1. Mosd el őket forró vízben!
Ha a mosogatót túl kicsi, jobb, ha rögtön egy nagyobb lavórban állsz neki a dunsztos üvegek fertőtlenítésének. Előtte a lavórt (vagy a mosogatót) is mosd ki, hogy megszabadulj a kórokozóktól.
Tedd bele az üvegeket és a fedőket is, majd engedd fel a lavórt forró vízzel. Forró folyóvíz alatt mosogatószerrel egyesével mosd el és öblítsd le az üvegeket és a fedeleket.
Egy tiszta konyharuhára borítsd rá fejjel lefelé az elmosott üvegeket és hagyd őket megszáradni.
2. Főzd ki őket!
Ha biztosra akarsz menni, a mosogatást még megtoldhatod egy lépéssel a tökéletes sterilitás érdekében. Az elmosott üvegeket tedd egy nagy lábasba és engedd fel annyi vízzel, ami elfedi őket.
Kezdd el melegíteni, majd mikor elkezd lobogva forrni, adj még neki 10-15 percet. A fedeleket csak az utolsó 5 percben dobd a forró vízbe.
Tiszta eszköz segítségével vedd ki a forró vízből az üvegeket és a fedeleket. Borítsd őket tiszta konyharuhára és szárítsd meg.
3. Használd a sütőt!
110-160 fok között állítsd be a sütőt. Ha ennél alacsonyabb hőfokot használsz, a kórokozók nem pusztulnak el, magasabb hőmérsékleten viszont nagy az esélye, hogy az üvegek szétpattannak.
A megmosott üvegeket és fedeleket még nedvesen tedd egy tepsibe a szájukkal felfelé.
A meleg sütőben 10-15 percig hagyd őket sterilizálódni és megszáradni.
4. Mikróval is lehet!
Az eljárás ugyanaz, mint a sütő esetében. Az elmosott dunsztos üvegeket még nedvesen tedd a mikróba, szájukkal felfelé. A fedeleket természetesen nem szabad a mikróba tenni!
Kapcsold a mikrót a legmagasabb fokozatra és 1-2 percig melegítsd benne az üvegeket. Utána vedd ki őket és szárítsd meg.
5. Sterilizálni mosogatógépben is lehet!
Az üvegeket a szájukkal lefelé fordítva tedd a mosogatógépbe. Velük együtt bekerülhetnek azok az eszközök is, amiket a befőzés során használni fogsz. De egyéb, piszkos edényt ne tegyél a gépbe!
Indítsd el a szárítóprogramot, ami forró levegővel fogja fertőtleníteni az üvegek belsejét. Ha ilyen program a gépeden nincs, használd a legforróbb vízzel való mosás programját!
Extra tipp: Az üvegek fertőtlenítését ne végezd el jóval korábban, mint ahogyan befőzöd a gyümölcsöket. A legjobb, ha a kettővel egyszerre készülsz el, tehát, amíg megfő a lekvár, közben sterilizálod az üvegeket. Így a kórokozóknak biztosan nem lesz idejük újra megszállni őket!