Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Így olvaszd ki villámgyorsan a húsokat!

Dátum: 2021-02-12 / Írta: Budai István / Látták: /

A vacsora akár 1 órán belül is kész lehet, annak ellenére, hogy a csirke még a fagyasztóban van! Ha te sem vagy jó a menü előre való megtervezésében, akkor sokszor éled át azt a helyzetet, hogy amit elkészítenél, az még a fagyasztóban lapul.




  • A megfelelő módszerek azonban arra is megvannak, hogy hogyan lehet gyorsan és biztonságosan kiolvasztani a fagyott húsokat. Többé nem kell előre kitalálnod a vacsorát, hiszen rögtönözhetsz is!

    A fagyott hús kiolvasztásának legjobb módja, ha a hűtőbe teszed és ott várod meg, míg felenged. Ilyenkor a hús egyenletesen fog kiolvadni, így sütés után is jobb lesz az állaga. Ez viszont nem nevezhető a leggyorsabb módszernek. Ha ennyi időd nincs, vesd be következő tippeket!

    Forró vízben

    Lehet, hogy erről a módszerről azt hallottad, hogy nem biztonságos. Pedig ez tévhit! Kutatások szerint forró vízben a hús olyan hamar kiolvad, hogy ennyi idő alatt a baktériumok nem tudnak elszaporodni, így ez az eljárás teljesen biztonságosnak tekinthető.

    Így csináld:

    1. Távolítsd el a húsról a csomagolást, majd tedd a mosogatóba.
    2. Töltsd meg a mosogatót legalább félig a csapból folyó legforróbb vízzel.
    3. Ha a víz kezdene hűlni, kezdd el folyatni a forró vizet, lehetőleg úgy, hogy ne közvetlenül a húst érje.
    4. Hagyd a húst a vízben, amíg teljesen fel nem olvad. Ez kisebb húsok esetében (pl. vékonyabb csirkemell) kb. 20 perc, nagyobb darab húsoknál 1-2 óra.
    5. A húst néha mozgasd meg, hogy ne tudja lehűteni a közvetlenül körülötte lévő vizet.
    6. Minél gyakrabban mozgatod és minél kisebb a hús, annál kevesebbet kell várnod a kiolvadására.
    7. Ha befejezted az olvasztást, ne felejtsd el alaposan kitisztítani a mosogatót!

    Hideg vízben

    Nemcsak a forró, de a hideg víz is alkalmas arra, hogy a fagyasztóból kivett húst mielőbb felolvaszd. Ez a módszer kb. 1 órát vesz igénybe.

    Így csináld:

    1. Tedd a húst egy légmentesen lezárható nejlon tasakba. Préseld ki belőle az összes levegőt.
    2. Tölts meg egy nagy tálat hideg vízzel és tedd bele a húsos tasakot, hogy a víz teljesen ellepje.
    3. Fél óránként cseréld a vizet.
    4. Tengergyümölcsei és baromfi esetében 1 órán belül sikerül a kiolvasztás, nagyobb húsoknál 3-4 órába telhet, ami még mindig rövidebb, mint a fagyasztóból a hűtőbe tett hús egész éjszakás kiolvadási ideje.

    Mikróban

    A mikróban való kiolvasztás a kisebb, vékonyabb húsok esetében működik a legjobban. Ha van a mikródon kiolvasztás funkció, használd azt. Ha nincs, akkor kapcsold alacsony fokozatra és egyszerre csak pár percre tedd be. Utána vedd ki a húst, forgasd át és indítsd újra a mikrót. Ha túl magas hőmérsékleten olvasztod vagy túl sokáig hagyod a mikróban, a hús nem kiolvadni, hanem megfőni fog.

    Főzd meg kiolvasztás nélkül!

    Hiszed vagy sem, nem feltétlenül szükséges a kiolvasztással bajlódnod! Darált pulykahús, vékony szelet csirkehús vagy steak esetén rögtön a fagyasztóból kivéve kezdheted a hús elkészítését.

    Igaz, hogy ilyenkor a húsnak 50%-kal több időre lesz szüksége, hogy elkészüljön és ropogós kéreg sem fog képződni rajta, viszont, ha muszáj sietned, ezzel a módszerrel kihúzhatod magad az idő szorításából!

    Szólj hozzá