Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Így sterilizáld a dunsztos üvegeket!

Dátum: 2020-08-05 / Írta: Budai István / Látták: 30 /

A befőzésnél – legyen az lekvárfőzés, befőtt vagy szörp készítése – az üvegek sterilizálása éppen olyan fontos, mint maga a gyümölcs, amiből a finomságot készítjük. Ha ugyanis a fertőtlenítésről megfeledkezünk vagy nem megfelelően végezzük, oda az egész munkánk. De hogyan kell sterilizálni a dunsztos üvegeket úgy, hogy abban hónapokig biztonságban tudjuk a kert kincseit? Most megtudhatod!




  • 1. Mosd el őket forró vízben!

    Ha a mosogatót túl kicsi, jobb, ha rögtön egy nagyobb lavórban állsz neki a dunsztos üvegek fertőtlenítésének. Előtte a lavórt (vagy a mosogatót) is mosd ki, hogy megszabadulj a kórokozóktól.

    Tedd bele az üvegeket és a fedőket is, majd engedd fel a lavórt forró vízzel. Forró folyóvíz alatt mosogatószerrel egyesével mosd el és öblítsd le az üvegeket és a fedeleket.

    Egy tiszta konyharuhára borítsd rá fejjel lefelé az elmosott üvegeket és hagyd őket megszáradni.

    2. Főzd ki őket!

    Ha biztosra akarsz menni, a mosogatást még megtoldhatod egy lépéssel a tökéletes sterilitás érdekében. Az elmosott üvegeket tedd egy nagy lábasba és engedd fel annyi vízzel, ami elfedi őket.

    Kezdd el melegíteni, majd mikor elkezd lobogva forrni, adj még neki 10-15 percet. A fedeleket csak az utolsó 5 percben dobd a forró vízbe.

    Tiszta eszköz segítségével vedd ki a forró vízből az üvegeket és a fedeleket. Borítsd őket tiszta konyharuhára és szárítsd meg.

    3. Használd a sütőt!

    110-160 fok között állítsd be a sütőt. Ha ennél alacsonyabb hőfokot használsz, a kórokozók nem pusztulnak el, magasabb hőmérsékleten viszont nagy az esélye, hogy az üvegek szétpattannak.

    A megmosott üvegeket és fedeleket még nedvesen tedd egy tepsibe a szájukkal felfelé.

    A meleg sütőben 10-15 percig hagyd őket sterilizálódni és megszáradni.

    4. Mikróval is lehet!

    Az eljárás ugyanaz, mint a sütő esetében. Az elmosott dunsztos üvegeket még nedvesen tedd a mikróba, szájukkal felfelé. A fedeleket természetesen nem szabad a mikróba tenni!

    Kapcsold a mikrót a legmagasabb fokozatra és 1-2 percig melegítsd benne az üvegeket. Utána vedd ki őket és szárítsd meg.

    5. Sterilizálni mosogatógépben is lehet!

    Az üvegeket a szájukkal lefelé fordítva tedd a mosogatógépbe. Velük együtt bekerülhetnek azok az eszközök is, amiket a befőzés során használni fogsz. De egyéb, piszkos edényt ne tegyél a gépbe!

    Indítsd el a szárítóprogramot, ami forró levegővel fogja fertőtleníteni az üvegek belsejét. Ha ilyen program a gépeden nincs, használd a legforróbb vízzel való mosás programját!

    Extra tipp: Az üvegek fertőtlenítését ne végezd el jóval korábban, mint ahogyan befőzöd a gyümölcsöket. A legjobb, ha a kettővel egyszerre készülsz el, tehát, amíg megfő a lekvár, közben sterilizálod az üvegeket. Így a kórokozóknak biztosan nem lesz idejük újra megszállni őket!

    Szólj hozzá