1. Válassz hasonló intenzitású bort és sajtot!
Ez talán a legfontosabb tipp mind közül. Például a közepesen kemény, enyhén diós, visszafogott ízű Gruyére-sajtot könnyedén elnyom egy testes, erős Cabernet Sauvignon, de tökéletesen kiegészít a Pinot Noir.
Az általános szabály, hogy a 14,5%-nál magasabb alkoholtartalmú borok már intenzívnek számítanak, ezekhez erősebb ízű sajtok illenek.
A 12% alkoholtartalom alatti borfajtákhoz visszafogottabb ízű sajtokat válassz.
2. A testes vörösborokhoz a legjobbak az érett sajtok
A sajt az érés során veszít a víztartalmából, zsírtartalma megnő, íze gazdagabb lesz. Az ilyen sajtokhoz a testes vörösborok illenek, mert a magas zsírtartalom jól ellensúlyozza a bor magas tannin-tartalmát. A legjobb, ha legalább 1 éven át érlelt sajtot választasz, mint a cheddar, a Gruyére, a gouda, a provolone vagy a parmezán.
3. Büdös sajthoz édes bort
Az édes borok, desszertborok a legfinomabbak a büdös, mosott kérgű és kéksajtokkal. A bor édessége ellensúlyozza majd a sajt erős ízét és még krémesebbé teszi. A sajt erős íze pedig ugyanilyen jótékonyan ellensúlyozza a bor édes ízvilágát.
4. A habzó borokhoz a lágy, krémes sajtok a legjobbak
A habzó bor szénsavas és magas a savtartalma, amit tökéletesen kiegészítenek, a lágy, ragacsos sajtok, mint a brie, a camembert vagy a Cremont.
5. Az egy helyről származó sajtok és borok biztosan illenek egymáshoz
Többnyire bízhatsz a helyi tradíciókban és nyugodtan párosíthatod egymással az azonos régióból származó borokat és sajtokat. Remek példa erre a franciaországi Loire-völgyből származó Sauvignon Blanc és kecskesajt kombinációja.
6. Ha nem tudsz dönteni, válassz diós ízű keménysajtot
Mikor többféle bort is felszolgálsz, és nem tudod eldönteni, milyen sajtot válassz melléjük, a legbiztonságosabb választás, ha diós ízű keménysajtot kínálsz. Ezeknek a sajtoknak elég magas a zsírtartalmuk ahhoz, hogy ellensúlyozzák a vörösborok magas tannintartalmát, viszont nem túl erőteljesek, így a gyengébb borokhoz is illenek. Ilyen sajt a gouda, a svájci Gruyére vagy az ementáli.