Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Így lesz tökéletes a tartármártás!

Dátum: 2021-02-12 / Írta: Budai István / Látták: /

Rántott húsok, zöldségek, halak, rizs és burgonya mellé mindig jó döntés tartármártást is kínálni. A 20. század eleje óta ismerjük az ételeknek ezt a fenséges kísérőjét, amit akkoriban a maitól kissé eltérően készítettek, de az alapjai megegyeztek azzal a tartármártással, amiért most is rajongunk.




  • Nem véletlen, hogy egyes ételek mellé nem elégszünk meg szimpla majonézzel vagy ketchuppal, hanem igenis tartármártást szeretnénk hozzá! Az előre gyártott tartármártásoknál is sokféle receptúrát alkalmaznak és így van ez az otthon készült változatoknál is. Az alapreceptet azonban megéri megtanulni, hogy aztán saját ízlésünk szerint szabadon variálhassuk tovább pl. csemegeuborkával, zöldfűszerekkel vagy éppen kapribogyóval.

    A tökéletes tartármártás sűrű, krémes, selymes és nem bolti majonézből készül. Az elkészítése viszont így sem túlzottan időigényes, a hozzávalói pedig olcsók! Most te is megtudhatod a tökéletes tartármártás titkát!

    Legyen az alapja házi majonéz!

    Lehet, hogy az ízlelőbimbóid már megszokták a bolti majonéz ízét, de még jobban elkényeztetheted őket, ha magad készíted el, mellőzve a tartósítószert, az ízfokozókat és minden egyéb, az igazi majonézbe nem való összetevőt.

    Így készítsd el:

    Hozzávalók:

    1. 1 dl olaj
    2. 1 teáskanál mustár
    3. 1 tojássárgája
    4. 1 teáskanál citromlé
    5. bors

    A legjobb, ha szobahőmérsékletű összetevőkkel dolgozol. A tojássárgáját kézi habverővel verd fel. Add hozzá a mustárt, sózd, borsozd. Olajból először csak nagyon keveset löttyints hozzá, miközben folyamatosan kevered. Ha teljesen elkeverted, csak azután adagold a többit. Keverd sűrűre, míg kifényesedik. Ekkor add hozzá a citromlevet. Ezután még ízesítheted. Ha úgy látod, hogy az olaj kicsapódott a mártásban, 1-2 evőkanál forró víz hozzáadásával orvosolhatod ezt a problémát.

    Ha a tökéletes házi majonézed elkészült, hozzáfoghatsz a tartármártás elkészítéséhez:

    Hozzávalók:

    1. 3 evőkanál majonéz
    2. 200 g tejföl
    3. 1 teáskanál mustár
    4. bors
    5. citromlé

    A majonézt, a tejfölt és a mustárt keverd össze, majd fűszerezd, ízesítsd. Díszítésnek apróra vágott zöldfűszert, pl. snidlinget, petrezselymet használj.

    Szólj hozzá