Fahamu
Az egyik legegyszerűbb lehetőség a fa elégetése után maradó egyszerű fahamu felhasználása, amely forróvízzel felöntve, majd rövid állás után leszűrve hamulúgot képez. Ez egy igen erősen maró anyag, nagyon hatékonyan oldja a zsírt. Érdemes hígítani (fél liter hamulúghoz 2 liter víz, vagy ugyanez az arány más mennyiségekkel), de számos olyan receptet is találhatunk az interneten, amely azt írja le, hogy hogyan készítsünk szappan segítségével hamulúgból mosogatószert. Ezeknél általában jól habzó szappanváltozatokat reszelnek le, és oldják fel a hígított hamulúgban, ha szükséges, a szappan oldódását megkönnyítendő, érdemes egy picit melegíteni az oldatot.
Vadgesztenye
Sajnos csak évente egyszer nyílik meg a természet bőkezű forrása erre a kiváló alapanyagra, de ekkor, vagyis a szeptembertől novemberig tartó érési időszakban érdemes minél többet begyűjteni belőle. A vadgesztenye termése szaponin-tartalma miatt kiváló zsíroldó. A szaponin kioldódásához az összedarabolt terméseket (nem szükséges meghámozni, csak vágjuk négybe) vízzel fel kell főzni. A fa alól összegyűjtött gesztenyéket érdemes minél hamarabb darabolni, egyrészt, mert a frissen szedett termés, ha nem elég jól szellőző helyen tároljuk (mondjuk elterítve), hajlamos megpenészedni, másrészt a héja a szoba melegében gyorsan kiszárad és akkor nehezebb elvágni. Az összedarabolt gesztenyét tegyük lábosba, öntsük fel annyi vízzel, amennyi ellepi, tegyünk rá fedőt, majd takaréklángon addig főzzük, amíg egyszer felforr. Ne lepődjünk meg, eddigre valószínűleg hab is termelődik rajta, a kioldódó szaponin miatt. Hagyjuk lefedve kihűlni, majd szűrjük le.
Komposzt tisztítószer
Mindenféle házi szerves hulladékot beletehetünk ebbe a tisztítószerbe, de ha nincs valamilyen külső vagy jól szellőző helyiségünk, ahol el tudjuk szeparálni a keletkező szagokat, inkább csak citrusfélék hulladékait használjunk az elkészítéséhez. A gyümölcsöket (kifacsart citrom héja, a gyümölcs megpucolása után maradt narancs vagy banánhéj, esetleg rothadásnak vagy penészedésnek indult bármilyen citrusgyümölcs) daraboljuk egy nagy befőttesüvegbe (érdemes minimum 4 literesben gondolkodni). Öntsük fel vízzel, fedjük be úgy, hogy ne tudjanak a muslicák/legyek belemenni, de kapjon levegőt, illetve a benne termelődő gázok is távozhassanak. Így egy enzimes tisztítószert készíthetünk, amelynek hatóereje a benne keletkező baktériumflórában van.
Hagyjuk a polcon 3 hónapig, majd szűrjük le. Az érési idő megrövidíthető: korábban készített hasonló tisztítószerből vett mintával, élesztővel, penésszel. Látni fogjuk, ha kész: a folyadék letisztul, áttetszővé válik. Ha elkészült, szűrjük le.