Ne tömd tele a hűtőt
Ellentmondásnak tűnik, hiszen a nyár éppen az az évszak, amikor még több élelmiszernek van szüksége a hűtésre. Ez igaz is, ám egy másik szempontot is figyelembe kell venni: a hűtő a melegben magasabb fokozaton kénytelen működni, hogy tartsa a megfelelő hőmérsékletet. Ám ezt nehezebben tudja biztosítani, ha telepakoljuk úgy, hogy a levegő nem tud szabadon áramolni a belsejében. Ilyenkor az is előfordulhat, hogy a hűtő egyes részein az ételek tönkremennek és ez nem a gép hibájából történik. Ezt a helyzetet úgy kerülheted el, ha csak annyit főzöl, amennyi étel el is fog fogyni. Ilyenkor nem érdemes előre lefőzni a heti adagokat, mert a hűtőd nem fog tudni megbirkózni az extra terheléssel.
Csökkents a hőmérsékletet a hűtőben
Talán azóta nem nyúltál hozzá a hűtőd hőmérsékletet beállító gombjához, hogy évekkel ezelőtt megvásároltad. Nem vagy egyedül, de ideje ezen változtatni! A hűtő hőmérsékletét mindig a helyiség hőmérsékletéhez kell igazítani, ennek megfelelően változtatni kell rajta, amint beköszöntenek a forró napok. Állítsd néhány fokkal alacsonyabbra, hiszen a konyhádban melegebb van, mint tavasszal volt. Nyáron az ideális az 5 fok, de mindenképpen a 8 fok alatti hőmérséklet.
Vásárlás után egyből a hűtőtáskába
A hűtőtáska nem csak utazáshoz jön jól, de nyáron nélkülözhetetlen, ha húst vagy mirelit termékeket vásárolsz. Sima szatyrok helyett a hűtőtáskába pakold az egyébként hűtést igénylő élelmiszereket, mint a húséféleségek, tejtermékek, fagyasztott ételek. Így hazáig nem fognak annyira felolvadni, hogy az újrafagyasztás már veszélyes legyen a minőségükre nézve. Ki tudja, lehet, hogy dugóba keveredsz vagy akad egy kis kitérőd, de a hűtőtáskádban jó néhány órán át biztonságban tudhatod az élelmiszereket, míg a hűtőbe tudod tenni őket biztonságban.
Mindent lezárható edényben tarts
A lezárható fedéllel rendelkező műanyag edények egyébként is praktikusak, de a nyári hónapokban nyerik el igazi értelmüket. Mivel a kórokozók a melegben csak úgy burjánzanak, fontos, hogy az egyes ételeket a lehető legjobban elkülönítsd egymástól, elkerülve ezzel az átferőződést. Légmentesen lezárható edényeket használj, így ha az egyikben megromlik az étel, nem kell a hűtő teljes tartalmát a szemétbe dobnod, hiszen a külön edényekben biztonságban lesznek az élelmiszerek.
Ügyelj a tisztaságra
A többséghez tartozol, ha nem a kedvenc házimunkád a hűtő és a kamra takarítása. A rossz hír, hogy ezeket nyáron a szokottnál is gyakrabban kell végezned. Mivel a meleg és a pára kedvez a kórokozók szaporodásának, a legapróbb ételmaradék vagy élelmiszer-darabka is elég ahhoz, hogy egy csúnya fertőzés gócpontjává váljon. A felületes törölgetés ilyenkor nem elég, törekedj az alapos fertőtlenítésre a polcokon, a tárolóknál és a padlón is.
Nedvességnek nincs helye
Ha bármi kifolyt, kilöttyent vagy az élelmiszer tárolására használt dobozokban, kosarakban pára, nedvesség nyomát véled felfedezni, azonnal cselekedj. Mindennek száraznak kell lennie, hiszen nedves és meleg környezetben az ételek szavatossági ideje sokkal rövidebb.
Ami gyanús, azonnal dobd ki
Hidegebb időben esetleg előfordulhat, hogy az ételt még meg tudod menteni, de nyáron ezzel ne kísérletezz. Ha a legenyhébb szagot megérzed, ha látod, hogy a csomagolásból szivárog az élelmiszer leve, ha a tároló meg van repedve, a benne lévő ételektől azonnal válj meg.