Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Így rakd el a borsót télire!

Dátum: 2020-08-05 / Írta: Budai István / Látták: 12 /

A saját kiskert nemcsak sok örömet okoz azzal, hogy gondozása közben aktívan kikapcsolódhatunk, de a megtermelt zöldségeinkből talán még télire is jut. A legtöbb házi veteményesben megtalálható a zöldborsó, ami hazánkban az egyik legkedveltebb zöldségféle. Ha szeretnéd eltenni télire, most többféle módszert ismerhetsz meg erre!




  • 1. Fagyasztás

    Biztosan az első, ami eszedbe jut, hogy egyszerűen lefagyasztod. Ez a legegyszerűbb és legpraktikusabb megoldás, hiszen a kis tasakokba csomagolt zöldborsót bármikor előveheted főzésre készen. Ehhez nem kell mást tenned, mint a kifejtett zöldborsót átöblíteni, lecsepegtetni, kiterítve megszárítani, majd bezacskózva a fagyasztóba tenni.

    A fagyasztás azonban történhet más módon is. A zöldborsót megmosod, közben egy nagy edényben vizet forralsz. A zöldborsót egy sűrű szövésű anyagba csomagolod és így mártod bele 2-3 percre a forrásban lévő vízbe. Ezután egy nagy tálba jéghideg vizet teszel és ebben hagyod lehűlni a borsót. Majd lecsepegteted, kiteríted, hogy megszáradjon, majd bezacskózod és a fagyasztóba teszed.

    A forralást azonban el is hagyhatod, ebben az esetben egyszerűen mártsd 2-3 percre jeges vízbe a megmosott zöldborsót, utána szárítsd meg és zacskózd. Ugyanezzel az eljárással a hüvelyes zöldborsót is elteheted.

    2. Befőttnek

    Némileg izgalmasabb, ha a zöldborsót nem fagyasztóban, hanem befőttként teszed el. Ezt is ugynúgy használhatod majd levesekhez, főzelékekhez, köretekhez. A megtisztított borsót mérd le, hogy pontosan tudd, a hozzávalókból mennyire lesz szükség. A borsót tedd egy nagy edénybe, majd adj hozzá literenként 12 dkg sót, 8 dkg cukrot és 1 teáskanál szódabikarbónát. Keverd jól át, majd fedd le egy konyharuhával és hagyd állni egy napig. Közben néhányszor még keverd át. Másnapra levet fog engedni. A befőttesüvegeket előre forrázd ki, majd tölts őket tele zöldborsóval és egyenletesen oszd el köztük a levet. Légmentesen zárd le.

    3. Szárítással

    A zöldborsó szárazon is eltartható, nem muszáj sem fagyasztani, sem befőzni. A megmosott zöldborsót néhány percre dobd forrásban lévő, sós vízbe. Utána csepegtesd le és terítsd ki, hogy a levegőn száradni tudjon. Ha nincs elég helyed a lakásban, teheted akár a sütőbe is egy vagy két tepsiben szétteregetve. Ha már kopogósra száradt, tedd vászonzsákba és lógasd fel. Fontos, hogy a szárított zöldborsót a babhoz hasonlóan be kell áztatni felhasználás előtt.

    Szólj hozzá