Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Így lesz tökéletes, omlós a linzer tésztád

Dátum: 2020-12-08 / Írta: Budai István / Látták: 513 /

A linzertészta számos hagyományos süteményünk alapját adja. Ha nem tudjuk, hogyan kell jól elkészíteni, oda a desszert is! Kényes tésztáról van szó, hiszen ropogósnak, de omlósnak kell lennie, ugyanakkor nem szabad, hogy morzsolódjon.




  • Hogy mindezen kritériumoknak megfeleljen a linzertésztánk, érdemes megfogadni a következő tanácsokat!

    1. Legyen hideg!

    Nagyon fontos, hogy az alapanyagok, amikkel dolgozni fogunk, hidegek legyenek. A vaj lehet akár fagyasztóból kivett, jéghideg állapotban is, hiszen ahogy dolgozunk vele, a kezünk között fel fog olvadni. Gyors mozdulatokkal igyekezzünk összemorzsolni és összedolgozni a liszttel. Erre azért van szükség, mert ha a zsiradék felolvad, a liszt magába szívja azt, a linzertészta pedig szalonnássá válik.

    2. Hozzávalók a megfelelő arányban

    A linzertészta nem véletlenül annyira népszerű, hiszen nem kell hozzá sok alapanyag, ezért bármikor elkészíthetjük anélkül, hogy előtte nagybevásárlást kellene csinálnunk. A hozzávalók pedig még olcsók is. Viszont nem mindegy, hogy milyen arányban használjuk fel őket. A liszt, a vaj és a cukor aránya a linzertészta aranyszabálya szerint 3:2:1. Ha kakaós linzertésztát készítünk, a liszt egy részét helyettesítsük kakaóporral, de a lisztet sose hagyjuk ki a tésztából!

    3. Pihentetés

    Ha a tésztát ügyesen összeállítottuk, eszünkbe ne jusson rögtön kiszaggatni és a sütőbe tenni! Kár lenne ezzel elrontani a munkánkat, hiszen a linzertészta különösen kényes és összeállítás után hűtőben való pihentetésre van szüksége. Legalább 1 órát pihentessük, mielőtt nekiállunk kinyújtani, de állhat a hűtőben akár egy teljes napot is. Pihentetés után nyújtsuk – legfeljebb fél ujjnyi vastagra -, szaggassuk és mehet a sütőbe!

    4. Sütés

    A linzertészta vékonyra nyújtott, így pillanatok alatt megsül, 10-15 percnél több nem kell neki. Közben ellenőrizzük, mert ha túlsül, nem ropogós, hanem ehetetlenül kemény lesz.

    A leggyakoribb hibák

    Ha már túl vagy néhány kísérleten, de mindig ugyanabba vagy éppen újabb hibába esel és a linzertészta sosem olyan, amilyennek szeretnéd, most megtudhatod, eddig mit hibáztál el!

    Ha morzsálódik a tészta

    Ha morzsás, szétesik vagy látjuk rajta, hogy kizsírosodott, a hiba egyértelműen az alapanyagok nem megfelelő hőmérsékletében keresendő. Ha nem hideg hozzávalókkal dolgoztunk vagy túl sokáig gyúrtuk a tésztát, akkor a zsiradék felolvadt, ettől lesz nem megfelelő állagú a linzertészta. Ezen a helyzeten segítehtünk, ha abbahagyjuk a munkát és betesszük a tésztát a hűtőbe 15 percre, majd hozzágyúrunk 2 tojássárgáját, hogy jobban összeálljon.

    Ha a tészta nyúlik

    Tojásból vagy ha olyan receptből készítjük, ami tartalmazza, akkor tejfölből került túl sok a tésztába. Ezt orvosolhatjuk némi liszt hozzáadásával.

    Sütés közben összeugrik a tészta

    Folyadékból túl sok, sütőporból és zsiradékból viszont kevés került a tésztába.

    Linzertészta alaprecept

    Hozzávalók:
    – 30 dkg liszt
    – 20 dkg margarin vagy vaj
    – 10 dkg porcukor
    – 1 tojássárgája
    – 1 teáskanál sütőpor
    – só

    Szólj hozzá