Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Így párosítsd össze a bort és a sajtot

Dátum: 2021-07-06 / Írta: Budai István / Látták: /

A borok és a sajtok elegáns párost alkotnak. Ha szeretnél nagyot villantani a vendégeid előtt, nem elég, ha találomra veszel különböző fajtájú sajtokat és borokat, majd az összeset a tálcára pakolod, hiszen nem mindegyik illik mindegyikhez. Ez a párosítás akkor működik igazán jól, ha tudod, milyen borhoz milyen sajt illik a legjobban. Van még mit csiszolni a tudásodon ezzel kapcsolatban? Most segítünk!




  • 1. Válassz hasonló intenzitású bort és sajtot!

    Ez talán a legfontosabb tipp mind közül. Például a közepesen kemény, enyhén diós, visszafogott ízű Gruyére-sajtot könnyedén elnyom egy testes, erős Cabernet Sauvignon, de tökéletesen kiegészít a Pinot Noir.
    Az általános szabály, hogy a 14,5%-nál magasabb alkoholtartalmú borok már intenzívnek számítanak, ezekhez erősebb ízű sajtok illenek.
    A 12% alkoholtartalom alatti borfajtákhoz visszafogottabb ízű sajtokat válassz.

    2. A testes vörösborokhoz a legjobbak az érett sajtok

    A sajt az érés során veszít a víztartalmából, zsírtartalma megnő, íze gazdagabb lesz. Az ilyen sajtokhoz a testes vörösborok illenek, mert a magas zsírtartalom jól ellensúlyozza a bor magas tannin-tartalmát. A legjobb, ha legalább 1 éven át érlelt sajtot választasz, mint a cheddar, a Gruyére, a gouda, a provolone vagy a parmezán.

    3. Büdös sajthoz édes bort

    Az édes borok, desszertborok a legfinomabbak a büdös, mosott kérgű és kéksajtokkal. A bor édessége ellensúlyozza majd a sajt erős ízét és még krémesebbé teszi. A sajt erős íze pedig ugyanilyen jótékonyan ellensúlyozza a bor édes ízvilágát.

    4. A habzó borokhoz a lágy, krémes sajtok a legjobbak

    A habzó bor szénsavas és magas a savtartalma, amit tökéletesen kiegészítenek, a lágy, ragacsos sajtok, mint a brie, a camembert vagy a Cremont.

    5. Az egy helyről származó sajtok és borok biztosan illenek egymáshoz

    Többnyire bízhatsz a helyi tradíciókban és nyugodtan párosíthatod egymással az azonos régióból származó borokat és sajtokat. Remek példa erre a franciaországi Loire-völgyből származó Sauvignon Blanc és kecskesajt kombinációja.

    6. Ha nem tudsz dönteni, válassz diós ízű keménysajtot

    Mikor többféle bort is felszolgálsz, és nem tudod eldönteni, milyen sajtot válassz melléjük, a legbiztonságosabb választás, ha diós ízű keménysajtot kínálsz. Ezeknek a sajtoknak elég magas a zsírtartalmuk ahhoz, hogy ellensúlyozzák a vörösborok magas tannintartalmát, viszont nem túl erőteljesek, így a gyengébb borokhoz is illenek. Ilyen sajt a gouda, a svájci Gruyére vagy az ementáli.

    Szólj hozzá