiféle hibája a gyümölcsnek, valőszínűleg még sosem vásároltál mézédes dinnyét! Merthogy a folt bizony az érettség jele, azt mutatja, hogy a dinnye már kellően édes. Minél sárgább annál jobb. Ha fehéres színű foltot látsz a dinnyén, még nem érett meg eléggé.
Figyeld a repedésszerű mintát!
A barna színű, a dinnye héján pókhálóra emlékeztető minta a méhek nyomát őrzi. Azt jelzi, hogy a méhek sokszor szálltak rá a dinnyevirágra, márpedig minél többször porozták be, annál édesebb a dinnye!
Utazz a “lányokra”!
Lehet, hogy te még nem hallottál róla, de a termesztők körében közismert, hogy vannak “fiú” és “lány” dinnyék. Ezeket külsőre nagyon könnyen megkülönböztetheted, hiszen a “fiú” dinnye hosszúkás alakú, míg a “lány” szép szabályos, gömbölyű. Az előbbivel az a baj, hogy az íze vizes, így édes dinnye után kutatva csakis a gömbölyű “lányok” közül válogass!
Legyen súlya!
Jellemzően a túl kicsi és a túl nagyra nőtt dinnyék sem édesek, ezért legjobb a közepes méretűeket választani. Azokból is a legédesebbek azok, melyeknek tömege van. Ha megfogod a dinnyét és nehéznek érzed, az már jó jel!
A szárat is nézd!
Az érett, édes dinnyének a szára már el van száradva. Azaz, vagy barnára összeszáradva függ még a gyümölcsön vagy már le is esett, de a nyomát még láthatod. Ha viszont zöld szárral rendelkező dinnyét találsz, meg ne vedd, mert csalódni fogsz az ízében!