Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Így lesz tökéletes a karamell

Dátum: 2019-12-02 / Írta: Budai István / Látták: 1035 /

Bár készen is megvásárolhatod, a házilag készült karamell ezerszer finomabb a boltinál. Az elkészítése ijesztő lehet annak, aki még sosem próbálkozott vele, de valójában nincs miért félni tőle. 15 perc alatt tökéletes karamellt készíthetsz otthon, saját kezűleg, hogy aztán felhasználd százféleképpen, akár az ünnepi menü fénypontjaként is!




  • A következő egyszerű, de nagyon finom végeredményt ígérő recepthez még hőmérőre sem lesz szükséged!

    Mielőtt nekikezdesz, bizonyos óvintézkedéseket tegyél meg, hiszen mégiscsak forró cukorral fogsz dolgozni:

    1. A legjobb, ha hosszúujjú felsőt viselsz közben, így a véletlenül rád fröccsenő forró cukor nem fog megégetni.
    2. Ne feledkezz el a konyhai kesztyűről sem!
    3. Magas peremű edényt vagy serpenyőt használj, amiből az olvadó cukor kevergetés közben sem tud kifutni!
    4. Az edény, amiben a karamellt készíted, strapabíró legyen, ami biztosan ki fogja bírni a cukor olvasztását!
    5. Használj olyan szilikon spatulát, ami magas hőmérsékleten sem olvad el!

    Hozzávalók:

    1. 1 bögre kristálycukor
    2. 1,5 dl habtejszín
    3. víz

    Így készítsd el:

    – Tégy 1 bögre kristálycukrot egy serpenyőbe és az edény rázogatásával egyenletesen oszlasd el. Önts az edénybe ¼ bögre vizet, hogy a cukor jól átnedvesedjen.
    – Közepes lángon, keverés nélkül várd meg, hogy a cukor átlátszó sziruppá olvadjon fel. Először zavaros lesz, de ettől ne ijedj meg, hamarosan tiszta, bugyogó folyadékká válik.
    – Kevergetés nélkül főzd tovább, míg elkezd borostyán színt felvenni. Ha mindenképp át akarod mozgatni, rázogasd meg a serpenyőt.
    – El ne mozdulj a készülő karamell mellől, mert minden pillanatban felügyeletet igényel!
    – Ha már aranybarna színre váltott, húzd le a tűzről és önts hozzá 1,5 dl habtejszínt – ezzel egyszerűbben dolgozhatsz, mint a sima tejszínnel -, majd tégy hozzá egy csipet sót, majd keverd össze.
    – Tedd vissza a tűzre, majd főzd tovább. Zavaros folyadék látványa fog fogadni, de főzd addig, míg teljesen sima eleggyé nem válik a karamell és a tejszín.
    – Talán túl hígnak fogod találni, de a karamell hűlés közben sűrűsödik be, legselymesebb állagot pedig szobahőmérsékleten ér el.

    Szólj hozzá