Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Így tisztítsd meg a serpenyőt a leégett ételtől!

Dátum: 2021-03-11 / Írta: Budai István / Látták: /

Vannak receptek, melyek nem kifejezetten kegyesek a serpenyőinkkel, máskor viszont mi magunk tehetünk arról, hogy odaégetjük az ételt. Akárhogy is, a betonkeménységű, égett ételmaradékok problémájával elég gyakran kerülünk szembe a konyhában.




  • Mindenki próbálja megtenni a tőle telhetőt, hogy megmentse a serpenyőt és újra használhatóvá tegye. Számos módszert és praktikát kipróbálunk, de a várt eredmény néha elmarad. A következő módszerek nem fognak cserben hagyni, ha leégetted az ételt a serpenyőben!

    1. Forralj benne citromot!

    2-3 citromot vágj cikkekre és tedd őket a serpenyőbe. Öntsd fel egy kevés vízzel és forrald fel. 5-10 percig forrald vagy amíg nem látod, hogy az odaégett ételmaradékok lebegnek a víz felszínén. Ekkor öntsd ki belőle a vizet és a citromokat, majd súrold át a serpenyőt. A maradék már könnyen le fog jönni a serpenyő aljáról. Ez az egyik legkevesebb erőfeszítést igénylő, mégis leghatékonyabb módszer az odaégett serpenyő tisztítására.

    2. Dörzsöld alufóliával!

    A serpenyőbe szórj 2-3 evőkanál szódabikarbónát és annyi vizet tegyél bele, hogy paszta állagot kapj. Gyűrj össze alufóliából egy gombócot és kezdd el vele átdörzsölni a serpenyő alját. Addig súrold, míg az összes ételmaradék el nem válik a serpenyő aljától és falától. Ezután mosogasd el. Olyan lesz, mint új korában!

    3. Forralj mosogatószert!

    A forró víz mindig jól működik, ahogyan a mosogatószer is. Ha a kettőt kombinálod, jó eséllyel lesz tiszta a serpenyő. Töltsd meg meleg vízzel, tégy bele mosogatószert és jól keverd össze. Forrald fel és hagyd forrni 10-15 percig. Ezzel minden ételmaradék leválik a serpenyőről. Ezután várj kb. 20 percet, öntsd ki a vizet a serpenyőből és mosogasd el.

    4. Használd a sót!

    Önts egy pohár meleg vizet a serpenyőbe és szórj bele egy jó maréknyi sót. Hagyd állni 20 percig. Ezután mosogatószerrel dörzsöld át a serpenyőt. Ha nem sikerült minden éltelmaradékot eltávolítani, forrald fel a sós vizet, várd meg, míg kihűl és újra mosogasd el.

    5. Vesd be a szódabikarbóna erejét!

    Töltsd meg a serpenyőt vízzel. Tégy bele negyed-fél bögre szódabikarbónát, majd forrald fel és hagyd lassú tűzön forrni további 15 percig. Ezután vedd le a tűzről és hagyd kihűlni, majd a szokott módon mosogasd el. Az odaégett maradékok szépen leválnak és a serpenyő alját sem fogod megkarcolni ezzel a módszerrel. Ha mégsem sikerült tökéletesen tisztává varázsolnod a serpenyőt, egyszerűen ismételd meg.

    6. Próbáld meg kólával!

    A kóla magas savtartalmával tud segíteni a serpenyő megtisztításában. Öntsd tele a serpenyőt kólával és hagyd, hogy pár órán át tegye a dolgát. Látni fogod, hogy az ételdarabok feljönnek a felszínre, ezután csak öntsd ki a serpenyőből és mosogasd el mosogatószerrel.

    Szólj hozzá